Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Κώστας Καραγκούνης: «Θεσμικό αλαλούμ στο Σκοπιανό»

Πυρά κατά της κυβέρνησης για τη διχογνωμία της κυβέρνησης στο ζήτημα του Σκοπιανού εξαπολύει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας και αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ». «Δεν είναι δυνατόν γι’ αυτό το πολύ κρίσιμο εθνικό θέμα να υπάρχουν δύο εντελώς διαφορετικές θέσεις στην κυβέρνηση, και μάλιστα από τους κατεξοχήν αρμόδιους υπουργούς της. Διότι σε μια τέτοια περίπτωση υπονομεύεται η εθνική προσπάθεια. Εμείς σε αυτό το θεσμικό αλαλλούμ δεν πρόκειται να συμμετέχουμε», τονίζει ο κ Καραγκούνης και σημειώνει: «Αυτό που ζητάμε, λοιπόν, από τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. είναι, αφού καταλήξει σε μια κοινή θέση – πρόταση για την πΓΔΜ, να ενημερώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε την προσπάθεια της συγκυβέρνησης να μεταθέσει στην αντιπολίτευση τις δικές της εσωτερικές αντιφάσεις».
Στο ζήτημα των 8 Τούρκων στρατιωτικών για την παροχή ασύλου σημειώνει ότι ενώ ο Άρειος Πάγος απεφάνθη οριστικά και αμετάκλητα για τη μη έκδοση των οκτώ στην Τουρκία, «παρόλα αυτά, η κυβέρνηση ανερυθρίαστα παρενέβη στην απόφαση της ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου ζητώντας την ακύρωση της απόφασής της». Ο κ. Καραγκούνης αφήνει αιχμές για την επιχείρηση της κυβέρνησης να παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη: «Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πρώτα απ όλα στην κυβέρνηση, ότι στην Ελλάδα έχουμε ανεξάρτητη Δικαιοσύνη η οποία δεν ποδηγετείται. Και αν τελικά είχαν δοθεί υποσχέσεις που δεν μπόρεσε να τηρήσει η κυβέρνηση, τότε κακώς δόθηκαν. Διότι η Ελλάδα, αρέσει δεν αρέσει, είναι ευρωπαϊκό κράτος και η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη».
Τέλος, θεωρεί ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να πιέσει πολιτικά, ώστε να φύγει από την εξουσία όσο το δυνατόν νωρίτερα, η πιο ιδεοληπτική και η πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Κύριε Καραγκούνη, Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά. Μπήκαμε στο 2018.
Μπορεί αυτή η χρονιά να είναι το έτος επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα;

«Το αφήγημα που προσπαθεί να στήσει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική εικόνα της εποχής, αλλά και με την πραγματική κατάσταση της Οικονομίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ο πιο υπάκουος εφαρμοστής των Μνημονίων, γκρέμισε ό,τι καλό είχε οικοδομήσει η κυβέρνηση Σαμαρά, λεηλάτησε τη μεσαία τάξη και υποθήκευσε το μέλλον των Ελλήνων, αφού συμφώνησε σε λιτότητα μέχρι το 2060. Η πολιτική που ακολουθούν, απλώς ανακυκλώνει το όποιο διαθέσιμο ή διαρκώς μειούμενο χρήμα υπάρχει, γονατίζοντας, με την ομολογία της, στους φόρους τη μεσαία τάξη και γενικότερα τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας από την οποία εξαρτάται η ανάπτυξη. Ανάπτυξη και μια χώρα στην οποίαν τα πιο οικονομικά δραστήρια τμήματα του πληθυσμού πληρώνουν το 70% και πλέον, του εισοδήματός τους σε φόρους και εισφορές, δεν νοείται. Ανάπτυξη και μια χώρα που έχασε μισό εκατομμύριο ταλαντούχους νέους ανθρώπους και που κάθε δημοσκόπηση φέρνει τους νέους να απαντούν σε ποσοστό 75% και άνω, ότι το μόνο όνειρό τους είναι να φύγουν από την Ελλάδα, δεν συμβαδίζει. Ανάπτυξη και μια χώρα που πολύ σύντομα μετά την πλήρη ανάπτυξη των συνεπειών του νόμου Κατρούγκαλου, οι συνταξιούχοι που μέχρι τώρα απορροφούσαν τους κραδασμούς της ανεργίας επιδοτώντας τους νεώτερους, θα λαμβάνουν συντάξεις των 300 ευρώ, σε μια τέτοια χώρα λοιπόν, κάθε σκέψη για ανάπτυξη και επιστροφή στην κανονικότητα, με το ΣΥΡΙΖΑ να φορολογεί ό,τι κινείται, αποτελεί φθηνή προπαγάνδα».

Ποιες είναι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας τη νέα χρονιά;

«Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν ξέρουν ότι οι μέρες τους στην εξουσία είναι μετρημένες. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να πιέσει πολιτικά ώστε να φύγει από την εξουσία όσο το δυνατόν νωρίτερα, η πιο ιδεοληπτική και η πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Και κυρίως να εκφράσει, επιτέλους, και την άλλη Ελλάδα, αυτή της σιωπηλής πλειοψηφίας που μοχθεί και στενάζει για ένα καλύτερο αύριο».

Στα εθνικά θέματα παρακολουθούμε ότι οι διεργασίες για την ονομασία στο Σκοπιανό βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η βούληση, σύμφωνα και με τις δηλώσεις Κοτζιά, να μεταφέρει η κυβέρνηση το θέμα στη Βουλή αναμένοντας μια πλειοψηφία βουλευτών εκεί, θα στριμώξει τη Ν.Δ.;

«Η Νέα Δημοκρατία με εξαιρετική προσοχή και υπευθυνότητα τοποθετείται στο πολύ σοβαρό αυτό εθνικό θέμα. Εμείς λέμε κάτι πολύ συγκεκριμένο και με ξεκάθαρο τρόπο. Όταν η κυβέρνηση, η οποία αποκλειστικά και μόνη έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης, καταλήξει σε κοινή της θέση για το ζήτημα του ονόματος, τότε οφείλει να ενημερώσει τη Βουλή, όποτε η ίδια κρίνει, ώστε να τοποθετηθούν τα κόμματα Μέχρι τότε είναι εντελώς παράλογο να ζητείται από την αντιπολίτευση να λάβει θέση επί μιας πρότασης που αγνοεί η Βουλή. Και το κυριότερο, δεν είναι δυνατόν γι’ αυτό το πολύ κρίσιμο εθνικό θέμα να υπάρχουν δύο εντελώς διαφορετικές θέσεις στην κυβέρνηση, και μάλιστα από τους κατεξοχήν αρμόδιους υπουργούς της. Διότι σε μια τέτοια περίπτωση υπονομεύεται η εθνική προσπάθεια. Εμείς σε αυτό το θεσμικό αλαλλούμ δεν πρόκειται να συμμετέχουμε. Αυτό που ζητάμε, λοιπόν, από τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. είναι, αφού καταλήξει σε μια κοινή θέση – πρόταση για την πΓΔΜ, να ενημερώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε την προσπάθεια της συγκυβέρνησης να μεταθέσει στην αντιπολίτευση τις δικές της εσωτερικές αντιφάσεις».

Στην υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών για την παροχή ασύλου γιατί η Ν.Δ. κατηγορεί την κυβέρνηση για τυχοδιωκτική συμπεριφορά;

«Διότι η υπόθεση αυτή έχει ήδη κριθεί από τη Δικαιοσύνη. Ο Άρειος Πάγος απεφάνθη οριστικά και αμετάκλητα, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν πρέπει να γίνει έκδοση των οκτώ στη γειτονική μας χώρα, συνεκτιμώντας όχι μόνον ότι δεν θα έχουν μια δίκαιη δίκη στην Τουρκία, αλλά ότι θα κινδύνευε ακόμη και η ζωή τους αν εκδίδονταν. Και παρόλα αυτά, η κυβέρνηση ανερυθρίαστα παρενέβη στην απόφαση της ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου ζητώντας την ακύρωση της απόφασής της. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πρώτα απ’ όλα, στην κυβέρνηση, ότι στην Ελλάδα έχουμε ανεξάρτητη Δικαιοσύνη η οποία δεν ποδηγετείται. Και αν τελικά είχαν δοθεί υποσχέσεις που δεν μπόρεσε να τηρήσει η κυβέρνηση, τότε κακώς δόθηκαν. Διότι η Ελλάδα, αρέσει δεν αρέσει, είναι ευρωπαϊκό κράτος και η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Γι’ αυτό υποστηρίζουμε ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται τυχοδιωκτικά σε μια πολύ ευαίσθητη υπόθεση παραβλέποντας ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και μέλος της Ε.Ε.».

Γιατί η Ν.Δ. αμφισβητεί την αυτοδύναμη έξοδο που ευαγγελίζεται ο Αλέξης Τσίπρας;

«Διότι παρά το πλασματικό αφήγημα της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές, η αλήθεια είναι όπως τη “φωτογράφισε”, εμμέσως πλήν σαφώς, πρόσφατα, ο κύριος Ντράγκι. Είπε αν η Ελλάδα χρειασθεί και άλλο πρόγραμμα θα εξαρτηθεί από την ίδια την Ελλάδα. Και ξέρετε γιατί το είπε; Γιατί όλοι γνωρίζουν ότι παρόλη τη γιγαντιαία δημοσιονομική προσαρμογή με κόστος τη διάλυση της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα, στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής Οικονομίας, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο για το μέλλον, παρόλη την οικονομική υποτίμηση, ουσιαστικά επιδεινώθηκε. Όποιος ξέρει την πραγματική εικόνα της Οικονομίας ρυθμός ανάπτυξης λίγο πάνω από το 0% δεν σηματοδοτεί απολύτως τίποτα. Μισούν τους ιδιοκτήτες, μισούν τους νοικοκύρηδες, μισούν όσους πιστεύουν στη σκληρή δουλειά και σε αυτό που δικαιούνται απ’ αυτήν. Πολύ φοβάμαι, λοιπόν, ότι η ιστορία των Μνημονίων δεν έχει καθόλου τελειώσει και ότι τα δύσκολα έρχονται, με την Ελλάδα να παραμένει για το ορατό μέλλον, και σίγουρα για όσο παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, μια φτωχή και απελπισμένη χώρα. Αφήστε που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη υπογράψει de facto Τέταρτο Μνημόνιο που αφορά το 2019 και 2020 με μέτρα που αγγίζουν τα 5,1 δισ. ευρώ».

Είπε για:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να πιέσει πολιτικά ώστε να φύγει από την εξουσία όσο το δυνατόν νωρίτερα, η πιο ιδεοληπτική και η πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος»

Αλέξης Τσίπρας: «Mοναδικό του μέλημα είναι να γαντζωθεί μέχρι την ύστατη στιγμή στην καρέκλα. Με την πολιτική που εφαρμόζει, σπέρνει ταξικό μίσος, φτωχοποιεί την ελληνική κοινωνία και κόβει τις ελπίδες της νέας γενιάς για ένα καλύτερο αύριο».

Σταύρος Κοντονής: «Με τη συμπεριφορά του έφθασε πολλές φορές στα όρια της θεσμικής εκτροπής και παρενέβη ωμά στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, όπως οι ίδιοι οι δικαστές καταγγέλλουν. Έπρεπε να είχε υποβάλει προ πολλού την παραίτησή του».

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση