Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Κώστας Καραγκούνης: «Κανείς ανασχηματισμός δεν θα τους σώσει»

«Κανείς ανασχηματισμός, καμία μανούβρα, καμία αναπαλαίωση δεν πρόκειται να σώσει την ομάδα από τις επερχόμενες εκλογές», αναφέρει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αν. τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ». Όσο για την Προανακριτική Επιτροπή για τη Novartis, που τη Δευτέρα συνεδριάζει πρώτη φορά, ο αν. τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. είναι κατηγορηματικός: «Η υπόθεση Novartis είμαι μια κατασκευασμένη εργολαβία πολιτικής εξόντωσης. Η ευθύνη μας στην Προανακριτική Επιτροπή θα είναι, λοιπόν, να εγγυηθούμε ότι αυτή θα λειτουργήσει πραγματικά προανακριτικά, δηλαδή για υπαρκτό και όχι ανύπαρκτο θέμα. Να εγγυηθούμε δηλαδή ότι ο θεσμός της Προανακριτικής δεν θα λειτουργήσει ως “πλυντήριο” πολιτικών σκοπιμοτήτων». Ο κ. Καραγκούνης απορρίπτει το συλλογισμό ότι και η Νέα Δημοκρατία κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση υποδαυλίζοντας το κλίμα σκανδαλολογίας, αφού προτίθεται να καταθέσει πρόταση Εξεταστικής για τον υπουργό Άμυνας κ. Καμμένο για την υπόθεση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. «Όταν μιλάμε επικριτικά για το φαινόμενο της σκανδαλολογίας εννοούμε τη μονοπώληση του ενδιαφέροντος της δημόσιας ζωής από αβάσιμη υπόθεση υποτιθέμενης πολιτικής διαφθοράς. Δεν εννοούμε ότι δεν πρέπει να διερευνάται τίποτα, μήπως και δημιουργηθεί σκανδαλολογία. Μια τέτοια ερμηνεία θα σήμαινε γενική ατιμωρησία των πολιτικών», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Στα δικά μου μάτια τουλάχιστον, η διερεύνηση της υπόθεσης της Σαουδικής Αραβίας ουδέν πρόβλημα δημιουργεί, γιατί είναι βάσιμη, ενώ η υπόθεση Novartis είναι μια διαφανώς κατασκευασμένη εργολαβία σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων. Και ναι, ομολογουμένως έχει χαρακτηριστικά αυτού που αποκαλέσατε σκανδαλολογία». Τέλος, συμφωνεί με όσους έκαναν μήνυση κατά δικαστικών λειτουργών. «Αν εγώ ήμουν στη θέση αυτών που αντέδρασαν με μηνύσεις για την υπόθεση Novartis, θα έπραττα ακριβώς το ίδιο. Γιατί; Γιατί, φυσικά, θα ήξερα ότι αδίκως κατηγορούμαι».

Ας ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας, κύριε Καραγκούνη, με τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργός. Ποιο μήνυμα εσείς θεωρείτε ότι θέλησε να δώσει;

«Νομίζω στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν μπερδέψει το πολιτικό με το επαγγελματικό. Δηλαδή γενικά στην πολιτική όταν χάνεις και αποδοκιμάζεσαι, αποσύρεσαι. Εδώ είναι προφανές ότι τα πράγματα γίνονται ανάποδα. Φέρνουν τον κ. Κουβέλη πίσω, τον οποίον δεν ήθελαν ούτε οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του. Διώχνουν δύο υπουργούς γιατί χρησιμοποίησαν μια πρόνοια την οποία οι ίδιοι θεσμοθέτησαν. Δηλαδή, όλα ανάποδα! Δίνει την αίσθηση σαν κάτι εταιρικό. Φέρτε κάποιους παλιούς, πείτε στους άλλους να κρατηθούν πίσω, κάτι σαν πολιτική ΠΑΕ. Μόνο που αυτή η ΠΑΕ πάει, τελικά, για πολλά γκολ στο γήπεδο. Γιατί κανείς ανασχηματισμός, καμία μανούβρα, καμία αναπαλαίωση δεν πρόκειται να σώσει την ομάδα από τις επερχόμενες εκλογές».

Η Ν.Δ. ετοιμάζεται να καταθέσει, όπως έχει ανακοινωθεί, και πρόταση για Εξεταστική για τον κ. Καμμένο για την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σ. Αραβία. Δεν δημιουργεί και το κόμμα σας ένα τοξικό κλίμα σκανδαλολογίας και αστάθειας σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα, κάτι για το οποίο κατηγορούσατε την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα;

«Να μην μπερδεύουμε τα πράγματα. Σε όλες τις ευνομούμενες χώρες του κόσμου κάθε περίπτωση ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης πολιτικών διερευνάται και οφείλει να διερευνάται. Όταν μιλάμε επικριτικά για το φαινόμενο της σκανδαλολογίας εννοούμε τη μονοπώληση του ενδιαφέροντος της δημόσιας ζωής από αβάσιμη υπόθεση υποτιθέμενης πολιτικής διαφθοράς. Δεν εννοούμε ότι δεν πρέπει να διερευνάται τίποτα, μήπως και δημιουργηθεί σκανδαλολογία. Μια τέτοια ερμηνεία θα σήμαινε γενική ατιμωρησία των πολιτικών. Οπότε, με απλά λόγια, όταν μιλάμε για σκανδαλολογία να θυμάστε ότι υπάρχουν βάσιμες και αβάσιμες υποθέσεις. Πολύ απλά, σας λέω ότι στα δικά μου μάτια τουλάχιστον, η διερεύνηση της υπόθεσης της Σαουδικής Αραβίας ουδέν πρόβλημα δημιουργεί, γιατί είναι βάσιμη, ενώ η υπόθεση Novartis είναι μια διαφανώς κατασκευασμένη εργολαβία σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων. Και ναι, ομολογουμένως, έχει χαρακτηριστικά αυτού που αποκαλέσατε σκανδαλολογία».

Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι η πρότασή σας κατά των τριών υπουργών Υγείας είναι αντιπερισπασμός στην προσπάθειά σας να διαφύγετε των ευθυνών σας για τη Novartis…

«Καλά κάνει και το λέει, γιατί ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα των δημοκρατικών πολιτευμάτων είναι ότι κρινόμαστε για όσα λέμε. Και εμείς, και οι άλλοι. Οπότε, σας λέω ότι αν πρόκειται για αντιπερισπασμό ή όχι, θα φανεί από το αποτέλεσμα. Και εμείς αυτό το αποτέλεσμα καθόλου δεν το φοβόμαστε. Ας περιμένουμε, λοιπόν, και θα δούμε. Αν μας επιτρέψουν, βέβαια, να δούμε, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει το παν ώστε να μην υπάρξει κρίση για το θέμα».

Στην Προανακριτική Επιτροπή ποια είναι η υπερασπιστική γραμμή στην οποία θα κινηθεί η Νέα Δημοκρατία;

«Η Ν.Δ. είναι πολιτικό κόμμα. Δεν παίζει το ρόλο ούτε του συνηγόρου υπεράσπισης ούτε του συνηγόρου πολιτικής αγωγής του οποιουδήποτε. Η στάση της στην Προανακριτική Επιτροπή, δεν έχει χαρακτήρα υπεράσπισης, αλλά εγγύησης ότι οι θεσμοί ελέγχου του ελληνικού κράτους δεν θα γίνονται παιχνιδάκι στα χέρια κάθε αδίστακτου πολιτικού. Το είπα και πριν, η υπόθεση Novartis είμαι μια κατασκευασμένη εργολαβία πολιτικής εξόντωσης. Η ευθύνη μας στην Προανακριτική Επιτροπή θα είναι, λοιπόν, να εγγυηθούμε ότι αυτή θα λειτουργήσει πραγματικά προανακριτικά, δηλαδή για υπαρκτό και όχι ανύπαρκτο θέμα. Να εγγυηθούμε δηλαδή ότι ο θεσμός της Προανακριτικής δεν θα λειτουργήσει ως “πλυντήριο” πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί η Προανακριτική για τη Novartis;

«Θα εγγυηθούμε ότι η Προανακριτική δεν θα γίνει “πλυντήριο” πολιτικών σκοπιμοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνειδητοποιήσει, πολύ σύντομα, ότι στις εκλογές θα κριθεί για όσα έκανε και όχι για φανταστικές υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς».

Θεωρείτε σωστές τις μηνύσεις που υπέβαλαν πολιτικά πρόσωπα, όπως ο κ. Σαμαράς, κατά δικαστικών λειτουργών;

«Αυτά τα πράγματα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Προσωπικά θα πω μόνο, ότι αν εγώ ήμουν στη θέση αυτών που αντέδρασαν με μηνύσεις για την υπόθεση Novartis, θα έπραττα ακριβώς το ίδιο. Γιατί; Γιατί, φυσικά, θα ήξερα ότι αδίκως κατηγορούμαι, και κατ’ επέκταση θα πίστευα ότι είναι θέμα χρόνου οι κατήγοροι να κριθούν ως πραγματικοί κατηγορούμενοι».

Το κόμμα σας καταγγέλλει παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών κατά της Δικαιοσύνης. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι και κάποιο δικαστικοί λειτουργοί έγιναν συμμέτοχοι σε αυτές τις παρεμβάσεις.

«Αυτά, όπως καταλαβαίνετε, θα κριθούν πάλι από τη μόνη αρμόδια να κρίνει, που είναι η ίδια η Δικαιοσύνη. Τώρα, για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο χώρο της Δικαιοσύνης, δεν χρειάζεται εγώ να πω κάτι. Ο κόσμος θυμάται ότι ήταν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των δικαστών που μέμφθηκαν, και μάλιστα κατάμουτρα, για το θέμα τον ίδιον τον κ. Κοντονή. Γιατί αυτό δεν είχε γίνει άλλες εποχές και με άλλες κυβερνήσεις;».

Ας περάσουμε στα εθνικά θέματα. Θεωρείτε ότι υπάρχει κίνδυνος θερμού επεισοδίου με την Τουρκία;

«Θέλω να ελπίζω πως όχι. Αν και βέβαια, όλοι κατανοούν ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι όπου ενώ ανήκει τυπικά στους δυτικούς θεσμούς, όπως είναι το ΝΑΤΟ, ουσιαστικά φέρεται με άλλον τρόπο. Ακριβώς γιατί μέσα της αισθάνεται και ομολογεί ότι οφείλει να έχει άλλο στρατηγικό προσανατολισμό. Στην πραγματικότητα παλεύει με την παράδοση του Ατατούρκ, και αυτές οι αντιφάσεις την κάνουν πολύ επικίνδυνη. Εγώ ελπίζω ότι το ΝΑΤΟ και η δυτική συμμαχία τελικά, θα λειτουργήσει πυροσβεστικά σε όλα αυτά τα αστάθμητα. Τώρα, η κυβέρνηση εν μέσω αυτής της επικίνδυνης κατάστασης θωράκισε ακόμη περισσότερο την Εθνική Άμυνα στέλνοντας τον κ. Κουβέλη σε αρμόδιο υπουργείο. Φαντάζομαι ότι ο κ. Ερντογάν και οι στρατηγοί του θα βρίσκονται σε απόλυτο πανικό. Γιατί δεν τους ρωτάτε;».

Τέλος, ποια είναι η άποψή σας για το ζήτημα επιδότησης ενοικίου για βουλευτές και υπουργούς; Γιατί, κατά την άποψή σας, είναι ηθικό να παίρνουν το επίδομα οι βουλευτές επαρχίας και όχι οι υπουργοί;

«Μην μπερδεύεστε, δεν είχε να κάνει με τη διάκριση ανάμεσα σε υπουργούς και βουλευτές. Αυτό που προκάλεσε την κοινή γνώμη δεν ήταν η ιδιότητα των εμπλεκομένων ως υπουργών, αλλά η ιδιότητά τους ως εκατομμυριούχων. Ελπίζω να το καταλαβαίνετε. Υπουργός που να παίρνει επιδότηση ενοικίου, υπό προϋποθέσεις στέκεται. Εκατομμυριούχος που να παίρνει επιδότηση ενοικίου, δεν στέκεται!».

Είπε για

Αλέξης Τσίπρας: «Μου είναι πολύ συμπαθής. Ο κ. Μελανσόν μόνο, θέλει να τον διώξουν από την Ευρωπαϊκή Αριστερά…»

Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Επειδή είμαστε συντοπίτες, επίσης τον συμπαθώ, αλλά αν ήμουν απλώς πολίτης δεν θα τον ψήφιζα ποτέ!»

Παύλος Πολάκης: «Ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά ότι ο κόσμος όλα αυτά δεν θέλει να τα θυμάται»

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση