Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Γιώργος Κύρτσος: «Η καθαρή έξοδος, “κουρτίνα” για νέα μέτρα»

«Η καθαρή έξοδος είναι η “κουρτίνα” πίσω από την οποία κρύβει ο Τσίπρας τα νέα μέτρα», αναφέρει στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ», ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος, τονίζοντας ότι αυτά που λέει ο πρωθυπουργός είναι προσβολή για τους Έλληνες πολίτες. Όσον αφορά για το αν η χώρα πρέπει να ακολουθήσει την προληπτική γραμμή στήριξης τονίζει ότι «πρόκειται για έναν καβγά μεταξύ κυβέρνησης και Στουρνάρα, που με αφήνει αδιάφορο». Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι «η έξοδος στις αγορές με χρηματοδοτική στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αλλά χωρίς την επισημότητα της προληπτικής γραμμής στήριξης, δημιουργεί την εικόνα μεγαλύτερου δυναμισμού».
Ο κ. Κύρτσος τάσσεται κατά τη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα, τονίζοντας ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα ήταν μια στρατηγική αποτυχία της Ευρωζώνης, η οποία αιφνιδιάστηκε από τις διαστάσεις της κρίσης του 2008-2009». Επισήμανε, δε, ότι «η καλύτερη εξέλιξη θα ήταν η αποχώρηση του ΔΝΤ από όλα τα ευρωπαϊκά Προγράμματα και η μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου». Τέλος, για τη ρύθμιση του Χρέους εκτιμά ότι εντός του 2018 θα φτάσουμε με καθυστέρηση σε αυτή, ωστόσο θα είναι πολύ κατώτερη των προσδοκιών που δημιουργήθηκαν με τη συμφωνία του 2012.

Πρώτον, ας ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας, κ. Κύρτσο, με ένα ζήτημα που μας απασχολεί το τελευταίο διάστημα, αν δηλαδή πράγματι θα υπάρξει καθαρή έξοδος από το Πρόγραμμα, όπως υποστηρίζει ο πρωθυπουργός. Εσείς τι πιστεύετε ότι θα συμβεί;

«Η λεγόμενη καθαρή έξοδος, έτσι όπως την παρουσιάζει ο κ. Τσίπρας, είναι η “κουρτίνα” πίσω από την οποία προσπαθεί μάταια να κρύψει τα νέα μέτρα. Η έξοδος, σε ό,τι αφορά τους πολίτες, θα μοιάζει ηρωική, και φυσικά δεν θα είναι καθαρή. Έχουμε τις τράπεζες που προχωράνε σε μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων, έχουμε το Δημόσιο, το οποίο δημεύει ό,τι βρει μπροστά του και ανήκει σε οφειλέτες του, έχουμε τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, που θα υποστούν μέση μείωση της τάξης του 14% από τον ερχόμενο Δεκέμβριο, έχουμε το αφορολόγητο όριο στο ετήσιο εισόδημα, το οποίο θα μειωθεί από τον Ιανουάριο του 2020, έχουμε, έχουμε… Αυτά που λέει ο Τσίπρας για καθαρή έξοδο αποτελούν προσβολή στα εκατομμύρια συμπολίτες μας που δέχονται μεγάλη οικονομική και κοινωνική πίεση από την πολιτική που εφαρμόζεται».

Η κυβέρνηση απορρίπτει την προληπτική γραμμή στήριξης. Θεωρείτε ότι σωστά πράττει;

«Πρόκειται για έναν καβγά μεταξύ κυβέρνησης και Στουρνάρα, που με αφήνει αδιάφορο. Η προληπτική γραμμή στήριξης προσφέρει κάποιες πρόσθετες εγγυήσεις στην περίπτωση, για παράδειγμα, που θα έχουμε ιταλική κρίση στην Ευρωζώνη. Από την άλλη, η έξοδος στις αγορές με χρηματοδοτική στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αλλά χωρίς την επισημότητα της προληπτικής γραμμής στήριξης, δημιουργεί την εικόνα μεγαλύτερου δυναμισμού. Όλα θα κριθούν από τις εξελίξεις και το αποτέλεσμα. Προς το παρόν, η κυβέρνηση καλά θα κάνει να τα βρει με τον Στουρνάρα και, κυρίως, με τον Ντράγκι, για να διευκολυνθεί το τραπεζικό μας σύστημα, όπως διευκολύνθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το ισπανικό, το πορτογαλικό και το ιταλικό».

Τι θα συμβεί μετά το τέλος του δανειακού προγράμματος και τι πρέπει να προσέξει η χώρα;

«Δεν πρόκειται να συμβεί κάτι το εξαιρετικό προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου για τα αμέσως επόμενα χρόνια θα καλυφθούν με άνεση –αν και με υψηλότερο επιτόκιο– γιατί έχει ήδη σχεδιασθεί να είναι περιορισμένες. Το κρίσιμο ζήτημα είναι αν θα περάσουμε από μία αναιμική ανάπτυξη, η οποία γίνεται σε πείσμα της κυβερνητικής πολιτικής, σε μια σταθερή και δυναμική ανάπτυξη η οποία θα μας βγάλει από τη “μαύρη” οικονομική “τρύπα” στην οποία έχουμε πέσει. Προς το παρόν, η ελληνική Οικονομία συντηρείται λόγω των τουριστικών ρεκόρ τα οποία πραγματοποιούνται παρά την υπερφορολόγηση του Τουρισμού από την κυβέρνηση».

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα. Πιστεύετε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας ή όχι, η συμμετοχή του στο Πρόγραμμα, και γιατί;

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα ήταν μια στρατηγική αποτυχία της Ευρωζώνης, η οποία αιφνιδιάστηκε από τις διαστάσεις της κρίσης του 2008-2009. Η καλύτερη εξέλιξη θα ήταν η αποχώρηση του ΔΝΤ από όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα και η μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Το πιθανότερο είναι ότι αυτή η εξέλιξη θα πάρει χρόνο και πως οι Ευρωπαίοι εταίροι θα κρατήσουν το ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα για να πείσουν τους ψηφοφόρους τους ότι είναι αρκετά αυστηροί μαζί μας, και τις αγορές ότι πρέπει να μας εμπιστευτούν εφόσον μας εμπιστεύεται το δύσκολο ΔΝΤ. Για να συμβεί, όμως, αυτό, θα πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός στο ζήτημα του Χρέους».

Μπορούμε να ελπίζουμε σε ρύθμιση του Χρέους μέσα στο 2018, και ποιος ο ρόλος του Βερολίνου σε αυτό;

«Η πολιτική απόφαση για τη ρύθμιση του Χρέους ελήφθη στα τέλη του 2012. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχασε πολύτιμο χρόνο με τη σύγκρουση με την Ευρωζώνη, και στη συνέχεια δέχθηκε την αυστηροποίηση των όρων ρύθμισης του Χρέους. Προστέθηκε η φράση ότι το Χρέος θα ρυθμιστεί “εάν χρειαστεί”. Η εικόνα μιας κυβέρνησης που πανηγυρίζει για ένα κατασκευασμένο υπερπλεόνασμα και ταυτόχρονα ζητεί τη ρύθμιση του Χρέους είναι αξιοπερίεργη, εφόσον ενισχύει την επιχειρηματολογία αυτών που δεν θέλουν μια δραστική ρύθμιση του Χρέους, που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική Οικονομία. Πιστεύω ότι εντός του 2018 θα φτάσουμε με καθυστέρηση σε ρύθμιση του Χρέους, η οποία θα είναι πολύ κατώτερη των προσδοκιών που δημιουργήθηκαν με τη Συμφωνία του 2012. Ο ρόλος του Βερολίνου στη ρύθμιση του Χρέους είναι εξ ορισμού πρωταγωνιστικός, γιατί η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή χρηματοδότησή του».

Ποιος είναι ο μεγάλος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η ελληνική Οικονομία το επόμενο διάστημα;

«Το 2015 λίγο έλειψε να καταστραφούμε εξαιτίας της πολιτικής Τσίπρα και Βαρουφάκη. Σήμερα έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας τον κίνδυνο της καταστροφής, αλλά έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη και αχρείαστη ταλαιπωρία, που είναι ο λογαριασμός Τσίπρα. Ο λογαριασμός αυτός, είναι το άθροισμα του κόστους του πειράματος του 2015 και τα μέτρα του Τρίτου Προγράμματος-Μνημονίου, η εφαρμογή των οποίων καθυστέρησε σκόπιμα για λόγους διαχείρισης του πολιτικού χρόνου, και τώρα έφτασε η ώρα να εφαρμοστούν. Δύο είναι οι μεγάλοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε. Να μην αντέξει ένα κρίσιμο τμήμα της κοινωνίας και του ιδιωτικού τομέα της Οικονομίας τη μεγάλη ταλαιπωρία. Να μην δημιουργηθεί αναπτυξιακή δυναμική και να μείνουμε οι τελευταίοι των τελευταίων στην Ε.Ε.».

Υπάρχουν τρία σενάρια για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών. Το φθινόπωρο του 2018, τον Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές, και τον Οκτώβριο του 2019 μαζί με τις αυτοδιοικητικές, όπως διαρρέει το Μέγαρο Μαξίμου. Εσείς ποιο θεωρείτε πιο πιθανό;

«Στη βάση της πολιτικής ανάλυσης πιο πιθανά είναι το πρώτο και το δεύτερο, για να αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ μια πολύ μεγάλη εκλογική πτώση. Στη βάση της “καρέκλας” και της νομής της εξουσίας πιο πιθανό είναι το τρίτο σενάριο. Ουσιαστικά έχουμε μπει σε μια προεκλογική περίοδο, της οποίας δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τη διάρκεια. Οφείλουμε, λοιπόν, να έχουμε την αντοχή ενός πολιτικού μαραθωνοδρόμου και την ταχύτητα ενός πολιτικού σπρίντερ».

Με ποιο διακύβευμα πιστεύετε ότι πρέπει να προσέλθει η Ν.Δ. στις κάλπες;

«Η Ν.Δ. πρέπει να διεκδικήσει μια οκταετία πολιτικής κυριαρχίας, για να μπορέσει να κάνει τις αναγκαίες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες που θα βγάλουν την Ελλάδα από την πολυδιάστατη κρίση. Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου κοστίζει στον ελληνικό λαό μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες και δυνατότητες, και το μεγαλύτερο μέρος των θυσιών του. Εμείς θα δημιουργήσουμε εντυπωσιακή αναπτυξιακή δυναμική για να χρηματοδοτήσουμε τη βελτίωση του κράτους Πρόνοιας που έχει πέσει θύμα των υπερπλεονασμάτων του κ. Τσίπρα. Θα ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή, θα βάλουμε τέλος στη διάλυση που έχει επιφέρει σε κρίσιμους τομείς η πολιτική Τσίπρα, και θα διαχειριστούμε τα εθνικά θέματα με αξιοπρέπεια, δυναμισμό και αποτελεσματικότητα. Επιπλέον, θα αναδειχθούμε σε πρωταγωνιστές της ευρωπαϊκής ενοποίησης βάζοντας τέλος στις συνεχείς πολιτικές μεταμφιέσεις του κ. Τσίπρα, οι οποίες υποβαθμίζουν το ευρωπαϊκό κεφάλαιο της Ελλάδας».

Αν η Ν.Δ. δεν πετύχει αυτοδυναμία, το Κίνημα Αλλαγής θεωρείτε ότι θα είναι ο μοναδικός εταίρος στον οποίο θα μπορεί να απευθυνθεί για κυβερνητική συνεργασία;

«Το Κίνημα Αλλαγής πέρασε με επιτυχία τη δοκιμασία της κρίσης του 2015, και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει μια εκλογική βάση η οποία είναι περισσότερο ανοιχτή στη Ν.Δ. απ’ ό,τι στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν, λοιπόν, δυνατότητες για κάποιου είδους μελλοντική σύγκλιση, όλα, όμως, θα εξαρτηθούν από τη θέληση του ελληνικού λαού και το συσχετισμό δυνάμεων που θα δώσει. Επιδίωξη της Ν.Δ. είναι η αυτοδυναμία, με ταυτόχρονο άνοιγμα σε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις από θέση ισχύος».

Η προσπάθεια δημιουργίας Κόμματος του Βορρά, αλλά και μικρότερων κομμάτων στα δεξιά της Ν.Δ., που βρίσκονται «στα σκαριά», κατά πόσο μπορούν να «ψαλιδίσουν» τα ποσοστά της Ν.Δ;

«Οι δυνάμεις που αναφέρετε είναι δύσκολο να αναπτυχθούν, για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, υπάρχουν πολλοί επίδοξοι ηγέτες που δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Δεύτερον, οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι αν καταφέρουν και αναπτυχθούν σε βάρος της Ν.Δ. δεν θα προβάλουν κάποια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, απλά θα επιτρέψουν στον κ. Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσουν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο παρά τη διαφαινόμενη εκλογική τους ήττα. Λίγοι δεξιόστροφοι ψηφοφόροι θα δεχθούν να χρησιμοποιηθεί η ψήφος τους για να επιβραβευθεί ο Τσίπρας».

Τέλος, ας μιλήσουμε για τα εθνικά θέματα. Κατηγορείτε την κυβέρνηση για ερασιτεχνισμό και διγλωσσία σε αυτά, τόσο για το Σκοπιανό όσο και για τα Ελληνοτουρκικά. Δεν θα έπρεπε να τηρούνται πιο χαμηλοί τόνοι στα ευαίσθητα εθνικά θέματα;

«Εμείς πάντα χρησιμοποιούμε χαμηλούς τόνους στα εθνικά θέματα και έχουμε μια υπεύθυνη στάση. Η κυβέρνηση προσπάθησε να διχάσει τη Ν.Δ. με την αιφνιδιαστική πρωτοβουλία που πήρε για το Σκοπιανό, και τελικά διχάστηκε η ίδια, ενώ έχει προσεγγίσει επικίνδυνα τις θέσεις των Σκοπίων. Ο κ. Τσίπρας έβγαλε το “κόκκινο χαλί” στον Ερντογάν τον περασμένο Δεκέμβριο, σε μια προσπάθεια φτηνού εντυπωσιασμού, και λίγους μήνες αργότερα, δεχόμαστε μεγάλη πίεση από τον αποθρασυμένο Ερντογάν. Τα γεγονότα μιλάνε μόνα τους για την ποιότητα της πολιτικής Τσίπρα – Καμμένου – Κοτζιά στα εθνικά θέματα».

Είπε για:

Γιάννης Στουρνάρας: «Προς το παρόν, η κυβέρνηση καλά θα κάνει να τα βρει με τον Στουρνάρα και, κυρίως, με τον Ντράγκι, για να διευκολυνθεί το τραπεζικό μας σύστημα, όπως διευκολύνθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το ισπανικό, το πορτογαλικό και το ιταλικό».

Νίκος Κοτζιάς: «Ο κ. Τσίπρας έβγαλε το “κόκκινο χαλί” στον Ερντογάν, τον περασμένο Δεκέμβριο, σε μια προσπάθεια φτηνού εντυπωσιασμού, και λίγους μήνες αργότερα, δεχόμαστε μεγάλη πίεση από τον αποθρασυμένο

Ερντογάν. Τα γεγονότα μιλάνε μόνα τους για την ποιότητα της πολιτικής Τσίπρα – Καμμένου – Κοτζιά στα εθνικά θέματα».

Κριστιν Λαγκάρντ: «Η καλύτερη εξέλιξη θα ήταν η αποχώρηση του ΔΝΤ από όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα και η μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου»

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα