Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Άδωνις Γεωργιάδης «Ο Τσίπρας είναι πια το μεγάλο βαρίδι για το κόμμα του»

«Βαρίδι» θεωρεί για το κόμμα του τον κ. Τσίπρα ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και βουλευτής Β’ Αθήνας Άδωνις Γεωργιάδης στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ», και εξηγεί γιατί δεν θα πετύχουν τα σποτ με επίκεντρο τον πρωθυπουργό. Ακόμη, υποστηρίζει ότι «αν ο “τάλας” (δυστυχής, ταλαίπωρος στα αρχαιολληνικά) κ. Τσίπρας έβλεπε και λίγο ελπίδα στις δημοσκοπήσεις, ότι θα μπορούσε να ανακόψει τη νίκη του κ. Μητσοτάκη, θα τις έκανε τις εκλογές αμέσως». Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη ο κ. Γεωργιάδης μιλά για το Σκοπιανό, τη Novartis, την παραίτηση του κ. Σακελλαρίου, για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας, για την Οικονομία και το Χρέος, την Πιστοληπτική Γραμμή Στήριξης, αλλά και πώς βλέπει το ρόλο Ερντογάν στη Μ. Ανατολή.
Κύριε Γεωργιάδη, ας ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με το Σκοπιανό. Μετά και τη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στη Σόφια, εκτιμάτε ότι είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας για τα Σκόπια;

«Άκουσα πολύ αισιόδοξες δηλώσεις και από τους δύο πρωθυπουργούς, καμία όμως απολύτως λεπτομέρεια. Άρα, ας περιμένουμε να δούμε. Ο διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες».
Αν η κυβέρνηση φέρει μια συμφωνία με το Σκοπιανό στη Βουλή, ποια θα είναι η θέση της Ν.Δ.;
«Εάν δεν δούμε τη συμφωνία, πώς θα σας απαντήσω σε αυτό; Η στάση μας θα είναι υπεύθυνη σε κάθε περίπτωση».

Όταν η Ν.Δ. θέτει ως προτεραιότητα την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων για την απάλειψη αλυτρωτικών διεκδικήσεων, τι ακριβώς ζητά; Αλλαγές ακόμη και σε ιστορικές αναφορές ή στο πώς χαρακτηρίζεται η γλώσσα της γειτονικής χώρας;

«Ασφαλώς. Δεν υφίσταται μακεδονική γλώσσα, δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος. Αυτά πρέπει να έχουν αποτυπωθεί ξεκάθαρα στη συμφωνία. Πρέπει να είναι σαφές ότι το κράτος αυτό δεν αμφισβητεί και δεν καπηλεύεται την ιστορική κληρονομιά της Ελλάδας».

Ας περάσουμε και σε ένα άλλο θέμα που απασχόλησε αυτή την εβδομάδα. Η Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε την κυβέρνηση για προσπάθεια παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ. Κατά την άποψή σας ο κ. Σακελλαρίου εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση;

«Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες παραίτησης του κ. Σακελλαρίου. Γνωρίζω, όμως, ότι σταθερά οι ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων καταγγέλλουν πρωτοφανείς κυβερνητικές πιέσεις».

Η Novartiς έριξε αυλαία στη Βουλή. Πώς το σχολιάζετε έτσι όπως εξελίχθηκε η Προανακριτική;

«Ό,τι είχε σχεδιάσει ο κ. Παπαγγελόπουλος με τον κ. Τσίπρα την πρώτη μέρα, αυτό έγινε. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σκευωρία από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Σχεδίασαν να μας έχουν υπό υποψία και υπό κατηγορία στην κοινή γνώμη μέχρι τις επόμενες εκλογές. Για αυτό έκαναν αυτόν τον άθλιο χειρισμό στη Βουλή. Τη μία μέρα ψήφισαν στη Βουλή ότι αυτή έχει αρμοδιότητα για την Προαανακριτική Επιτροπή, και την άλλη μέρα ψήφισαν ότι δεν έχει αρμοδιότητα και έληξαν την Προανακριτική Επιτροπή. Ποια ψήφος ήταν η σωστή; Πότε είχαν δίκιο; Αν ήθελαν να τη στείλουν στη Δικαιοσύνη, γιατί δεν το έκαναν κατευθείαν; Γιατί έπρεπε να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή;».

Έκανε κακό στη Ν.Δ. η υπόθεση Novartis;

«Δεν ασχολείται κανένας. Ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας. Είναι τελείως αδιάφορο θέμα».
Απέτυχαν σε αυτό;
«Όλο το κρίσιμο ήταν αν θα έβρισκαν σε κάποιον χρήματα. Όπως ξέρετε, έχουν ανοίξει οι λογαριασμοί, και προφανώς δεν βρέθηκαν χρήματα σε κανέναν».

Ας συνεχίσουμε με ένα άλλο θέμα που άνοιξε η κυβέρνηση, αυτό για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών. Ποια θεωρείτε ότι είναι η σκοπιμότητα της κυβέρνησης;

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο κεντρικός τους στόχος θα ήταν μια συζήτηση ξανά περί απλής αναλογικής, έτσι ώστε να εφαρμοσθεί στις επόμενες εκλογές. Σιγά τώρα, μην τους ήρθε η όρεξη να λύσουν τη Β’ Αθηνών. Υπενθυμίζω ότι όταν ψήφισαν την απλή αναλογική το 2016, η Νέα Δημοκρατία είχε καταθέσει πρόταση για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών, την οποία η κυβέρνηση απέρριψε. Γιατί την απέρριψε τότε; Ήθελε να συγκεντρώσει 200 ψήφους για την απλή αναλογική, και ο Λεβέντης και τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα που ψήφιζαν “ναι” στην απλή αναλογική, έλεγαν “όχι” στην κατάτμηση. Επειδή, λοιπόν, τώρα δεν “πιάνει” 200 ψήφους, λέει “ναι” στην κατάτμηση, μήπως τσιμπήσει η Ν.Δ. ή οποιοσδήποτε άλλος».

Θεωρείτε ότι υπάρχουν πιθανότητες να το πετύχει;

«Να πάρει 200 ψήφους από αυτή τη Βουλή το θεωρώ απίθανο, διότι θεωρώ απίθανο να δώσει η κυβέρνηση το δικαίωμα της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Ο κυρίαρχος λόγος είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα φοβάται, τρέμει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Πιστεύει ότι θα τον “μαυρίσουν” σε ποσοστά χειρότερα του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ. Κατά συνέπεια, δεν θέλει να ψηφίζουν. Έτσι, δεν θα ψηφίσει την πρόταση της Ν.Δ. Η Ν.Δ. δεν θα ψηφίσει την κατάτμηση. Και χωρίς τη Ν.Δ. δεν φτάνει τις 200 ψήφους. Ήδη ο κ. Λεβέντης και το ΚΚΕ έχουν πει “όχι”. Η Χρυσή Αυγή έχει πει “όχι”. Αμφιβάλλω και αν και ο κ. Καμμένος το ψηφίσει, ο οποίος δεν μιλά πολύ για αυτό το θέμα. Δεν ξέρω αν θέλει ο κ. Καμμένος να σπάσει η Β’ Αθηνών. Φαντάζεστε το κόμμα του, οι ΑΝ.ΕΛ., να πιάσει οριακά το 3% και αυτός να μην έχει πάρει την έδρα;».

Πώς βλέπετε την πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛ. για μείωση του μπόνους στο πρώτο κόμμα;

«Είναι μια πρόταση που είχε καταθέσει το ΚΙΝ.ΑΛ. το 2016, σε πρόταση νόμου στη Βουλή. Και είχε πει τότε η Ν.Δ., όταν γίνουμε κυβέρνηση και συζητήσουμε την αλλαγή του εκλογικού νόμου, θα συζητήσουμε με το ΚΙΝ.ΑΛ. για τη μείωση του μπόνους. Πότε δεν είπε η Ν.Δ. ότι δεν μπαίνει σε αυτή τη συζήτηση. Αλλά δεν είναι συζήτηση για το σήμερα. Είναι για μετά τις επόμενες εκλογές».

Όλα αυτά θεωρείτε ότι γίνονται για να ανακόψουν τη Ν.Δ. από την αυτοδυναμία;

«Όλα αυτά γίνονται γιατί ο κ. Τσίπρας καταλαβαίνει ότι αν δεν ισχύσει η απλή αναλογική στις επόμενες εκλογές, θα βρεθεί σε πολύ μεγάλες δυσκολίες».

Γιατί αρνείστε την επιστολική ψήφο;

«Δεν αρνούμαστε καθόλου την επιστολική ψήφο. Ίσα-ίσα είμαστε υπέρ και της επιστολικής ψήφου. Επειδή, όμως, η επιστολική ψήφος έχει τεχνικές δυσκολίες, ας ψηφίσουν τώρα όσοι είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, στα οικεία προξενεία και τις πρεσβείες, που ξέρουμε ότι μπορεί να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές. Και μετά ας συζητήσουμε πώς μπορούμε να οργανώσουμε την επιστολική ψήφο, ακόμη και την ηλεκτρονική ψήφο. Εμείς όμως τι φοβόμαστε; Αυτοί είναι ικανοί να ψηφίσουν με 200 ψήφους την επιστολική ψήφο, αλλά μετά να μην εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος, γιατί τεχνικές δυσκολίες θα κάνουν ανυπέρβλητη την εφαρμογή της. Δεν μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα σε τίποτα. Αφού είναι πολιτικοί απατεώνες».

Αφού μιλήσατε για τον κ. Τσίπρα, θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς σας φάνηκε το διαφημιστικό σποτάκι με πρωταγωνιστή τον κ. Τσίπρα;

«Το απήλαυσα. Ο κ. Τσίπρας με τη σύγχρονη τεχνολογία θέλει να περάσει την εικόνα ενός ηγέτη του αραβικού κόσμου. Δηλαδή δεν υπάρχει κόμμα, δεν υπάρχει Ελλάδα, δεν υπάρχει κυβέρνηση. Υπάρχει μόνο ο ηγέτης. Φοβερός! Το σύνολο το εξαφάνισε. Όλα τα κάνει μόνος του ο Τσίπρας! Ούτε ο Τσακαλώτος, ούτε ο Φίλης, ούτε ο Βούτσης…».

Είναι δηλαδή ο κ. Τσίπρας το επικοινωνιακό τους ατού;

«Επικοινωνιακό ατού ήταν ο κ. Τσίπρας κατά το παρελθόν. Όταν στις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης έχεις ένα 90% ότι σε θεωρούν ψεύτη, δεν είσαι επικοινωνιακό ατού».

Άρα είναι λάθος η επικοινωνιακή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ να εστιάζουν στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα;

«Θεωρώ ναι. Πια ο Τσίπρας είναι βαρίδι. Δεν είναι κέρδος».

Πιστεύετε, πλέον, ότι η κυβέρνηση ανοίγει μια προεκλογική περίοδο με αυτό το σποτάκι; Είναι οι εκλογές πιο κοντά;

«Αν ο “τάλας” κ. Τσίπρας έβλεπε και λίγο ελπίδα στις δημοσκοπήσεις, ότι θα μπορούσε να ανακόψει τη νίκη του κ. Μητσοτάκη, θα τις έκανε τις εκλογές αμέσως. Ξέρει πολύ καλά τι έχει μπροστά του και ότι ο χρόνος δουλεύει εναντίον του. Όμως, οι δημοσκοπήσεις δεν του κάνουν αυτό το χατίρι».

Οπότε βλέπετε να καθυστερούν;

«Τι να σας πω. Είναι, πια, τόσο μπλεγμένα αυτά τα πράγματα. Με τη διαπραγμάτευση Γερμανών και ΔΝΤ, που δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει, με τις διαπραγματεύσεις της χώρας μας με την Τρόικα, που δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει, με την Αξιολόγηση, που δεν ξέρουμε αν θα την κλείσουμε. Έχουμε να κάνουμε με το θέμα της Ιταλίας, που προκαλεί νέα παράμετρο αστάθειας μέσα στην Ευρωζώνη. Είναι τόσο πολυπαραγοντικό, πια, το σύστημα που κάθε πρόβλεψη είναι πολύ παρακινδυνευμένη. Κατά τη γνώμη μου εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή».

Ας περάσουμε στα οικονομικά. Θεωρείτε ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα; Θα είναι προς όφελος της χώρας;

«Αν το ΔΝΤ μείνει ως Σύμβουλος, και άρα έχουμε τη σκληρή εποπτεία του ΔΝΤ μετά τον Αύγουστο του 2018, χωρίς να έχει βάλει χρήματα και χωρίς να έχουμε ελάφρυνση του Χρέους, τότε έχουμε όλα τα αρνητικά της παρουσίας του, χωρίς τα θετικά. Ποιο είναι το θετικό της παρουσίας του ΔΝΤ; Ότι θα μας εξασφαλίσει μια μεγάλη ελάφρυνση Χρέους».

Ποιες θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι κινήσεις της χώρας ώστε να εξελιχθούν τα πράγματα, και ως προς το Χρέος και ως προς την Οικονομία, προς όφελός της;

«Είμαστε πολύ υπέρ να πάρει η χώρα τώρα μια καθαρή συμφωνία για το Χρέος, ώστε να αντιμετωπίσει τις αγορές. Γιατί εμείς θέλουμε μια λύση τέτοια για το Χρέος που θα επιτρέψει στη χώρα να ευημερήσει στο μέλλον, να ρίξει τόσο τα επιτόκια δανεισμού μας ώστε να βγούμε στις αγορές με ασφάλεια. Μακάρι να το πετύχει η κυβέρνηση Τσίπρα».

Είναι εφικτός, όμως, στόχος;

«Είναι δύσκολος στόχος, γιατί η κυβερνητική αλλαγή στη Γερμανία, δεν άλλαξε τις οικονομικές απόψεις παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί. Ο Τσίπρας είναι μια επιπλέον δυσκολία. Γιατί το βασικό πρόβλημα των ξένων με τον κ. Τσίπρα είναι το έλλειμμα εμπιστοσύνης. Δηλαδή αν του μείνουν λεφτά στο τραπέζι θα τα δώσει για παροχές για τις εκλογές. Άρα, οι ξένοι λένε ότι πρέπει να κάνουν μια τέτοια συμφωνία που δεν θα τους αφήσει καθόλου χρήματα στο τραπέζι. Αλλά αυτό δεν σφίγγει μόνο τον Τσίπρα, σφίγγει και την Ελλάδα».

Θα ήταν διαφορετικά με μια κυβέρνηση Ν.Δ.; Τι διαφορετικό θα μπορούσε να κάνει;

«100%. Μια κυβέρνηση Ν.Δ. θα είχε φύγει τώρα από αυτή τη συζήτηση, γιατί η ανάπτυξη δεν θα ήταν 1%. Θα ήταν τουλάχιστον 2, 3, ίσως και 4%. Άρα, και όλη η συζήτηση θα γινόταν με τελείως διαφορετικούς όρους».

Σωστά πράττει η κυβέρνηση και αρνείται την Πιστοληπτική Γραμμή Στήριξης;

«Ακούω τη συζήτηση μεταξύ κ. Τσακαλώτου και ΕΚΤ για την Πιστοληπτική Γραμμή Στήριξης. Εγώ δεν έχω καταλάβει γιατί δεν τη ζητάμε. Εάν λέγαμε ότι δεν τη ζητάμε γιατί δεν θέλουμε τους όρους εποπτείας που αυτή συνοδεύει, είναι λογικό. Αν δεχθούμε τους όρους εποπτείας και δεν πάρουμε τα φθηνά χρήματα, είναι παράλογο».

Ας περάσουμε και σε ένα διεθνές θέμα. Θεωρείτε σωστή την απόφαση Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ;

«Είναι ένα σύνθετο θέμα για να σας απαντήσω με αυτό τον τρόπο. Αλλά θέλω να είμαι και καθαρός. Για μένα η Ιερουσαλήμ είναι μια εβραϊκή πόλη. Τελεία και παύλα. Όπως είναι ελληνική πόλη η Αθήνα, είναι εβραϊκή πόλη και η Ιερουσαλήμ. Δηλαδή να έλεγαν οι Τούρκοι αύριο, ότι διεκδικούμε την Αθήνα γιατί την κατείχαμε 400 χρόνια; Τι θα λέγαμε εμείς; Είναι Ιστορία… Ας αφήσουμε την πολιτική απ’ έξω».

Παλαιότερα ο κ. Βορίδης, σε ένα άρθρο του, είχε υποστηρίξει ότι και η Ελλάδα θα έπρεπε να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Εσείς συμφωνείτε με αυτό;

«Από την απάντησή μου την προηγούμενη, καταλάβατε».

Καταδικάζετε, όμως, τα επεισόδια εκεί;

«Μετά βδελυγμίας. Αισθάνομαι φρίκη για τις εικόνες των νεκρών παιδιών και των ανθρώπων που βρέθηκαν εκεί μέσα στη ζώνη του πυρός. Αυτές είναι εικόνες που η ανθρωπότητα δεν πρέπει να τις ζει ποτέ. Όμως, από την άλλη, οφείλω να πω ότι μια τρομοκρατική οργάνωση όπως η Χαμάς παίρνει αθώους ανθρώπους και τους χρησιμοποιεί ως ασπίδα. Αυτό για μένα είναι αδιανόητο. Και να σας πω και κάτι. Γιατί μου αρέσει να μιλάω καθαρά. Ο Νετανιάχου βγήκε και κατηγόρησε τον Ερντογάν για την κατοχή της Κύπρου. Η Χαμάς θα κάνει μια δήλωση για την κατοχή της Κύπρου;».

Από πολιτικής άποψης θεωρείτε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί το χάσμα Τουρκίας – Ισραήλ;

«Πρώτα από όλα η Ελλάδα πρέπει να προβληματιστεί γιατί η Τουρκία ανακατεύεται τόσο πολύ στη Μέση Ανατολή. Ποιος είναι ο ρόλος της στη Μ. Ανατολή; Αν ο Ερντογάν φιλοδοξεί να εκπροσωπεί όλους τους μουσουλμάνους της περιοχής ως διάδοχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αυτό βλάπτει πολύ την Ελλάδα. Γιατί αν κάποιος κοιτάζει την Οθωμανική Αυτοκρατορία προς τη Μ. Ανατολή, τότε θα κοιτάζει και την Οθωμανική Αυτοκρατορία και προς τα Βαλκάνια. Καλό είναι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες».

Είπε για:
Αλέξης Τσίπρας
«Επικοινωνιακό ατού ήταν ο κ. Τσίπρας κατά το παρελθόν. Όταν στις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης έχεις ένα 90% ότι σε θεωρούν ψεύτη, δεν είσαι επικοινωνιακό ατού»
Μπενιαμίν Νετανιάχου
«Ο Νετανιάχου βγήκε και κατηγόρησε τον Ερντογάν για την κατοχή της Κύπρου. Η Χαμάς θα κάνει μια δήλωση για την κατοχή της Κύπρου;»
Ταγίπ Ερντογάν:
«Αν ο Ερντογάν φιλοδοξεί να εκπροσωπεί όλους τους μουσουλμάνους της περιοχής ως διάδοχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αυτό βλάπτει πολύ την Ελλάδα. Γιατί αν κάποιος κοιτάζει την Οθωμανική Αυτοκρατορία προς τη Μ. Ανατολή, τότε θα κοιτάζει και την Οθωμανική Αυτοκρατορία και προς τα Βαλκάνια»

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα