Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Το όραμα του Wolfgang Schaeuble
σήμερα
γίνεται πράξη – του Χρ. Κώνστα

«Ήταν Δίκαιο έγινε Πράξη» αναφώνησε περιχαρής όχι ο Πρωθυπουργός Τσίπρας αλλά ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μόλις διάβασε το μεταφρασμένο κείμενο του πολυνομοσχεδίου που θα καταθέσει, Πέμπτη βράδυ στη Βουλή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο μύχιος πόθος, το αρχικό μεγαλεπήβολο σχέδιο του Γερμανού πολιτικού γίνεται επιτέλους πραγματικότητα με το πολυνομοσχέδιο του πιο Αριστερού Υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης.

· Το Σύνολο της Δημόσιας Περιουσίας της Ελλάδος μετατρέπεται σε ενέχυρο έναντι των δανείων.

· Η Ελλάδα μπήκε σε υποθήκη.

Η δανειακή σύμβαση της Ελλάδος με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) τροποποιείται, με ρητή διάταξη του νομοσχεδίου.

Η δανειακή σύμβαση του 2015 για το δάνειο των 86 δισ. ευρώ, διάρκειας 32,5 ετών αλλάζει.

Ρητά και κατηγορηματικά, πέραν πάσης αμφιβολίας και νομικής αμφισβήτησης, το Υπερ-Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Δημόσιας Περιουσίας καθίσταται συμβαλλόμενο μέρος της δανειακής συμφωνίας και αναλαμβάνει υποχρεώσεις.

Στο κείμενο της δανειακής σύμβασης του 2015 αναφέρεται ρητά πως κατ’ απαίτηση του ESM θα μπορούν να συμπεριληφθούν στη σύμβαση υποχρεώσεις της Ελλάδας που ενδέχεται να απαιτήσει ο ESM -κατά τη διακριτική του ευχέρεια- για την εξόφληση του δανείου, με ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων ή άλλα έσοδα.

Το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επικυρώνει για μία ακόμη φορά τη δανειακή σύμβαση του 2015.

Ρητά καθορίζεται και υπογραμμίζεται πως μπορεί να παρασχεθεί στον ESM εγγύηση για την υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου να εξοφλήσει τη χρηματοδοτική συνδρομή

· «από οποιαδήποτε μέρος του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων ενδέχεται να απαιτήσει ο ESM κατά τη διακριτική του ευχέρεια».

«Ήταν Όραμα κι έγινε Πράξη» που θα έλεγε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε…

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα