Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

83η ΔΕΘ : Με δυναμική αμερικανική παρουσία

Στη   νέα εποχή στην οποία εισέρχεται η Ελλάδα , εστίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, επισημαίνοντας τις θετικές ειδήσεις γύρω από την Ελληνική οικονομία.«Η ΔΕΘ έρχεται στην πιο κατάλληλη στιγμή, δηλαδή στην ολοκλήρωση του τρίτου και τελευταίου προγράμματος όπου πυκνώνουν οι καλές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία και διαμορφώνεται μια συνείδηση για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα βγαίνοντας από την κρίση» είπε την Πέμπτη 12 Ιουλίου, ο κ. Παππάς , παρουσία του  Αμερικανού  Πρέσβη στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, των προέδρων   του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμου Αναστασόπουλου , της ΔΕΘ-HELEXPO Τάσου Τζήκα και του γενικού  διευθυντή του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου Ηλία Σπυρτούνια , στην παρουσίαση του Περιπτέρου 13, της τιμώμενης χώρας, των Η.Π.Α.

Συμμετοχή κορυφαίων αμερικανικών εταιριών

Συνεχίζοντας , ο επικεφαλής του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, αφού εξήρε την καλή δουλειά που κάνει το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο στην οργάνωση του Περιπτέρου των Η.Π.Α. μίλησε για τη σημασία συμμετοχής κορυφαίων αμερικανικών εταιριών στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στη ΔΕΘ λέγοντας ότι «οι Αμερικανοί επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στην Ελλάδα.» Αναφέρθηκε επίσης στην γεωστρατηγική θέση της χώρας, στον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στα Βαλκάνια , τονίζοντας τη στρατηγική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες που δεν θα τελειώσει με την φετινή ΔΕΘ αλλά τα πλεονεκτήματά της θα συνεχίσουν.

Να σταλεί θετικό μήνυμα για την Ελλάδα

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Pyatt,  αναφέρθηκε στην πρόθεση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τις Ελληνικές θέσεις, ενώ έκανε αναφορά και στη συνάντηση Τσίπρα – Trump τον περασμένο Οκτώβριο  σημειώνοντας  ότι ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να βοηθήσει η Ουάσιγκτον ώστε να σταλεί θετικό μήνυμα για την Ελλάδα και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει. Κατόπιν διευκρίνισε πως στη διάρκεια της κρίσης είχαμε πολλές αμερικανικές εταιρείες να μειώνουν την παρουσία τους στη χώρα, ενώ τώρα που ενισχύεται η οικονομία υπάρχει δυνατότητα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να στείλουν και μέσω της ΔΕΘ ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή για επενδύσεις και για επιχειρήσεις που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις ξεκάθαρες ευκαιρίες που υπάρχουν, χαρακτηρίζοντας την ΔΕΘ ως   μια «εξαιρετική ευκαιρία να δείξει η Ελλάδα πως είναι ανοιχτή σε επενδύσεις».

Θα έρθουν στην έκθεση αμερικανικές εταιρείες κολοσσοί

Ο ίδιος   υπογράμμισε   πως από την μεριά των ΗΠΑ θα έρθουν στην έκθεση αμερικανικές εταιρείες κολοσσοί με αξία τρις. δολαρίων, επισημαίνοντας ότι «Για την πρεσβεία δεν είναι μόνο μια εβδομαδιαία προσπάθεια η εστίαση στη ΔΕΘ. Θέλουμε να συνεργαστούμε για να κρατήσετε τις ΗΠΑ ως μείζονα εταίρο στην περιοχή. Δεν θα έχουμε μόνο μια εβδομάδα, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους, πανεπιστημιακές αρχές και , περιφέρειες» Μάλιστα , ο αμερικανός πρέσβης   μίλησε για τις πρόσφατες νέες επενδύσεις αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα όπως η AVIS ή ξενοδοχειακές αλυσίδες που επιστρέφουν.

Κινητικότητα  στον ενεργειακό τομέα

Παράλληλα , μίλησε  για την κινητικότητα που υπάρχει στον ενεργειακό τομέα, με την  ανάδειξη της Ελλάδας ως πύλης με το τερματικό της Αλεξανδρούπολης και τον αγωγό IGB, κάνοντας ειδική μνεία και στον ενεργειακό τομέα, και στη συμφωνία που ανακοινώθηκε για τη συμμετοχή της Exxon Mobil στις έρευνες για την Κρήτη λέγοντας ότι τα ενεργειακά project παίρνουν χρόνια για να ωριμάσουν ωστόσο υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για την υλοποίησή τους . Νωρίτερα, την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Αναστασόπουλος, που   για άλλη μια φορά τόνισε την ευτυχή συγκυρία τιμώμενη χώρα να είναι οι ΗΠΑ, μία δυνατή εξωστρεφής οικονομία, τη στιγμή που η χώρα περνά στην μεταμνημονιακή εποχή, μετά τις 20 Αυγούστου, εστιάζοντας με έμφαση σε τεχνολογία και καινοτομία που «είναι δύο πυλώνες που θέλουμε να στηρίξουμε το αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας».

Η αρχή μιας μεταμνημονιακής πορείας

Ο ίδιος πρόσθεσε  ότι  «Η Ελλάδα καθίσταται κέντρο ενδιαφέροντος για τις Αμερικανικές Επιχειρήσεις για όλη την περιοχή σε ένα πληθυσμό άνω των 30 εκατ. ανθρώπων.  Η ΔΕΘ να γίνει ένα εμπορικό κέντρο που θα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον για όλη την περιοχή. Η ΔΕΘ μπορεί να είναι η αρχή μιας μεταμνημονιακής πορείας» Μάλιστα εξήγησε πως εταιρίες σύμβολα της αμερικανικής οικονομίας όπως οι Coca-Cola, Lockheed Martin Corporation, Microsoft, Pfizer, Cisco, Hewlett-Packard Enterprise, IBM Hellas, Facebook, Google και πολλές άλλες έχουν διασφαλίσει ήδη την συμμετοχή τους στην 83η ΔΕΘ, καθώς θα δώσουν το παρών 52 μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις,   ενώ ο τομέας της τεχνολογίας, καινοτομίας και των start up εταιριών πρόκειται να βρεθούν στο κέντρο της προσοχής στην Έκθεση.

Μια  επιθυμία και από τις δύο πλευρές ταυτόχρονα

Από την πλευρά του, ο κ. Τζήκας μοιράστηκε με τους δημοσιογράφους την ιστορία της γέννησης της ιδέας οι ΗΠΑ να είναι τιμώμενη χώρα για το 2018 κάτι που όπως είπε «ήταν επιθυμία και από τις δύο πλευρές ταυτόχρονα» , ενώ αναφέρθηκε στην έναρξη της πιο συναρπαστικής μέχρι σήμερα Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που ξεκινά στις 8 Σεπτεμβρίου , με το Περίπτερο 13, το περίπτερο της τιμώμενης χώρας, των Η.Π.Α., να κερδίζει ήδη τις εντυπώσεις. Κατόπιν ο κ.   Σπυρτούνιας, παρουσίασε συγκεκριμένα το πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο , μαζί με πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων  κατά τη διάρκεια των ημερών της ΔΕΘ, παρουσιάζοντας μερικούς   από τους επικεφαλής των Αμερικανικών   εταιριών στην Ελλάδα. Πρώτη πήρε τον λόγο η CEO της Microsoft για την Ελλάδα Πέγκυ Αντωνάκου, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα   σύμβουλο της   Pfizer Hellas , να εξηγεί την ιδιομορφία των φαρμάκων , που θα παρουσιαστούν από το περίπτερο της εταιρίας, ενώ η γενική διευθύντρια της Coca-Cola στην Ελλάδα, Λίλιαν Νεκταρίου, μίλησε για την δυναμική της εταιρίας στην Ελληνική αγορά

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα