Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Χ. Αθανασίου: «Αποπροσανατολίζουν το λαό»

“Θεσμική παρωδία» χαρακτηρίζει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου τις προτάσεις της κυβέρνησης για συνταγματική αναθεώρηση. Στην συνέντευξή του στην Βραδυνή της Κυριακής και στον Ιορδάνη Χασαπόπουλο, ο κ. Αθανασίου τονίζει ότι η κυβέρνηση άνοιξε τα θεσμικά αυτά θέματα (εκλογικός νόμος , συνταγματική αναθεώρηση κλπ) για να ξεπεράσει τα αδιέξοδα της πολιτικής της.

Για το θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό επισημαίνει ότι ήταν από αυτούς που αρχικά το είχαν προτείνει. Θα το θέσει εκ νέου στην επιτροπή του κόμματος , αλλά τονίζει ότι θα πειθαρχήσει στην τελική άποψη της ΝΔ και θα την υποστηρίξει όποια και αν είναι.

Διαβεβαιώνει ότι η εξεταστική επιτροπή για την περίοδο Βαρουφακη και το PLAN θα προχωρήσει μόλις η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, ενώ επικρίνει τα κυβερνητικά στελέχη που βιάζονται να βγάλουν απόφαση για το αν πρέπει να εκδωθούν ή όχι οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί.

-Ο Πρωθυπουργός μετά τον εκλογικό νόμο άνοιξε το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Γιατί η ΝΔ στάθηκε εξ αρχής απέναντι σε αυτές τις προτάσεις;

Στη ΝΔ θεωρούμε πως η συζήτηση γύρω από τη Συνταγματική Αναθεώρηση, που την κρίνουμε αναγκαία, είναι μια πολύ σοβαρή συζήτηση. Όταν αυτή διεξάγεται για λόγους μικροπολιτικούς και επικοινωνιακούς και αποτελεί προσπάθεια διαφυγής της Κυβέρνησης από τα αδιέξοδα που δημιούργησε η ίδια, δεν μπορούμε εμείς να νομιμοποιήσουμε αυτή τη θεσμική παρωδία, αν μου επιτρέπετε την έκφραση. Ο Πρόεδρός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε από καιρό κάνει την ορθότερη πρόταση για την αναθεώρηση. Να ανοίξουμε τη συζήτηση για τον προσδιορισμό των αναθεωρητέων διατάξεων, ώστε η επόμενη Βουλή να κάνει πραγματικές ρήξεις. Δυστυχώς δεν εισακούσθηκε.

– Με ποιες από αυτές της προτάσεις θα μπορούσατε υπό προϋποθέσεις να συμφωνήσετε;. Για παράδειγμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει αυξημένες αρμοδιότητες; ο Πρωθυπουργός και οι Βουλευτές να έχουν συγκεκριμένο αριθμό θητειών;

Οι προτάσεις αυτές είναι καταφανώς γραμμένες με προχειρότητα και περισσότερο εξυπηρετούν ως πυροτεχνήματα παρά μπορούν να συνεισφέρουν σε συζήτηση ουσίας. Δε θεωρώ ότι η αποσπασματική συζήτηση για κάποιες εξ αυτών εξυπηρετεί κάποιο άλλο σκοπό, πέρα από τους επικοινωνιακούς σκοπούς της Κυβέρνησης, προκειμένου να αποπροσανατολίσει τον ελληνικό λαό από τα καθημερινά ζητήματα που τον ταλαιπωρούν.

– Η εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας από τον Λαό είναι ένα θέμα που προκαλεί «γκρίνια» στο εσωτερικό της ΝΔ. Ποια είναι η προσωπική σας άποψη στο θέμα;

Είναι σαφές, ότι η πρόταση της Κυβέρνησης δεν κάνει λόγο για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Λαό, μα για προσφυγή στις κάλπες μόνο αν έχουν αποβεί άκαρπες οι δύο πρώτες ψηφοφορίες στη Βουλή. Και αυτό κατόπιν, προφανώς, πιέσεων από το εσωτερικό του κόμματος καθότι, αν θυμάστε, ο ίδιος ο κος Τσίπρας είχε ταχθεί, αρχικώς, υπέρ της άμεσης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό. Μάλιστα η συγκεκριμένη πρόταση αναδεικνύει όλη την υποκρισία της διακυβέρνησης των τελευταίων δύο ετών, αλλά και της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Οι ίδιοι, με την πρότασή τους, δέχονται ότι κατ’ ουσίαν, όσα έκαναν με αφορμή την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, είναι θεσμικώς κατάπτυστα. Πλέον δεν χρειάζεται να το λέμε εμείς, το λένε από μόνοι τους.

Πράγματι, είναι αληθές ότι εγώ έχω ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό στην περίπτωση που η εκλογή του από τη Βουλή αποβεί άκαρπη. Αυτή η προσωπική μου άποψη, όμως, όπως και οι διάφορες επιμέρους απόψεις των συναδέρφων μου, θα συζητηθούν στο πλαίσιο των ενδοπαραταξιακών διεργασιών υπό τον Συντονιστή της Συνταγματικής Αναθεώρησης κο Τασούλα. Κατόπιν, και συντεταγμένα, η Νέα Δημοκρατία, ως πολυσυλλεκτικό και εξωστρεφές κόμμα που επιζητά τη σύνθεση απόψεων και το διάλογο, θα διαμορφώσει τη δικιά της Πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Την πρόταση αυτή θα αναλάβει να προβάλλει και να υλοποιήσει ο αρχηγός μας ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

-Πιστεύετε ότι είναι ένα ζήτημα που σκόπιμως κάποιοι μέσα στην ΝΔ σηκώνουν για να δημιουργήσουν προβλήματα στον νέο αρχηγό Κυριακό Μητσοτάκη;

Επαναλαμβάνω πως δεν είναι κακό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εντός του ίδιου Κόμματος, ιδίως εντός μιας παράταξης με Κυβερνητική προοπτική. Από εκεί και πέρα αν αυτές εκφράζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσουν πρόβλημα στη συνοχή της ΝΔ, σαφώς και καταδικάζω το φαινόμενο αυτό.

– Το άλλο μεγάλο θέμα της εβδομάδος είναι η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την περίοδο Βαρουφάκη και το PLAN X που κατέθεσε η ΝΔ. Υπάρχουν πιστεύετε ευθύνες για εκείνη την περίοδο; Τι ακριβώς θα διερευνούσε η επιτροπή αν είχε συσταθεί;

Για ευθύνες είναι πρόωρο να μιλήσουμε, αν και οι ενδείξεις προς τούτο είναι σοβαρές. Αυτό που γνωρίζω σίγουρα είναι ότι ο Ελληνικός Λαός άξιζε και αξίζει να μάθει την αλήθεια για αυτούς τους 6 μήνες της δήθεν περήφανης αλλά και ταυτόχρονα χειρότερης διαπραγμάτευσης στην ιστορία της Χώρας. Αυτή την αλήθεια δε θα τη μάθει άμεσα, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης.

Εντούτοις, θα πρέπει να αναμένουμε την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δεν θα αργήσει να εκλεγεί, ώστε να συσταθεί η επιτροπή αυτή, καθώς η Κυβέρνηση επέλεξε να φυγομαχήσει, προεξάρχοντος του ίδιου του Πρωθυπουργού.

– Στο χώρο της δικαιοσύνης φαίνεται ότι υπάρχει μια υπόγεια σύγκρουση γιατί βλέπουμε ένα φορτισμένο κλίμα και με την υπόθεση της κ. Τσατανη και με τις κινήσεις του κ. Παπαγγελόπουλου. Αυτή η αντιπαράθεση έχει πιστεύετε και πολιτικές προεκτάσεις;

Όταν μια δικαστικός κάνει τόσο σοβαρές καταγγελίες κατά ενός Υπουργού, είναι παράλογο να μη ζητά κανείς να χυθεί άπλετο φως στην Υπόθεση. Θεωρώ ότι οι πολιτικές προεκτάσεις του εν λόγω θέματος έλαβαν χώρα διότι η Κυβέρνηση, μέσα στον πανικό της και συνηθισμένη από τέτοιου είδους διαχείριση, ψάχνει πάλι αόρατους εχθρούς και σκοτεινές δυνάμεις που την επιβουλεύονται, προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια του Λαού. Ο κ. Τσίπρας επένδυσε στον κ. Παπαγγελόπουλο, αλλά δεν του βγήκε.

-Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι οι 8 τούρκοι στρατιωτικοί που ζητούν πολίτικο άσυλο στην χώρα μας. Ποια είναι η άποψη σας ως έμπειρος δικαστικός. Πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία ή όχι;

Το αν πρέπει να εκδοθούν ή όχι είναι ένα ζήτημα για το οποίο θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη και εγώ, ως πρώην Δικαστικός όπως λέτε, δεν είναι επιτρεπτό να εκφέρω άποψη, πολύ περισσότερο που δεν γνωρίζω το περιεχόμενο του αιτήματος των τουρκικών αρχών ούτε τα σχετικά έγγραφα. Περαιτέρω μην παραγνωρίζετε ότι πολλά ζητήματα είναι ανοιχτά στην Τουρκία. Όσον αφορά δε το αίτημα Πολιτικού Ασύλου, αρμόδιες αρχές να το εξετάσουν είναι οι Επιτροπές Ασύλου καθώς και οι Επιτροπές Προσφυγών. Συνεπώς, ούτε θέση μπορώ να λάβω ούτε μπορώ να πω κάτι σήμερα, το οποίο μπορεί και να μην ισχύει αύριο, υπό το φως των συνεχών εξελίξεων που συμβαίνουν στη γείτονα χώρα.

Αυτό, όμως, που πραγματικά δεν κατανοώ είναι η βιασύνη των Κυβερνητικών στελεχών να προκαταλάβουν την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης για την έκδοση των 8, ακόμα και αν οι ίδιοι δεν έχουν καμία σχέση με τη νομική επιστήμη, ακόμα και αν στο παρελθόν η παράταξη και οι εκπρόσωποί της διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους εναντίον κάθε αίτησης για έκδοση κρατουμένων.

-Στη Λέσβο και στα αλλά νησιά του Αιγαίου βλέπουμε φέτος μια πολύ μεγάλη κάμψη στον τουρισμό εξαιτίας κυρίως του προσφυγικού. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνη για αυτή την κατάσταση; Ήταν αναμενόμενη αυτή η εξέλιξη από την στιγμή που έγιναν τα κέντρα φιλοξενίας σε αυτά τα νησιά;

Δυστυχώς στο νησί μου, τη Λέσβο, αλλά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, η φετινή τουριστική περίοδος, και επομένως και το αντίστοιχο εισόδημα για τους κατοίκους, χάθηκε οριστικά. Οι ευθύνες της Κυβέρνησης για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα είναι μεγάλες και δεδομένες. Πρώτα το αφήσανε να γιγαντωθεί και έπειτα, με τις αβλεψίες και την κουτοπόνηρη στρατηγική τους, φέρανε τη χώρα προ τετελεσμένων γεγονότων και αποφάσεων, μια μόνο από τις οποίες είναι τα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά. Ανησυχώ πολύ και για αυτό εφιστώ την προσοχή όλων των αρμοδίων, μήπως έχουμε πάλι ένταση του φαινομένου λόγω των εξελίξεων που συντελούνται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία. Δεν πρέπει η Ελληνική Πολιτεία να επαναλάβει τα ίδια λάθη.

– Η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια ακόμη σκληρή διαπραγμάτευση για το θέμα των εργασιακών σχέσεων. Πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξουν τα όρια στις απολύσεις και οι κανόνες με τους οποίους γίνονται οι απεργίες; Η κατάργηση του 13ου, 14ου μισθού θα βοηθούσε στην ανταγωνιστικότητα;

Το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων είναι ακόμα μια περίπτωση αποσπασματικής αντιμετώπισης του ζητήματος της ανταγωνιστικότητας από την Κυβέρνηση. Το εργασιακό κόστος είναι μόνο ένας παράγοντας που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, και μάλιστα δεν είναι και ο πιο κρίσιμος. Από εκεί και πέρα, η ανταγωνιστικότητα μιας χώρας δεν σώζεται αν καταργήσει κανείς το 13ο και 14ο μισθό ή αν αποκτήσουν τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις να απολύουν επιπλέον έναν (1) υπάλληλο το μήνα. Δεν είναι αυτά τα σημαντικά θέματα. Σήμερα, βρισκόμαστε στο σημείο να συζητάμε αυτά τα πράγματα , με ευθύνη της παρούσας Κυβέρνησης, μόνο και μόνο επειδή η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την αλλοπρόσαλλη διαπραγμάτευση και το νέο υπερήφανο Μνημόνιο, έφερε τη χώρα σε τέτοια θέση. Επομένως, αναγκαζόμαστε να ανοίγουμε ζητήματα που δύο χρόνια πριν, όχι μόνο ήταν εκτός συζήτησης, αλλά δεν θα είχαν και ουσία, αφού θα είχαμε ολοκληρώσει τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις και σήμερα θα ήμασταν εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων.

Υπάρχουν πολλά που θα μπορούσε και θα έπρεπε να κάνει η Κυβέρνηση και τα οποία θα είχαν άμεσο αντίκτυπο στην προσπάθεια αυτή: καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της γραφειοκρατίας, ριζική αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με έμφαση στις εξαγωγές και την καινοτομία. Οι κυβερνήσεις Σαμαρά κάνανε πολλά στον τομέα αυτό με μετρήσιμα αποτελέσματα. Δυστυχώς, όμως, αυτή η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν κάνει όσα πρέπει, αλλά κάνει βήματα προς τα πίσω κάθε μέρα. Ενώ διακηρύσσει δήθεν το νέο, το καινοτόμο, εν τούτοις μας επιστρέφει πίσω στα παλιά αναστρέφοντας κάθε προσπάθεια για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Οικονομίας, πρωτίστως επειδή εχθρεύεται βαθύτατα την ελεύθερη οικονομία. Αυτή είναι άλλωστε και η αντίληψη της Αριστεράς. Ήδη, σήμερα, βλέπουμε ένα νέο κύμα επιχειρήσεων και νέων επιστημόνων να εγκαταλείπουν τη χώρα. Βλέπουμε τη μεσαία τάξη, και όχι μόνο, να στενάζει από τη φορολογική λαίλαπα της Κυβέρνησης. Αυτοί θα έπρεπε να είναι στην κορυφή της προσπάθειας για μια νέα Ελληνική Οικονομία αλλά, δυστυχώς, οι σημερινοί κυβερνώντες δεν κάνουν τίποτα για να τους βοηθήσουν.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα