Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Athens Riviera

Σ τις 10 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, εδημοσιεύθη εις την έγκριτο αμερικανική εφημερίδαν «New York Times» ένα άρθρο υπό τον τίτλο «Five Places to visit on the Athens Riviera». Ο εστί μεθερμηνευόμενον εις την αγγλικήν, «Πέντε μέρη διά να επισκεφθείτε στην Αθηναϊκή Ριβιέρα». Το αφιέρωμα δεν είναι το πρώτο, ούτε το τελευταίο στον διεθνή Τύπο. Ακολουθεί ένα αντίστοιχο, εντός των επομένων ημερών, στο «Paris Match», το οποίο και αυτό προτείνει στους αναγνώστες να ανακαλύψουν την νοτιοδυτική ακτογραμμή της Αττικής. «Μίας περιοχής που απέχει μόλις 25 λεπτά από την Ακρόπολη και διαθέτει την γοητεία ενός νησιού», σύμφωνα με την περιγραφή της δημοσιογράφου Έιμυ Τάρα Κοτς. Ασφαλώς, η επαναλειτουργία του εμβληματικού ξενοδοχείου «Astir Palace», υπό νέαν διεύθυνσιν, της αλυσίδος «Four Seasons», αποτελεί τον κύριο παράγοντα του διεθνούς ενδιαφέροντος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το μέρος δεν είχε αναδειχθεί από εγχώριους παράγοντες εις το παρελθόν. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στους αδελφούς Πανά, ιδιοκτήτες του «Island», οι οποίοι επινόησαν και επέβαλαν την επωνυμία «Athens Riviera». Πρόκειται, πλέον, ας μου επιτραπεί η χρήσις μίας διεθνούς εκφράσεως του marketing, διά ένα ισχυρό brand name, που έχει μετατρέψει την περιοχή σε κορυφαίο πόλο έλξεως εκατομμυρίων τουριστών. Η προγραμματισμένη λειτουργία του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού αναμένεται να δώσει μία άνευ προηγουμένου ώθηση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Αθήνα μετατρέπεται, σταδιακά, σε αυτοτελή προορισμό και όχι σε ενδιάμεση στάση για τα νησιά, όπως ήταν έως τώρα.

Η οροφή του Τουρισμού

Οι φίλοι μας διαβιούν στην Μασσαλία. Λόγω γειτνιάσεως πηγαίνουν, ή μάλλον πήγαιναν έως πέρυσι, στις θερινές τους διακοπές στην Κορσική. Λόγω, επίσης, τέκνων σε σχολική ηλικία, δεν είχαν και άλλες επιλογές, πλην του Ιουλίου και του Αυγούστου. Φέτος, για πρώτη φορά, απεφάσισαν να διαφοροποιηθούν και να έλθουν στην Ελλάδα. Δειπνούμε στην βεράντα του αρχοντικού που μίσθωσαν στην Πάτμο. Το δείπνο που έχει ετοιμάσει η οικοδέσποινα είναι λιτό: μακαρόνια με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, πράσινη σαλάτα, τυρί φέτα με λάδι ελιάς, και ρίγανη. -Quelle serenite! Τι γαλήνη! αναφωνεί παίρνοντας μία βαθειά αναπνοή ικανοποιήσεως, ο σύζυγός της. -Βρίσκεις; χρησιμοποιώ την αγγλοσαξωνική μέθοδο ερωτήσεως, για να αποφύγω να καυτηριάσω τα μηχανάκια που κάνουν σούζες στα πλακόστρωτα του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας και το «ντάπα-ντούπα» από την μουσική στην σκιά της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. -Εάν βρίσκω; εισπράττω νέα ερώτηση. Έχεις πάει την ίδια εποχή στην Κυανή Ακτή; Είναι κόλαση από την πολυκοσμία. Για να πας από την Νίκαια στο Σαιν Τροπέ θέλεις τέσσερις ώρες. Εδώ τουλάχιστον, μπορείς να βρεις μία ήσυχη γωνιά να κολυμπήσεις χωρίς να νοιώθεις ότι είσαι σε ματς του Μουντιάλ. Ο ενθουσιασμός των συνδαιτυμόνων μου για τον «νέο παράδεισο», όπως χαρακτήρισαν το Νησί της Αποκαλύψεως, κράτησε όλο το βράδυ, διανθιζόμενος από ιστορικά περιστατικά για τις Σταυροφορίες και τους πειρατές, την βιβλιοθήκη της Μονής και τους θησαυρούς της, που είχαν μελετήσει πριν από το ταξίδι τους. Αποχαιρετώντας, τους ευχαρίστησα για την συμβολή τους στην συνειδητοποίηση της οροφής που πρέπει να έχει ο ελληνικός Τουρισμός για να είναι ελκυστικός. Αλλιώς οι φίλοι μας από την Μασσαλία θα παραθερίζουν αλλού. Σε πιο ήσυχα μέρη.

Παρά την μείωση των αφίξεων τουριστών το πρώτο εξάμηνο του 2019, τα έσοδα αναμένεται να είναι αυξημένα, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξιδιώτη διαμορφούται στα 567 ευρώ. Λόγω ελλείψεως υποδομών, τούτη η τάσις δέον να αποτελεί μία λύση διά το μέλλον του Τουρισμού στην χώρα μας, ήτοι λιγότεροι τουρίστες με υψηλότερα εισοδήματα.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα