Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

CORAL : Εισήχθη στο ΧΑ, το νέο Εταιρικό Ομόλογο

Στην εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού στην Μotor Oil , αναφέρθηκε ο αν. διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Πέτρος Τζαννετάκης, επιβεβαιώνοντας την επιτυχημένη έκδοση των ομολογιών της Coral A.E. 

«  Η εισαγωγή και διαπραγμάτευση των ομολογιών της Coral στην αγορά του Χρηματιστηρίου ενισχύει την ήδη υψηλή αναγνωρισιμότητα της Εταιρίας και σηματοδοτεί την εδραίωση των πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης με τρόπο που διασφαλίζεται διαχρονικά. Ουσιαστικά, η λειτουργία της μεγαλύτερης θυγατρικής της Μotor Oil αντικειμενικοποιείται μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών», είπε την Δευτέρα 14 Μαίου ο κ. Τζαννετάκης ,   κτυπώντας το παραδοσιακό καμπανάκι για την έναρξη της συνεδρίασης, ευχαριστώντας όλους τους συμμετέχοντες στο έργο έκδοσης του ομολόγου,   παρουσία του προέδρου   της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπου Γκότση, και του διευθύνοντος   συμβούλου του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτη Λαζαρίδη και του   γενικού διευθυντή Γιώργου Χατζόπουλου,για την εισαγωγή του εταιρικού ομολόγου.

Εστίασε στην θετική πορεία της Coral

Συνεχίζοντας ,   ο αν. διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, εξήγησε πως «Η Μotor Oil δεν χρειάζεται να δώσει την εγγύηση της για την Coral. Θα σταθεί στα πόδια της μέσα από επενδύσεις 34,5 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια». Ολοκληρώνοντας, ο κ. Τζαννετάκης , εστίασε στην θετική πορεία της Coral , έστω και με έμμεσο τρόπο στο χρηματιστήριο, ανάλογη με εκείνη της μητρικής εταιρίας, ενθυμούμενος την είσοδο της Μotor Oil στο χρηματιστήριο το 2001: «Η προσωπική μου εμπειρία δείχνει αυτό. Και θυμάμαι το 2001 όταν ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και οι Άραβες έκριναν πως για την αντικειμενικοποίηση της εταιρίας ο ενδεδειγμένος και σωστός τρόπος ήταν η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο».

Οι υγιείς επιχειρήσεις, αγκάλιασαν το νέο θεσμό

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Γκότσης , δήλωσε: «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χαιρετίζει την έναρξη διαπραγμάτευσης των ομολογιών της Coral στην πλατφόρμα Εταιρικών Ομολόγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η ενσωμάτωση ενός ακόμη ομολόγου 90 εκατ. ευρώ στην νεότευκτη αγορά δείχνει ότι οι υγιείς επιχειρήσεις στη χώρα μας έχουν αγκαλιάσει το νέο θεσμό, που ουσιαστικά αποτελεί εναλλακτική πηγή άντλησης κεφαλαίων στον τραπεζικό δανεισμό. Με την αποδοχή ενός επιτοκίου της τάξεως του 3% οι επενδυτές εκφράζουν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους προς την εταιρία και συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της μέσω της μείωσης του χρηματοοικονομικού της κόστους. Μαζί με την Coral αναμένουμε και άλλες εκδόσεις κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση κεφαλαίων».

Έχουν εκδοθεί συνολικά δέκα εταιρικά ομόλογα 

Νωρίτερα ο κ. Λαζαρίδης υποδεχόμενος τη Διοίκηση της εταιρείας και τους καλεσμένους της εκδήλωσης επεσήμανε ότι: «Από τον Ιούλιο του 2016 έως σήμερα έχουν εκδοθεί συνολικά δέκα εταιρικά ομόλογα συνολικού ύψους 876,5 εκατ. ευρώ. Το γεγονός ότι πλέον έχουμε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα εκδόσεων από εταιρείες διαφορετικών κλάδων και δραστηριοτήτων αλλά και ποικιλία στα μεγέθη των εκδοθέντων τίτλων εδραιώνει την πεποίθησή μας ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εταιρικών ομολόγων αποτελεί ένα αξιοποιήσιμο κανάλι παροχής ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις. Το γεγονός δε ότι η συνολική ζήτηση που εκδηλώθηκε από τους επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά υπερκάλυψε κατά 3,8 φορές την αξία των προσφερόμενων τίτλων δείχνει ότι υπάρχει και ρευστότητα και δυναμική σε αυτή την αγορά όταν εταιρείες και ανάδοχοι συνεργάζονται και παρουσιάζουν ελκυστικές προτάσεις».

Επέκταση των δραστηριοτήτων στα ναυτιλιακά

Από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του ομίλου της Coral, ο κ. Χατζόπουλος, μίλησε για τον στόχο της επίτευξης κύκλου εργασιών για φέτος περίπου στα 2,4 δισ. ευρώ από 2 δισ. το 2017, αποδίδοντας την αύξηση στην ανοδική τροχιά των τιμών των καυσίμων καθώς και στην επέκταση των δραστηριοτήτων στα ναυτιλιακά καύσιμα. Κατόπιν , αναφερόμενος στην έξοδο της Coral στη βαλκανική αγορά, ανέφερε   ότι «γινόμαστε ελληνική πολυεθνική εταιρία», υπενθυμίζοντας την εξαγορά που έκανε η Coral πέρυσι των 32 πρατηρίων της Lukoil στην Κύπρο καθώς και την επικείμενη έναρξη λειτουργίας δύο πρατηρίων στη Σερβία.

Θα ανέβει το μερίδιο στην κυπριακή αγορά

Συνεχίζοντας, ο γενικός διευθυντής , εξήγησε πως η εταιρία έχει ιδρύσει και δύο θυγατρικές σε Μαυροβούνιο και FYROM, όπου στις χώρες αυτές θα δραστηριοποιείται μέσω της εμπορίας πετρελαιοειδών, ενώ η Coral έχει το δικαίωμα χρήσης του σήματος Shell έως το 2027 για τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες και έως το 2028 για την Κύπρο, εκτιμώντας πως σύντομα το μερίδιο της Coral, στην κυπριακή αγορά  μέσω των σημάτων της Shell, από το 8% θα ανέβει στο 15% με 50 πρατήρια. Αναφορικά με τη διάθεση των 34,5 εκατ. ευρώ ο κ. Χατζόπουλος , γνωστοποίησε ότι τα 16 εκατ. ευρώ αφορούν στην προσθήκη νέων και την ανακατασκευή υφιστάμενων πρατηρίων, τα 11,2 εκατ. ευρώ προορίζονται για την επέκταση σε νέες αγορές και τα 7,3 εκατ. ευρώ για το λογισμικό, τη μηχανογράφηση, τις αναβαθμίσεις και βελτιώσεις των εγκαταστάσεων.

Η Coral έχει στη λιανική 740 πρατήρια

Να σημειωθεί πως σήμερα η Coral έχει στη λιανική 740 πρατήρια υπό το σήμα της Shell εκ των οποίων τα 306 είναι ιδιολειτουργούμενα, ενώ μέσα από το πρόγραμμα ανταμοιβής πελατών (Smart Club) έχει 830.000 πελάτες και 200.000 συναλλαγές ημερησίως. Υπενθυμίζεται ότι συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι ήταν η Alpha Bank και η Εθνική Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. Ανάδοχοι της Δημόσιας προσφοράς η Τράπεζα Eurobank Ergasias A.E. και η Τράπεζα Πειραιώς, ΒΕΤΑ SECURITIES S.A., Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, EUROXX Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ., ΚΥΚΛΟΣ Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. και Παντελάκης Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. Σύμβουλος έκδοσης η Alpha Bank. Διατέθηκαν συνολικά 90.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της εταιρείας με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ με συνέπεια την άντληση κεφαλαίων ύψους 90.000.000 ευρώ. Η διάρκεια των ομολογιών είναι 5 έτη με επιτόκιο 3,00%. Η συνολική ζήτηση και ο αριθμός των επενδυτών που συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά, ανήλθε αντίστοιχα σε 342,14 εκατ. ευρώ και 3.665 με αποτέλεσμα να καλυφθεί η Δημόσια Προσφορά κατά 3,80 φορές.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα