Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

EUROBANK-EY : Ενώνοντας τις δυνάμεις τους, στηρίζουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις με το πρόγραμμα Family Business

Η Eurobank και η ΕΥ, στέκονται αρωγοί στις ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις,  καθώς ενώνοντας τις δυνάμεις τους μέσω του προγράμματος Family Business παρέχουν πολύτιμα εφόδια για να αναπτυχθούν σε ένα ανταγωνιστικό εγχώριο και διεθνές περιβάλλον.

«Η Eurobank, με κεντρικό άξονα τη στήριξη της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας ως πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης, επιδιώκει να είναι στρατηγικός εταίρος των επιχειρήσεων αλλά και έμπιστος συνεργάτης των μετόχων και των διοικήσεών τους», δήλωσε την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, ο αν. διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Κωνσταντίνος Βασιλείου, παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου   της EY Ελλάδος, Παναγιώτη Παπάζογλου, της διευθύντριας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ομίλου Τιτάν Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου – Μπενοπούλου, της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης  Bridget Kustin και του  Senior  Counsel  της  EY διεθνώς στον τομέα των οικογενειακών επιχειρήσεων και τέως Γερουσιαστή της Ολλανδίας,  Marnix van Rij.

Η υιοθέτηση της καινοτομίας και νέων τεχνολογιών

Συνεχίζοντας ο κ. Βασιλείου, σημείωσε πως «Η κοινή πρωτοβουλία μας με την EY στοχεύει στο να προσφέρει στις ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του επιχειρηματικού κόσμου, τα αναγκαία εφόδια για να ισχυροποιηθούν και να ανταπεξέλθουν στις εγχώριες και διεθνείς προκλήσεις. Ο έγκαιρος σχεδιασμός για τη διασφάλιση της συνέχειας και της ομαλής και αποτελεσματικής διαδοχής, η υιοθέτηση διαφανών πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης, η προσαρμογή στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον καθώς και η υιοθέτηση της καινοτομίας και νέων τεχνολογιών αποτελούν κρίσιμα στοιχεία προς αυτή τη κατεύθυνση».

Συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη και την απασχόληση

Από την πλευρά του, ο κ. Παπάζογλου, επισήμανε : «Οι οικογενειακές επιχειρήσεις διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην οικονομία, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Στη χώρα μας, πολλές από αυτές πρωταγωνιστούν στην καινοτομία και την εξωστρέφεια. Αντιμετωπίζουν, όμως, και σημαντικές προκλήσεις που συνδέονται κυρίως με την αναγκαία μεγέθυνσή τους, θέματα εταιρικής και οικογενειακής διακυβέρνησης, καθώς και το κρίσιμο ζήτημα της διαδοχής. Στην ΕΥ, το εξειδικευμένο τμήμα μας εργάζεται διεθνώς με μεγάλο αριθμό οικογενειακών επιχειρήσεων, για να τις βοηθήσει να εξακολουθήσουν να ξεχωρίζουν και στις ερχόμενες γενιές. Η συνεργασία μας με τη Eurobank βασίζεται στις κοινές μας αξίες και την κοινή μας επιθυμία να συμβάλουμε στη διερεύνηση και την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών από τις οικογενειακές επιχειρήσεις, για να μπορέσουν να πρωταγωνιστήσουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».

Αναγκαία η διορατικότητα και τη διοικητική επάρκεια

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, εκ μέρους του ομίλου Τιτάν, ενός ομίλου που διακρίνεται για το επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης και τη δυναμική ανάπτυξης που διαθέτει, η κ. Παπαλεξοπούλου – Μπενοπούλου, ανέπτυξε την εμπειρία από το μοντέλο διακυβέρνησης που έχουν υιοθετήσει, καταδεικνύοντας στην πράξη ότι η επιχειρηματική επιτυχία συνδέεται άρρηκτα με την έγκαιρη και αποτελεσματική προσαρμογή στις εκάστοτε συνθήκες. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη διορατικότητα και τη διοικητική επάρκεια, το όραμα και την αποτελεσματική και εποικοδομητική συνεργασία των μελών της διοίκησης, την τήρηση των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης, την υιοθέτηση κανόνων διαφάνειας και λογοδοσίας στη λειτουργία τους. Βέβαια, κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η κ. Kustin, από το   Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με εξειδίκευση σε θέματα οικογενειακού δικαίου, η οποία παρουσίασε μια ανθρωπολογική προσέγγιση των οικογενειακών επιχειρήσεων, επιχειρώντας να εξηγήσει τη συμπεριφορά των οικογενειών που κατέχουν επιχειρήσεις και τις επιπτώσεις για τις μελλοντικές γενιές.

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις διακρίνονται από μοναδικές πρακτικές

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις διακρίνονται από μοναδικές πρακτικές, πεποιθήσεις και φόβους, που διαμορφώνουν μια μοναδική κουλτούρα. Η συγκολλητική ουσία της κουλτούρας αυτής είναι τα αφηγήματα που δημιουργούν οι οικογένειες. Τα αφηγήματα αυτά, που περιλαμβάνουν αλήθειες αλλά και μύθους, διαμορφώνουν το μέλλον των επιχειρήσεων και των οικογενειών τους. Τις διεθνείς πρακτικές στον τομέα του Family Business, παρουσίασε ο κ. van Rij, ο οποίος αναφέρθηκε σε τρία σημαντικά θέματα για κάθε οικογενειακή επιχείρηση, παγκοσμίως: Την ανάπτυξη και τη μάχη της επιβίωσης των οικογενειακών επιχειρήσεων σε ένα σύνθετο οικονομικό – πολιτικό περιβάλλον, τη σημασία του σχεδιασμού της διαδοχής και της διακυβέρνησης, ιδιαίτερα μετά την τρίτη γενιά της επιχείρησης, και την προστασία των ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων από τους επιχειρηματικούς κινδύνους που αναλαμβάνει η οικογένεια.

Προσφέρουν λύσεις στις ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις

Να σημειωθεί πως η Eurobank, με την ισχυρή σχέση συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης που έχει εδραιώσει με την επιχειρηματική κοινότητα και η ΕΥ, με την πολυετή διεθνή εμπειρία της σε θέματα εταιρικής και οικογενειακής διακυβέρνησης, ενημερώνουν για τις σύγχρονες τάσεις και προσφέρουν λύσεις στις ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις, που αντιστοιχούν στο 80% των ελληνικών επιχειρήσεων και αποτελούν δομικό στοιχείο της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να υποστηρίξουν την προσπάθεια των επιχειρήσεων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της συνέχειας, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ποιότητας του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης. Το Family Business παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 70 εκπροσώπων οικογενειακών επιχειρήσεων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη δομή και το περιεχόμενο του προγράμματος Family Business της Eurobank και της EY.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα