Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

GENESIS : Νέες εξελίξεις σε σοβαρά αιματολογικά νοσήματα

Για τις νέες επιστημονικές εξελίξεις, που αφορούν στην αντιμετώπιση των   σοβαρών αιματολογικών νοσημάτων, που ταλαιπωρούν χιλιάδες ασθενείς στη χώρα μας, εστίασε ο γενικός διευθυντής Αιματο-Ογκολογίας και Φλεγμονών Νόσων της Genesis Pharma Νίκος Γκολφάκης, επισημαίνοντας πως με τα νέα ερευνητικά φάρμακα καταργείται η ανάγκη για συχνές μεταγγίσεις.

Αναφερόμενος στα αισιόδοξα νέα, που ήλθαν από το Συνέδριο της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας στο Σαν Ντιέγκο, ο κ. Γκολφάκης , μίλησε για τα αποτελέσματα της μελέτης Believe, σύμφωνα με την οποία το ερευνητικό φάρμακο luspatercept της Celgene και της Acceleron Pharma καταργεί στο 50% των ασθενών , την ανάγκη για συχνές μεταγγίσεις, ενώ   σταματά την ανάγκη μετάγγισης,   στους αραιά μεταγγιζόμενους

Το Μέλλον της Καινοτομίας, στα Αιματολογικά Νοσήματα

Στη διήμερη δημοσιογραφική παρουσίαση, με τίτλο «Το Παρών και το Μέλλον της Καινοτομίας, στα Αιματολογικά Νοσήματα», το Σαββατοκύριακο 15,16 Δεκεμβρίου, μίλησαν ο καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας/ Ογκολογίας , υπεύθυνος της Μονάδας Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» Αντώνης Καττάμης, και ο αν. καθηγητής Θεραπευτικής /Παθολογίας –Ογκολογίας ΕΚΠΑ, Θεραπευτική Κλινική του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», Ευστάθιος Καστρίτης, με τη συμβολή του Medical Affairs Director, διευθυνση Αιματο-Ογκολογίας και Φλεγματωδών Νόσων της  Genesis Pharma Νίκου Αντωνακόπουλου.

Πρώτη επιστημονική εξέλιξη μετά από 40 χρόνια

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Καττάμης, αναφερόμενος στη «Μεσογειακή Αναιμία, το νόσημα στην Ελλάδα οι θεραπευτικές προκλήσεις και προοπτικές», διευκρίνισε πως πρόκειται για την πρώτη επιστημονική εξέλιξη μετά από 40 χρόνια, που  θα αλλάξει τη ζωή των 2.300 Ελλήνων ασθενών με β-θαλασσαιμία, καθώς και του παραμελημένου πληθυσμού των ανθρώπων με ενδιάμεση μεσογειακή αναιμία, και εκείνων με   χαμηλή αιμοσφαιρίνη κάτω των φυσιολογικών τιμών 12-17. Συνεχίζοντας,   είπε ότι το φάρμακο αναμένεται έως το 2021 στη χώρα μας , ελπίζοντας πως θα δοθεί προτεραιότητα στην αξιολόγησή του από τον Οργανισμό ΗΤΑ, για να ωφεληθούν γρήγορα οι ασθενείς.

Τα προσδοκώμενα οφέλη είναι μεγάλα

Κατόπιν  εξήγησε  ότι «Τα προσδοκώμενα οφέλη είναι μεγάλα, καθώς κάθε μεταγγιζόμενος ασθενής έχει κόστος 35.000 ευρώ στην Ελλάδα, με τη μεγαλύτερη δαπάνη να αφορά τη μετάγγιση, κάθε   15 ημέρες, και το κόστος της απαραίτητης αποσιδήρωσης», προσθέτοντας πως το νέο φάρμακο θα χορηγείται ανά τρεις εβδομάδες με υποδόρια ένεση, σαν του διαβήτη. Ολοκληρώνοντας ο καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας/ Ογκολογίας, υπογράμμισε ότι σήμερα γεννιούνται ακόμη 10 παιδιά ετησίως με θαλασσαιμία, με το πρόβλημα να εμφανίζεται κυρίως σε μετανάστες.

Αξία της ιατρικής καινοτομίας στο Πολλαπλό Μυέλωμα

Από την πλευρά του, ο κ. Καστρίτης, μιλώντας για την «αξία της ιατρικής καινοτομίας στο Πολλαπλό Μυέλωμα», σημείωσε πως στο Συνέδριο της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας , αναφέρθηκε με λεπτομέρεια η αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος, που μετρά στην Ελλάδα 600 νέα περιστατικά ετησίως, ενώ λόγω του δημογραφικού, πρόκειται να αυξηθεί κατά 30%, η συχνότητα εμφάνισής του. Παράλληλα, επισήμανε πως στο συνέδριο παρουσιάστηκαν δύο μελέτες, που επιβεβαίωσαν την αποτελεσματικότητα της πομαλιδομίδης της Celgene σε ασθενείς με ανθεκτικό πολλαπλό μυέλωμα, μετά τη θεραπεία πρώτης γραμμής με λεναλιδομίδη.

Επτά στους δέκα ασθενείς, θα ξεπερνούν την πενταετή επιβίωση

Καταλήγοντας, ο αν. καθηγητής Θεραπευτικής Παθολογίας – Ογκολογίας , τόνισε ότι χάρη στην   ανάπτυξη των νέων θεραπειών, τα οποία μάλιστα αναμένονται να είναι με μορφή χαπιού, επτά στους δέκα ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα, θα ξεπερνούν την πενταετή επιβίωση, ενώ σε νεότερους ασθενείς, με τη βοήθεια και της αυτόλογης μεταμόσχευσης, θα ξεπερνά το 60% τη δεκαετή επιβίωση, γερνώντας τελικά με τη νόσο.

Η διαχείριση της καινοτομίας και η αναζήτηση της αξίας

Μάλιστα   σημαντική υπήρξε η τοποθέτηση της δεύτερης ημέρας από την Governmental Affairs Director, διεύθυνση   Αιματο-Ογκολογίας και Φλεγμονωδών Νόσων   Genesis Pharma Ζέφη Βοστιτσάνου, με θέμα «Καινοτομία, εμπόδια ή επένδυση», που μαζί με τον Οικονομολόγο Υγείας , Τομέα των Οικονομικών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Κώστα Αθανασάκη «Η διαχείριση της καινοτομίας και η αναζήτηση της αξίας, Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας».

Οι νέες θεραπείες, μειώνουν την ανάγκη για νοσηλεία

Τελικά, βγαίνει το συμπέρασμα , πως οι νέες θεραπείες έχουν μεν υψηλό κόστος, αλλά υψηλότερη ανταποδοτικότητα για το σύστημα υγείας, μειώνοντας την ανάγκη για νοσηλεία. Ωστόσο, η Ελλάδα παραμένει μέσα στην κρίση παράδεισος για την πρόσβαση των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα, με   πολλούς αλλοδαπούς να εκμεταλλεύονται το καθεστώς των ανασφάλιστων και να έρχονται στην χώρα μας για να θεραπευτούν τζάμπα από ογκολογικές παθήσεις και αιματολογικά νοσήματα, παίρνοντας   σε χρόνο-ρεκόρ ΑΜΚΑ με τη βοήθεια «κυκλωμάτων» που εξακολουθούν να   δρουν ανενόχλητα στον χώρο της υγείας.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα