Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

H τέχνη της εξαπάτησης στην υπηρεσία της πολιτικής – του Χρ. Ν. Κώνστα

Η μέθοδος είναι απλή: οι επικοινωνιολόγοι την ονομάζουν spinning, και μ’ αυτό το αρχέγονο τρικ προσπαθούν να εντυπωσιάσουν τους αδαείς πελάτες τους:
όταν συμβαίνει ένα μεγάλο δυσάρεστο γεγονός ο «επαγγελματίας» της Επικοινωνίας φροντίζει αμέσως να εφεύρει, να «δημιουργήσει» και να ρίξει στο δημόσιο διάλογο μια σειρά από μικρά, πολύ πιο ασήμαντα γεγονότα, σενάρια και «ερμηνείες», με τα οποία προσπαθεί να καλύψει το μεγάλο, το τραγικό, το πραγματικό γεγονός.
Όταν μια ομάδα χάνει μέσα στο γήπεδο, οι επικοινωνιολόγοι «ανακαλύπτουν» μια σειρά από διαιτητικά λάθη, τις κακές καιρικές συνθήκες, τα προκλητικά συνθήματα της εξέδρας και την ανάρμοστη φιλοξενία των αντιπάλων.
Ο στόχος είναι απλός: οι οπαδοί πρέπει να συζητούν τα «μικρά» παράπλευρα ζητήματα και να ξεχάσουν το μεγάλο, το ουσιαστικό, το πραγματικό γεγονός της ήττας.
Η κυβέρνηση του 2015-2018 στην Ελλάδα, έχει αποδειχθεί απόλυτος κυρίαρχος σ’ αυτό το παιχνίδι του διαρκούς αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.
Από την εποχή που θα καταργούσε το Μνημόνιο «μ’ ένα νόμο κι ένα άρθρο», μέχρι την ημέρα που υπέγραφε το Μνημόνιο ΙΙΙ και μετά το Μνημόνιο IV, που δεν κατάργησαν ούτε μία μικρή διάταξη των προηγουμένων Μνημονίων, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης εκμεταλλεύεται την κούραση, την απογοήτευση και το θυμό της κοινής γνώμης για να κρύψει την αποδεδειγμένη άγνοια και ανικανότητά της.
Έτσι και τώρα με τις πολύνεκρες πυρκαγιές.
Η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε τη σιωπή των πρώτων ημερών από τη σοκαρισμένη κοινωνία για να «χτίσει» μια σειρά από «σενάρια» που προβλέπουν «σχέδιο αποσταθεροποίησης με εμπρηστικούς μηχανισμούς», μέχρι την «προσωπική εγκληματική ευθύνη» όσων ζουν σε αυθαίρετα κτίσματα.
Περισσότεροι από 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι άνθρωποι αυτοί πέθαναν όχι γιατί κάπου υπήρξαν πυρκαγιές, αλλά γιατί κάποιοι δεν κατάφεραν να συντονιστούν, να ενεργήσουν έγκαιρα, να αποσοβήσουν, να μετριάσουν τις επιπτώσεις και να διαχειριστούν την κρίση.
Ο επικοινωνιακός στρατός έχει αναπτυχθεί σ’ όλα τα μέτωπα της δημόσιας συζήτησης. Το σχέδιο παραπλάνησης της κοινής γνώμης βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι πληγές, όμως, δεν θα επουλωθούν, η κοινωνία δεν θα αντλήσει χρήσιμα διδάγματα και από αυτή την καταστροφή. Η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση, όχι διδάκτορες στην τέχνη της εξαπάτησης…

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα