Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

HEALTH FORUM : Πολιτική υγείας με δυσκολία

Την σπουδαιότητα της πολιτικής υγείας για τη χώρα μας, επισήμανε ο Υπουργός Ανδρέας Ξανθός ,   επισημαίνοντας   τη μεγάλη δυσκολία για την υλοποίηση σχεδίου για τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας, υποστηρίζοντας ότι από το στάδιο της πλήρους ασυδοσίας στο σύστημα Υγείας, περάσαμε στην ισοπέδωσή του και σε συνθήκες στέρησης.
«Προσπαθούμε να βρούμε μία νέα ισορροπία σε νέες συνθήκες» , είπε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, στο Athens Heath Forum , ο κ. Ξανθός σημειώνοντας την ασυμμετρία αναγκών και πόρων, από την οποία μπορούμε να ξεφύγουμε μόνο με σχέδιο, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στις οριζόντιες περικοπές. Αναφερόμενος στην πολιτική του φαρμάκου, τόνισε ότι το Υπουργείο «επιδιώκει ένα συστηματικό θεσμικό διάλογο και σημείωσε ότι αν και υπήρξε μεγάλη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν αντιμετωπίστηκαν διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η διείσδυση των γενοσήμων και το θέμα της υποκατάστασης».

Παράλληλα, ο Υπουργός   Υγείας υπογράμμισε ότι η μείωση των τιμών των φαρμάκων έχει φέρει αύξηση του όγκου της συνταγογράφησης, ο οποίος αγγίζει τα 6 εκατ. συνταγές το μήνα, εξηγώντας πως «η μείωση του clawback,     είναι υποχρέωση που απορρέει από το μνημόνιο» θέτοντας ως σημαντικό θέμα τον έλεγχο ζήτησης φαρμάκων, αλλά και τη χώρα προέλευσης των . Αναφορικά με τη δημόσια περίθαλψη επισήμανε ότι το Υπουργείο έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα σε αυτήν και έχει πραγματοποιήσει παρέμβαση – τομή για τους ανασφάλιστους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Είναι σημαντικό ένα σταθεροποιημένο και βιώσιμο σύστημα υγείας»,   ενώ διευκρίνισε ότι το ΕΣΥ δεν καταρρέει.

Ολοκληρώνοντας , ο κ. Ξανθός τόνισε ότι «Ο προϋπολογισμός για την υγεία είναι οριακός, αλλά μπορούμε να προσφέρουμε στους πολίτες» και συνεχίζοντας πρόσθεσε «η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής. Έχουμε εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό και οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς». Απαντώντας στον Πρόεδρο του ΣΦΕΕ Πασχάλη   Αποστολίδη, υπογράμμισε ότι η αποπληρωμή των χρεών των εταιρειών θα αποτελέσει σημαντική ένεση ρευστότητας, ενώ όπως είπε «στόχος μας είναι να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις αρχές του 2017».

Να σημειωθεί, πως ο Διευθύνω  Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού  Αθηνών Βασίλης Αποστολόπουλος , τόνισε πως ο εξορθολογισμός των πόρων βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο, αφού υπάρχουν πολλές τρύπες χωρίς να υπάρχει ρευστότητα, επισημαίνοντας ότι «Ο δημόσιος κι ο ιδιωτικός τομέας δεν πρέπει να είναι ανταγωνιστικοί, αν και ο δεύτερος απορροφά ακόμα και στις μέρες μας ένα μεγάλο βάρος του δημοσίου.»

Νωρίτερα, παίρνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος   και General Manager της ΑbbVie Pharmaceuticals S.A. ,Πασχάλης Αποστολίδης , είπε ότι το φάρμακο δεν είναι μόνο εμπορικό αλλά και κοινωνικό αγαθό και διευκρίνισε ότι το 50% των Ελλήνων έχει αγοράσει φάρμακο που έχει αποζημιωθεί από την κοινωνική ασφάλιση. Όπως σημείωσε «το φάρμακο είναι ο δεύτερος εξαγωγικός πυλώνας μετά το πετρέλαιο και έχει και άλλες δυνατότητες ανάπτυξης αν δοθούν επιπλέον κίνητρα».

Χαρακτηριστικά ανέφερε «ο ΣΦΕΕ είναι μέρος της λύσης του προβλήματος. Είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε προτάσεις που θα εξορθολογήσουν την αγορά του φαρμάκου». Καταλήγοντας , υπογράμμισε ότι έχει αποπληρωθεί το σύνολο των χρεών του 2015 σε όλες τις εταιρίες – μέλη του ΣΦΕΕ. Από την πλευρά του, ο ότι ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) και Αντιπρόεδρος της ELPEN A.E. Θεόδωρος Ελ. Τρύφων υποστήριξε ότι επιβάλλεται   να σταματήσει η υπερσυνταγογράφηση, ενώ υποστήριξε τη δημιουργία κλειστού προϋπολογισμού ανά κατηγορία φαρμάκων.

Παράλληλα, ζήτησε να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και υποστήριξε την σπουδαιότητα της διατήρησης της ίδιας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, καθώς όπως εξήγησε «θα συνεχιστεί η κανονικότητα και η προσπάθεια ισορροπίας του Φαρμακευτικού Συστήματος»

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα