Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

INTRAKAT : Μία κυρίαρχη δύναμη στις κατασκευές

Για τον στόχο της Intrakat να ισχυροποιήσει τη θέση της στον κλάδο και να καταστεί κυρίαρχη δύναμη στις κατασκευές, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου   Πέτρος Σουρέτης , που μαζί με τον νέο πρόεδρο Δημήτρη Κούτρα (φωτό) , διαθέτουν πλέον μια ισχυρή ομάδα για την υλοποίηση αυτού του σκοπού.

«Η Intrakat αποτελεί για μένα ένα πολύτιμο εργαλείο να συνεχίσω να κάνω αυτά που ονειρεύομαι δηλαδή να προσαρμόζουμε τη μητέρα φύση στις ανθρώπινες ανάγκες», είπε την Τρίτη 6 Νοεμβρίου, ο κ. Κούτρας , στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, μετά το θερμό καλωσόρισμα από τον κ. Σουρέτη , ο οποίος σημείωσε πως «Η συνεργασία αυτή βασίζεται σε κοινές αξίες και οράματα και προσδοκάται ότι θα είναι επωφελής για την Intrakat, τους μετόχους και το ανθρώπινο δυναμικό της.»

Ενδείξεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Στη συνέχεια , αμφότεροι συμφώνησαν πως υπάρχουν ενδείξεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και αρκετές ευκαιρίες για τον κατασκευαστικό κλάδο, προσθέτοντας πως ο όμιλος της Intrakat είναι καλά προετοιμασμένος για να αξιοποιήσει τις προκλήσεις του μέλλοντος, ενώ αναφέρθηκαν στις αλλαγές, όπως την ανάληψη της αντιπροεδρίας από τον Δημήτρη Θεοδωρίδη, με στόχο να γίνουν πιο διακριτοί, οι τομείς δραστηριοποίησης της Intracom Holdings. Βάσει αυτών, οι δραστηριότητες της Ενέργειας και του Real Estate μεταβιβάζονται στη μητρική εταιρεία , με την στρατηγική της Intrakat, να υλοποιείται πλέον κυρίως με άξονες τις κατασκευές δημόσιων και ιδιωτικών έργων υποδομής, που είναι η κύρια δραστηριότητα της , τις παραχωρήσεις τα ΣΔΙΤ και τα συγχρηματοδοτούμενα έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας, και περιβάλλοντος που είναι η πρόκληση του μέλλοντος καθώς και τα έργα digital economy, next generation access και smart solution.

Πρόταση  εξαγοράς του 49% των μετοχών της ΑΚΤΩΡ

Κατόπιν, ο κ. Κούτρας απέφυγε να τοποθετηθεί , αν και ρωτήθηκε για το τι θα πράξει με το ποσοστό που εξακολουθεί να διατηρεί στην  Ελλάκτωρ , λέγοντας ότι «Δεν έχω αποφασίσει ακόμη. Ο κύκλος για εμένα στην εταιρεία έχει κλείσει, έκανα μια πρόταση να εξαγοράσω το 49% των μετοχών της ΑΚΤΩΡ που όμως δεν έγινε δεκτή», ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει με τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, σημείωσε πως «πρέπει να βγουν σε διαγωνιστική διαδικασία», μολονότι στο παρελθόν υπήρξε υπέρμαχος της επέκτασης της σύμβασης, με ανάληψη των έργων των επεκτάσεων από το σημερινό σχήμα. Μάλιστα , για το 10% της Αττικής Οδού που ελέγχεται από την Τράπεζα Πειραιώς , εξήγησε πως υπάρχει συμφωνία με fund, για την εξαγορά του έναντι τιμήματος 50 ή 60 εκατ. ευρώ, που όμως θα περάσει πρώτα από την κρίση των νυν μετόχων που έχουν το δικαίωμα πρώτης άρνησης.

Ξενοδοχειακό resort πέντε αστέρων στη Μύκονο

Ολοκληρώνοντας  ο κ. Κούτρας , αναφέρθηκε στο έργο που διεκδικεί η κατασκευαστική εταιρεία, στον οδικό άξονα Πάτρα-Πύργος, ενώ ο κ. Σουρέτης μίλησε για το   Βoutique Hotel 45 δωματίων στο διατηρητέο κτίριο επί της οδού Κολοκοτρώνη 3-5, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, επιφάνειας 4.160 τ.μ στην Αθήνα, με την Intrakat να έχει αναλάβει το κατασκευαστικό σκέλος, παραδοτέο τον Ιούνιο του 2019 , που   έχει μισθωθεί για 20 έτη . Παράλληλα, αναφερόμενοι στο ξενοδοχειακό resort πέντε αστέρων στη Μύκονο (Καλό Λιβάδι), σε έκταση 100 στρεμμάτων που κατέχει ο όμιλος και η οποία θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με την London & Regional, διευκρίνισαν πως προχωρά ο σχεδιασμός και οι μελέτες ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Η σημαντική συμφωνία με τη Fraport

Καταλήγοντας  , ο κ. Σουρέτης  εστίασε  στη σημαντική συμφωνία με τη Fraport για την υλοποίηση μελετών και κατασκευαστικών έργων στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, των οποίων η Fraport Greece έχει αναλάβει τη λειτουργία, αναβάθμιση και συντήρηση για περίοδο 40 ετών,  επισημαίνοντας  πως καταγράφεται σημαντική πρόοδος, συμπληρώνοντας , ότι οι εργασίες στα αεροδρόμια σε Ζάκυνθο, Καβάλα και Χανιά θα ολοκληρωθούν εντός των προθεσμιών, μέχρι το τέλος του έτους. Τέλος,  επανέλαβε πως ο όμιλος έχει ακόμα ελπίδες για την αξιοποίηση της έκτασης των 250 στρεμμάτων της ΚΕΚΡΟΨ στο Ψυχικό, αφού την ίδια μέρα με την συνέντευξη, είχε προγραμματιστεί μια ακόμα δίκη για την τύχη του ακινήτου, αλλά αναβλήθηκε, μετά την απαράδεκτη παρουσία των αντιδίκων , για τις 4 Δεκεμβρίου.

Ο όμιλος των  εταιρειών  Intracom Holdings

Να σημειωθεί , πως η Intrakat που ιδρύθηκε το 1987 και ανήκει στον όμιλο εταιρειών της Intracom Holdings είναι εισηγμένη από το 2001 στο Χρηματιστήριο Αθηνών και κατέχει εργοληπτικό πτυχίο 7ης τάξης. Το 2005 συγχωνεύθηκε με την εταιρεία μεταλλικών κατασκευών Intramet, με τον κύκλο εργασιών της , να ανέρχεται πέρυσι σε 160,3 εκατ. ευρώ, αντλώντας το 63% του τζίρου από τις συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα. Το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο της εταιρείας ξεπερνά σήμερα τα 500 εκατ. ευρώ.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα