Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

MERCK : Καινοτόμος πρωτοποριακή θεραπεία, με δισκία Κλαδριβίνης

Για τη δέσμευση της Merck στην αντιμετώπιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, μίλησε   ο Νευρολόγος, ιατρικός διευθυντής της Merck Ελλάδος δρ. Σπύρος Δευτεραίος, επισημαίνοντας   πως τα δισκία Κλαδριβίνης,   αποτελούν μια πρωτοποριακή απλή θεραπεία από το στόμα, η οποία με αγωγή 20 ημερών μέσα σε διάστημα δύο ετών, προσφέρει διαρκή αποτελεσματικότητα, που   μάλιστα διαρκεί για επιπλέον δύο έτη.«Για περισσότερα από 20 χρόνια   επενδύουμε και προσφέρουμε λύσεις για ένα ευρύ φάσμα ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση», είπε το Σάββατο 8 Ιουνίου,   ο κ. Δευτεραίος, κατά τη διάρκεια   μιας άκρως ενδιαφέρουσας επιστημονικής παρουσίασης, όπου ο καθηγητής Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δρ. Σπύρος Κονιτσιώτης επικεντρώθηκε στην πλευρά του ασθενή, ενώ στο καίριο ζήτημα της πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών στη θεραπεία, εστίασε ο διευθυντής Πρόσβασης και Τιμολόγησης της Merck,  Γιώργος Μαρολαχάκης, υπό τον συντονισμό της υπεύθυνης επικοινωνίας Μαρίας Σπανοπούλου.

Αισιοδοξία για ακόμα περισσότερες λύσεις και επιλογές στο μέλλον

Συνεχίζοντας   ο Νευρολόγος, ιατρικός διευθυντής, διευκρίνισε   πως «Αυτή η μεγάλη κληρονομιά, της οποίας χαρακτηριστικό δείγμα είναι σήμερα τα δισκία κλαδριβίνης, αποτελεί στην πραγματικότητα το εφαλτήριο για να παραμείνουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας στη φροντίδα της ΠΣ και στην εξεύρεση λύσεων και αποτελεσματικών θεραπευτικών επιλογών, προσαρμοσμένων στις ανάγκες των ασθενών. Συνεχίζουμε την προσπάθεια αυτή με νέα προϊόντα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό έρευνα και αισιοδοξούμε για ακόμα περισσότερες λύσεις και επιλογές στο μέλλον». Παίρνοντας τον λόγο, ο δρ. Κονιτσιώτης, εξήγησε ότι : «Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι το γεγονός ότι τα δισκία κλαδριβίνης έρχονται να καλύψουν σημαντικές ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών.

Ο ασθενής δεν επιβαρύνεται με  χρονοβόρες διαδικασίες παρακολούθησης

Πρωταρχική ασφαλώς ανάμεσά τους είναι η αποτελεσματικότητα της θεραπείας σε βάθος χρόνου. Εξίσου σημαντικά ωστόσο είναι και άλλα δύο σημεία: το ισοζύγιο ασφάλειας – αποτελεσματικότητας και το γεγονός ότι με αυτή τη θεραπεία ο ασθενής δεν επιβαρύνεται με συχνές, χρονοβόρες διαδικασίες παρακολούθησης. Στην πραγματικότητα κάνουμε λόγο για μηδενική παρακολούθηση για δύο χρόνια». Από την πλευρά του, ο κ. Μαρολαχάκης αποκάλυψε πως : «Όταν αποζημιωθεί το σκεύασμα θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση για το σύστημα υγείας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες θεραπευτικές επιλογές για την ίδια ένδειξη. Θα πρέπει επιπλέον να σημειωθεί ότι το δοσολογικό σχήμα του είναι τέτοιο που ελαχιστοποιεί την ταλαιπωρία των ασθενών στη διαδικασία να προμηθευτούν από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ το φάρμακό του Η Merck είναι καθόλα έτοιμη έχοντας ολοκληρώσει την έγκαιρη και πλήρη κατάθεση του φακέλου του φαρμάκου στην Επιτροπή HTA, αναμένοντας το «πράσινο φως» για την αποζημίωσή του από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) χορήγησε άδεια κυκλοφορίας στο Mavenclad

Σημειώνεται πως το Mavenclad είναι μία θεραπεία από το στόμα, βραχείας διάρκειας η οποία επιλεκτικά και περιοδικά στοχεύει λεμφοκύτταρα, που   πιστεύεται ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παθολογικής διαδικασίας της πολλαπλής σκλήρυνσης. Τον Αύγουστο του 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) χορήγησε άδεια κυκλοφορίας στο Mavenclad για τη θεραπεία των υψηλής ενεργότητας υποτροπιαζουσών μορφών της πολλαπλής σκλήρυνσης. Τον Δεκέμβριο του 2017, οι Health Canada και Therapeutic Goods Administration (TGA) στην Αυστραλία ενέκριναν το φάρμακο για τη θεραπεία της υποτροπιάζουσας-διαλείπουσας ΠΣ (RRMS). Τον Αύγουστο του 2018, το Mavenclad είχε εγκριθεί σε περισσότερες από 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU), του Καναδά, της Αυστραλίας, του Ισραήλ, της Αργεντινής, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Χιλής και του Λιβάνου., ενώ εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις 29 Μαρτίου 2019.

Οι κλινικές δοκιμές περιλαμβάνουν τη μελέτη Clarity φάσης ΙΙΙ

Το πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης του Mavenclad,  με περισσότερους από 2.700 ασθενείς που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα κλινικών μελετών και μέχρι 10 έτη παρακολούθησης σε ορισμένους ασθενείς. Αυτές οι κλινικές δοκιμές περιλαμβάνουν τη μελέτη Clarity φάσης ΙΙΙ, την Clarity Extension και την Oracle MS, τη μελέτη Onward φάσης ΙΙ και το μητρώο μακροπρόθεσμης ασφάλειας Premiere To Mavenclad ενδείκνυται στην Ευρωπεική Ένωση, για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση υψηλής ενεργότητας, όπως ορίζεται από κλινικά ή απεικονιστικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα,  αντενδείκνυται σε ασθενείς με υπερευαισθησία στη δραστική ουσία, λοίμωξη με τον ιό ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), ενεργό χρόνια λοίμωξη (φυματίωση ή ηπατίτιδα), ενεργό κακοήθεια, μέτρια έως σοβαρή νεφρική δυσλειτουργία (κάθαρση κρεατινίνης <60 mL / min), έγκυες γυναίκες και γυναίκες που θηλάζουν.

Στις κλινικές μελέτες παρατηρήθηκαν μειώσεις στον αριθμό των ουδετερόφιλων

Αντενδείκνυται επίσης σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών που λαμβάνουν σήμερα ανοσοκατασταλτική ή μυελοκατασταλτική θεραπεία. Οι πλέον κλινικά σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η λεμφοπενία και ο έρπης ζωστήρας. Όσον αφορά την αιματολογία, στις κλινικές μελέτες παρατηρήθηκαν μειώσεις στον αριθμό των ουδετερόφιλων, στον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, στον αιματοκρίτη, στην αιμοσφαιρίνη ή στον αριθμό των αιμοπεταλίων σε σύγκριση με τις αρχικές τιμές, αν και αυτές οι παράμετροι παραμένουν συνήθως εντός των φυσιολογικών ορίων. Πρόσθετες αιματολογικές ανεπιθύμητες ενέργειες θα μπορούσαν να εμφανισθούν εάν το Mavenclad χορηγηθεί πριν ή ταυτόχρονα με άλλες ουσίες που επηρεάζουν το αιματολογικό προφίλ

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα