Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

PHARMATHEN : Αποτελεί μια παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη στον φαρμακευτικό κλάδο

Την ικανοποίηση του για τη νέα μεγάλη επένδυση της Pharmathen στις Σάπες Ροδόπης, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης,   εγκαινιάζοντας την νέα παραγωγική μονάδα, επισημαίνοντας πως είναι μια φαρμακευτική εταιρεία από αυτές που χρειάζεται η Ελλάδα και για λόγους οικονομικούς αλλά και για να αποδειχθεί πως η χώρα μπορεί να τα καταφέρει

«Μια επιχείρηση που αποτελεί ακριβώς το πρότυπο του πως θέλουμε τη σύγχρονη ελληνική επιχείρηση: να επενδύει συστηματικά στην έρευνα, να παράγει προϊόντα με βάση τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς, να έχει εξωστρεφή προσανατολισμό, να είναι φυσικά κερδοφόρα και ταυτόχρονα να έχει ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα, με έμφαση στη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας – πολύ περισσότερο σε περιοχές νευραλγικής σημασίας όπως η Θράκη», είπε την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου ο κ. Γεωργιάδης, εγκαινιάζοντας τη Νέα Μονάδα Ενέσιμων Βραδείας Αποδέσμευσης, προαναγγέλλοντας   ακόμη μια μεγάλη ξένη επένδυση στο κομμάτι του R&D το επόμενο διάστημα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα κάνει μια μεγάλη στροφή προς ένα λαμπρότερο μέλλον.

Η Pharmathen αποτελεί αυτή τη στιγμή μια αμιγώς εξαγωγική επιχείρηση

Παρόντες στην εκδήλωση εγκαινίων, ο υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Νίκος Παπαθανάσης, ο ιδρυτής της Pharmathen Βασίλης Κάτσος, ο πρόεδρος Δ.Σ. και Managing Partner BC Partners Νίκος Σταθόπουλος, η εκ των ιδρυτών Νέλλη Κάτσου, ο διευθύνων σύμβουλος της Pharmathen Δημήτρης Καδής, και οι υφυπουργοί Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, Ιδιωτικών Επενδύσεων, Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα Γιάννης Τσακίρης. Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Κάτσος ανέφερε : «Η Pharmathen αποτελεί αυτή τη στιγμή μια αμιγώς εξαγωγική επιχείρηση, με κύκλο εργασιών άνω των 200 εκατ. ευρώ. Ως ο μεγαλύτερος ιδιωτικός φορέας ανάπτυξης στην Ελλάδα βάσει επενδύσεων και ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας, έχουμε πετύχει να ξεπεράσουμε κατά πολύ τα σύνορα της χώρας μας.

Αντιπροσωπεύει  το 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας

Τα προϊόντα μας είναι διαθέσιμα σε περισσότερες από 85 χώρες και στις 6 ηπείρους, αντιπροσωπεύοντας το 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας. Πριν από 10 χρόνια εγκαινιάσαμε εδώ την πρώτη μονάδα παραγωγής φαρμάκων της εταιρείας μας, εδώ στις Σάπες, υλοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις στον φαρμακευτικό κλάδο. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να αποδείξουμε έμπρακτα για μια ακόμα φορά τη δυναμική του ελληνικού επιχειρείν, τη δυναμική της Pharmathen, τη δυναμική και τα οφέλη του κλάδου για τη χώρα μας. Επενδύουμε στην καινοτομία, τη διαφοροποίηση και τους ανθρώπους μας, πάμε κόντρα στις εξελίξεις και χαράσουμε τον δικό μας δρόμο. Η Νέα Μονάδα Ενέσιμων Βραδείας Αποδέσμευσης στηρίζεται σε πραγματικά πρωτοποριακή τεχνολογία, είναι μια από τις ελάχιστες αντίστοιχες     που υπάρχουν στον κόσμο και δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για όσα έχουμε πετύχει και για όσα σχεδιάζουμε για το μέλλον με το βλέμμα πάντα στραμμένο στον ασθενή και στην οικογένειά του».

Δημιουργείται  σταθερά ακόμα μεγαλύτερη αξία για την εταιρεία

Από την πλευρά του, ο κ. Σταθόπουλος, τόνισε: «Η Pharmathen υλοποιεί με προσήλωση ένα στοχευμένο πλάνο επενδύσεων που της επιτρέπει να δημιουργεί σταθερά ακόμα μεγαλύτερη αξία για την εταιρεία, τους ανθρώπους της και φυσικά τους καταναλωτές. Με το βλέμμα στραμμένο στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού και με όπλο τις γερές βάσεις, τον στρατηγικό σχεδιασμό, την καινοτομία και το απόλυτα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, η Pharmathen έχει ήδη εξασφαλίσει μια σημαντική αναπτυξιακή πορεία και για τα επόμενα χρόνια, αποτελώντας παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη στον φαρμακευτικό κλάδο». Ολοκληρώνοντας ο κ.   Καδής, υπογράμμισε: «Βασική φιλοδοξία μας στην Pharmathen είναι να εδραιωθούμε ως ηγέτιδα δύναμη, σε παγκόσμιο επίπεδο, στην ανάπτυξη και διάθεση στοχευμένων τεχνολογιών ελεγχόμενης αποδέσμευσης φαρμάκων, που μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα χορήγησης και επικεντρώνονται ουσιαστικά στη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων μας.

Βρίσκεται σε εξέλιξη  επενδυτικό πλάνο,που αγγίζει το μισό δις. ευρώ

Αισθανόμαστε μάλιστα ιδιαίτερα υπερήφανοι, γιατί οι πρώτες εγκρίσεις αυτών των προϊόντων είναι ήδη γεγονός. Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση, βρίσκεται σε εξέλιξη το επενδυτικό μας πλάνο, που αγγίζει συνολικά σε αξία το μισό δις. ευρώ, καθώς έχουμε ήδη επενδύσει τα τελευταία χρόνια πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη και πάνω από 250 εκατ. ευρώ μέχρι το 2024. Ωστόσο το πιο πολύτιμο συστατικό της επιτυχίας μας είναι οι άνθρωποί μας, ο αριθμός των οποίων τα τελευταία χρόνια αυξάνεται σταθερά. Στόχος μας είναι να αποτελούμε εργοδότη επιλογής για τους καλύτερους του κλάδου μας, σε παγκόσμιο επίπεδο και ελπίζουμε να συμβάλλουμε και εμεις με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια ώστε το brain drain να μετατραπει σε brain gain για τη χώρα και τις τοπικές κοινωνίες».

Έλαβε πιστοποίηση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων FDA

Σημειώνεται πως τέλη του 2017, η παραγωγική μονάδα που άνοιξε η εταιρία το 2010 στις Σάπες της Ροδόπης, μια επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ, έλαβε πιστοποίηση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων FDA, ανοίγοντας τον δρόμο για το λανσάρισμα των προϊόντων της στις ΗΠΑ, εξέλιξη που αναμένεται να γίνει πράξη μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς σύμφωνα με τη διοίκηση της φαρμακοβιομηχανίας, τα πρώτα προϊόντα είναι έτοιμα να κυκλοφορήσουν στην αμερικανική αγορά. Επόμενος στόχος, το λανσάρισμα στην Κίνα. Τα πρώτα βήματα για την είσοδο ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια και, σύμφωνα με τη διοίκηση της βιομηχανίας, οι κινήσεις που ακολουθούνται είναι στοχευμένες, ώστε και αυτό το επιχειρηματικό βήμα να προχωρήσει, αφού τα προϊόντα της βιομηχανίας είναι διαθέσιμα σε περισσότερες από 85 χώρες και στις 6 ηπείρους, αντιπροσωπεύοντας το 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας.

Θα οδηγήσει στη δημιουργία τουλάχιστον 300 νέων θέσεων εργασίας

Υπενθυμίζεται πως η φαρμακοβιομηχανία, σε ορίζοντα πενταετίας, προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 θα αφορούν σε πάγιες επενδύσεις και τα 200 εκατ. στο κομμάτι της έρευνας και της ανάπτυξης, σε συνέχεια μάλιστα του επενδυτικού πακέτου των 200 εκατ. ευρώ που έχει ήδη διαθέσει η εταιρεία σε έρευνα και ανάπτυξη τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η νέα μονάδα στη Ροδόπη, αποτελεί μέρος του συνολικού πλάνου επενδύσεων, που θα οδηγήσει στη δημιουργία τουλάχιστον 300 νέων θέσεων εργασίας. Όπως σημειώθηκε, είναι μία από τις πλέον σύγχρονες μονάδες παραγωγής φαρμάκων παγκοσμίως και αποτελεί μέρος του εργοστασίου που λειτουργεί η Pharmathen στη Ροδόπη από το 2010, με συνολική ετήσια παραγωγή που φτάνει τα 3 δισ. δισκία και τα 2 δισ. κάψουλες.

Η Pharmathen ιδρύθηκε το 1969 και σήμερα έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες ερευνητικές φαρμακευτικές εταιρείες της Ευρώπης, διαθέτοντας εξειδίκευση στην ανάπτυξη, στην καταγραφή, στην παρασκευή και στη διαχείριση του κύκλου ζωής ιδιαιτέρως πολύπλοκων φαρμακευτικών τεχνολογιών και γενόσημων σκευασμάτων. Αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιωτικό φορέα ανάπτυξης στην Ελλάδα βάσει επενδύσεων και μία από τις 50 μεγαλύτερες φαρμακευτικές/ ερευνοκεντρικές εταιρείες, σύμφωνα με το European Scoreboard, επενδύοντας 40 εκατ. ευρώ ετησίως σε έρευνα νέων φαρμακευτικών προϊόντων

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα