Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

PHILOXENIA-HOTELIA : Μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και προώθηση της Θεσσαλονίκης ως προορισμού city break

Στη συμβολή των εκθέσεων στην ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

«Όχι μόνο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και των εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτές, αλλά και στο σύνολο της εθνικής οικονομίας» είπε, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου από το βήμα των   εγκαινίων των Philoxenia και Hotelia, προαναγγέλλοντας την προώθηση της Θεσσαλονίκης ως προορισμού city break.

Οι νέες συμφωνίες  που επιτεύχθηκαν με διεθνείς αερομεταφορείς 

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής του υπουργείου Τουρισμού στον χαιρετισμό που απηύθυνε, μίλησε για τις νέες συμφωνίες με διεθνείς αερομεταφορείς που επιτεύχθηκαν το τελευταίο διάστημα και οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τον αριθμό των ταξιδιωτών στη χώρα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Θεοχάρης   στην ανάγκη στροφής της τουριστικής «βιομηχανίας» σε ένα βιώσιμο και σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης, λέγοντας πως «Για την ελληνική Κυβέρνηση και το υπουργείο Τουρισμού, η στροφή της οικονομίας μας σε ένα βιώσιμο     μοντέλο ανάπτυξης είναι αδιαπραγμάτευτη

Η βέλτιστη χρήση των φυσικών πόρων, η διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς και της βιοποικιλότητας, η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και των παραδόσεων και η προώθηση ποιοτικών τουριστικών υποδομών με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα μας»

Ανάγκη να δοθεί έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Κατόπιν, ο υπουργός Τουρισμού διεμήνυσε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως είναι ο καταδυτικός, ο συνεδριακός και ο ιαματικός, αλλά και ο τουρισμός πόλεων. Άλλωστε, όπως είπε, η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με πάρα πολλά πλεονεκτήματα, από τη γαστρονομία και τον πολιτισμό μέχρι την εγγύτητά της σε όμορφες τουριστικές περιοχές, και μπορεί να γίνει ισχυρός πόλος έλξης τουριστών.

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι «Πρόκειται για μορφές τουρισμού που αναπτύσσονται ραγδαία. Αν θέλουμε λοιπόν να έχουμε τουρίστες και τουριστικό προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, διαφυλάσσοντας τη φυσική και πολιτιστική μας κληρονομία, τώρα είναι η ώρα να αναλάβουμε δράση»  Για να προσθέσει πως «Δεν αφήνουμε τίποτε στην τύχη του. Αξιοποιούμε κάθε προοπτική, δυνατότητα ή συνεργασία», συμπληρώνοντας ότι «Χρέος όλων μας και πάνω από όλα δικό μου ως υπουργός Τουρισμού είναι να θέσουμε τις βάσεις ώστε να υπάρξει εποικοδομητική και ωφέλιμη συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους φορείς. Δεν είναι ώρα για λόγια, είναι ώρα για πράξεις».

Θα παρουσιαστεί μέσα στο 2020, το 10ετές πλάνο για τον Τουρισμό

Ολοκληρώνοντας ο κ. Θεοχάρης επισήμανε πως το 10ετές πλάνο για τον Τουρισμό, που σχεδιάζει το υπουργείο και θα είναι έτοιμο να παρουσιαστεί μέσα στο 2020, εστιάζει πως θα υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος των επιχειρηματιών, των εργαζομένων, των πολιτών και τους τουριστών συμπεριλαμβανομένων προκειμένου να υπάρξει πολλαπλασιαστικό όφελος σε όλα τα επίπεδα.

Παίρνοντας τον λόγο, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, σημείωσε πως μέσα από την Philoxenia σφυγμομετρούμε τις τάσεις που κυριαρχούν σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ δίνεται η ευκαιρία για την πρώτη αξιολόγηση των αναπτυξιακών ρυθμών του ελληνικού τουριστικού προϊόντος για το καλοκαίρι του 2020.

Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα στην Κεντρική Μακεδονία

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, χαρακτήρισε την Philoxenia κορυφαία διοργάνωση, λέγοντας πως αποτελεί μια έκθεση που δίνει την ευκαιρία για την προβολή του πλούτου του τόπου μας. Υπογράμμισε δε πως ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα στην Κεντρική Μακεδονία,  ενώ όλοι οι κρίσιμοι τουριστικοί δείκτες στην περιοχή έχουν εκτοξευθεί την τελευταία πενταετία.

Με τη σειρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, σημείωσε πως η Philoxenia είναι προστιθέμενη αξία για τη χώρα και τον τουρισμό, αλλά και ανάσα για τους ανθρώπους του τουρισμού, που άντεξαν στα δύσκολα. Μάλιστα, ανέφερε πως η Περιφέρεια ήρθε στην έκθεση με έναν «Παρθενώνα», τον Παρθενώνα των ενάλιων αρχαιοτήτων.

Η Πολωνία,  είναι  φέτος η Τιμώμενη Χώρα της Philoxenia

Για τις στενές διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας και Πολωνίας μίλησε ο επιτετραμμένος της πολωνικής Πρεσβείας Thomasz Wisniewski, λέγοντας πως η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Πολωνίας. Κάλεσε δε από το βήμα των εγκαινίων τους Έλληνες να επισκεφθούν την Πολωνία, που είναι φέτος η Τιμώμενη Χώρα της Philoxenia.

Βήμα προβολής και παρουσίασης των τουριστικών πλεονεκτημάτων της Τρίπολης, η οποία είναι Τιμώμενος Δήμος της φετινής Philoxenia, αποτελεί η τουριστική αυτή έκθεση, σύμφωνα με τον δήμαρχο Τρίπολης Κωνσταντίνο Τζιούμη, ο οποίος μίλησε για τους στενούς δεσμούς των Μακεδόνων με τους Αρκάδες.

Καθιερώθηκε ως θεσμός στη συνείδηση του κόσμου του τουρισμού

Κατόπιν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, στάθηκε ιδιαιτέρως στην αντοχή στον χρόνο, που είναι το πρώτο παράσημο επιτυχίας της Philoxenia, που έχει καθιερωθεί ως θεσμός στη συνείδηση του κόσμου του τουρισμού, χαρακτηρίζοντας την επίσης ουσιαστικό θεμέλιο για το ελληνικό τουριστικό επιχειρείν.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας, τόνισε ότι η φετινή Philoxenia είναι η πιο διεθνής έκθεση όλων των εποχών, σημειώνοντας πως μεταξύ των ξένων συμμετοχών φιγουράρει και αυτή του μακρινού Νεπάλ, που συμμετέχει για πρώτη φορά στην έκθεση.

Να σημειωθεί πως Philoxenia και Hotelia μετρούν 542 εκθέτες, συμμετοχές από 21 χώρες, εκπροσώπηση από όλη την εγχώρια τουριστική βιομηχανία, αλλά και τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Υποδέχθηκαν 142 hosted buyers, ενώ οι προγραμματισμένες συναντήσεις με τους εκθέτες ανέρχονται σε 4.300.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα