Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

SEAT GROUP : Η στρατηγική PQT

Στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος , κατά 35,5% προχώρησε η Seat τα τελευταία επτά χρόνια , εντείνοντας   τη δέσμευση της στην εφαρμογή μέτρων και έργων για τη μεγιστοποίηση των πόρων και την ελαχιστοποίηση των εκπομπών σε όλες τις διαδικασίες της, επενδύοντας για το σκοπό αυτό το 2017 περίπου 6 εκατ. ευρώ σε έργα αειφορίας . Πιο αναλυτικά, η εταιρεία υλοποιεί projects στα πλαίσια της πρωτοβουλίας Ecomotive Factory, μέρος της στρατηγικής Seat PQT (Production, Quality and Team), που σχεδιάστηκε για να βελτιώσει την παραγωγικότητα και την ποιότητα των εγκαταστάσεων στο Martorell, στη Βαρκελώνη και στη Seat Componentes και να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, στοχεύοντας στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά 25% κατά την περίοδο 2011-2018. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε δύο χρόνια νωρίτερα και τώρα ο νέος στόχος της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι η μείωση κατά 50% μέχρι το έτος 2025.
Στο ήμισυ η ενέργεια για την παραγωγή ενός οχήματος

 

Συγκριτικά με τον μέσο όρο του κλάδου στην Ευρώπη, η Ισπανική εταιρία , καταναλώνει περίπου το ήμισυ της ενέργειας για την παραγωγή ενός οχήματος, 23% λιγότερο νερό και εκπέμπει κατά 65% λιγότερο CO2. Μία από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες είναι η Seat al Sol, η μεγαλύτερη ηλιακή μονάδα στην αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη και με συνολικά 53.000 πάνελ, μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Καλύπτει έκταση 276.000 τ.μ., που αντιστοιχεί σε 40 γήπεδα ποδοσφαίρου και παράγει πάνω από 17 εκατ. kWh ετησίως.

 

Εξοικονόμηση στη κατανάλωση φυσικού αερίου

Ειδικότερα, Seat πρόκειται να επιτύχει εξοικονόμηση 11,7 GWh ετησίως στη κατανάλωση φυσικού αερίου για θέρμανση νερού χάρη σε μια νέα εγκατάσταση που αποσκοπεί στην ανάκτηση της ενέργειας που εκπέμπεται από τους φούρνους βαφής αμαξώματος. Ο ζεστός αέρας που ανεβαίνει στις καμινάδες, θερμαίνει ένα κύκλωμα νερού, το οποίο αργότερα χρησιμοποιείται στις διαδικασίες βαφής του αυτοκινήτου. Με αυτόν τον τρόπο μία μεγάλη αναλογία ενέργειας επαναχρησιμοποιείται για τη θέρμανση νερού και η ενέργεια αυτή εμποδίζει την εκπομπή 2.400 τόνων CO2 κάθε χρόνο.

 

Τοποθέτησε  φωτοκαταλυτικό οδόστρωμα

Με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στο εργοστάσιο στο Martorell, η Seat έχει ξεκινήσει να τοποθετεί φωτοκαταλυτικό οδόστρωμα το οποίο κατασκευάζεται από πλάκες   τσιμέντου με διοξείδιο του τιτανίου. Η ιδιότητα του στοιχείου αυτού είναι ότι όταν έρχεται σε επαφή με ρύπους, φως και οξυγόνο ταυτόχρονα, ενεργοποιεί μια χημική αντίδραση που αποσυνθέτει τους ρύπους στον αέρα (NOx), μετατρέποντας τους σε νιτρικά που διαλύονται με νερό. Έτσι, απολυμαίνει, καθαρίζει και έχει βακτηριοκτόνο δράση.

Στο Τεχνικό Κέντρο της Seat

Σε μια πρώτη φάση το project αυτό εφαρμόζεται στο Τεχνικό Κέντρο της Seat . Τα 4.000 τετραγωνικά μέτρα φωτοκαταλυτικού οδοστρώματος επιφέρουν μείωση της ρύπανσης κατά 40%. Αυτές οι πλάκες μείωσης της ρύπανσης θα τοποθετηθούν αργότερα σε 26.000 τετραγωνικά μέτρα του εργοστασιακού συγκροτήματος (γεγονός που υποδηλώνει πιθανή μείωση 5.2 τόνων οξειδίου του αζώτου ετησίως). Επιπλέον, η εταιρεία μελετά την εφαρμογή χρωμάτων με τις ίδιες ιδιότητες απολύμανσης στα 147.000 τετραγωνικά μέτρα εξωτερικών τοίχων των εργαστηρίων.

Δημιουργία ενός βοτανικού κήπου

Η Seat   προώθησε τη δημιουργία ενός βοτανικού κήπου στο πάρκο Can Casas του Martorell με τη φύτευση 80 δένδρων διαφορετικών εγχώριων ειδών, καθώς και χώρο για τη προστασία του βατράχου Hyla Meridionalis. Το project περιλαμβάνει τη δυνατότητα εντοπισμού αυτής της συγκεκριμένης χλωρίδας και πανίδας στο πάρκο μέσω κώδικα QR.

Μια άλλη σημαντική πρωτοβουλία αποτελεί το πιλοτικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στη Seat   Componentes. Η περιβαλλοντική επίπτωση που προκαλείται από το μαγειρικό λάδι στο κύκλο του νερού οδήγησε την εταιρεία να ξεκινήσει την εφαρμογή του πρόγραμματος Claki.

Μειώνει κατά το ήμισυ την κατανάλωση

Η Ισπανική εταιρία , καταναλώνει περίπου το ήμισυ της ενέργειας για την παραγωγή ενός οχήματος, 23% λιγότερο νερό και εκπέμπει κατά 65% λιγότερο CO2.  Οι εργαζόμενοι έλαβαν ένα δοχείο προκειμένου να συλλέξουν το χρησιμοποιημένο οικιακό τους λάδι, να το ρίξουν σε μία δεξαμενή και να πάρουν τέλος ένα δοχείο καθαρό λάδι για το σπίτι τους. Το project περιλαμβάνει διαδικασία εκκένωσης της δεξαμενής, μεταφορά, πλύση και επιστροφή. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα έργο τόσο εκπαιδευτικό όσο και περιβαλλοντικό, το οποίο δημιουργεί παράλληλα και απασχόληση

Σχεδιάζει, αναπτύσσει, κατασκευάζει και εμπορεύεται

Να σημειωθεί πως η Seat είναι η μοναδική εταιρεία που σχεδιάζει, αναπτύσσει, κατασκευάζει και εμπορεύεται αυτοκίνητα στην Ισπανία. Μέλος του Ομίλου Volkswagen, η πολυεθνική έχει την έδρα της στο Martorell (Βαρκελώνη), εξάγει το 80% των οχημάτων της και είναι παρούσα σε περισσότερες από 80 χώρες. Το 2017, πέτυχε κέρδος μετά από φόρους 281 εκατ. ευρώ και παγκόσμιες πωλήσεις περίπου 470.000 οχημάτων. Στο Seat Group εργάζονται περισσότεροι από 14.700 επαγγελματίες στα τρία κέντρα παραγωγής, στη Βαρκελώνη, στο El Prat de Llobregat και στο Martorell όπου κατασκευάζονται τα ιδιαίτερα επιτυχημένα Ibiza, Leon και Arona. Επιπρόσθετα, η εταιρεία παράγει το Alhambra στη Πορτογαλία, το Mii στη Σλοβακία και το Ateca και Toledo στη Τσέχικη Δημοκρατία.

 

Η Ισπανική πολυεθνική διαθέτει επίσης ένα Τεχνικό Κέντρο, το οποίο λειτουργεί ως κέντρο γνώσεων και απασχολεί περίπου 1.000 μηχανικούς, των οποίων ο στόχος είναι να αποτελούν την κινητήρια δύναμη πίσω από την καινοτομία για το νούμερο ένα βιομηχανικό επενδυτή στο R&D στην Ισπανία. Η Seat διαθέτει ήδη στα οχήματα της την τελευταία τεχνολογία συνδεσιμότητας και αυτή τη περίοδο ασχολείται με τη διαδικασία ψηφιοποίησης της εταιρείας προκειμένου να προωθήσει την αυτοκίνηση τους μέλλοντος

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα