Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα


To ελληνικό
παράδοξο
στις τιμές των ακινήτων
– του Χρ. Κώνστα

Στην Ελλάδα των Μνημονίων, στην Ευρώπη της κρίσης, η Αθήνα περιλαμβάνεται στις πρωτεύουσες στις οποίες καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση τιμών ακινήτων παγκοσμίως!Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσε, χθες, στη δημοσιότητα, ένα μέρος της έκθεσής του για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Ανάμεσα σε 40 χώρες και 44 μεγάλες πόλεις του πλανήτη η Αθήνα της κρίσης και της φτώχειας καταγράφεται ως η πρωτεύουσα με τη 13η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές ακινήτων την περίοδο 2013-2017.
Το παράδοξο δεν σταματά εδώ.
Ενώ οι τιμές στην Αθήνα αυξάνονταν κατά μέσο όρο 5% το χρόνο, στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια κατεγράφη κατάρρευση τιμών των ακινήτων. Η μέση μείωση της αξίας των ακινήτων στο σύνολο της χώρας σε ετήσια βάση, την ίδια περίοδο, ξεπερνά το 5%.
Το «ελληνικό παράδοξο» στις τιμές των ακινήτων (άνοδος στην πρωτεύουσα, κατάρρευση στην υπόλοιπη χώρα) ερμηνεύεται κυρίως από την άνθηση του φαινομένου Airbnb.
Όπως δείχνει η έκθεση του ΔΝΤ, η αύξηση των τιμών, ειδικά για την Αθήνα, δεν είναι «γραμμική».
Στην τριετία 2013-2015 οι τιμές των ακινήτων σε όλη τη χώρα ήταν σε κάθετη πτώση. Η ένταση, όμως, των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω Airbnb, που, ως γνωστόν, ήταν αφορολόγητες μέχρι και το 2017, το άνοιγμα της αγοράς των ξενοδοχείων του κέντρου, αλλά και οι επενδύσεις που έγιναν στα νότια προάστια, άλλαξαν την εικόνα, ειδικά για την ελληνική πρωτεύουσα.
Με τον τρόπο αυτό, το ΔΝΤ επιβεβαιώνει και τις εκτιμήσεις που έχουν κάνει ιδιώτες αξιολογητές –εν όψει της ανακοίνωσης των νέων αντικειμενικών αξιών– για την Αθήνα, σύμφωνα με τις οποίες σε κάποιες περιοχές του κέντρου (Κουκάκι, Πετράλωνα) οι εμπορικές τιμές είναι μεγαλύτερες κατά 20% από τις ήδη υψηλές αντικειμενικές.

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα