Οικονομία: Χαμηλώνουν οι Θεσμοί τον πήχη της ανάπτυξης

Η πανδημία φέρνει λιγότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερα ελλείμματα

Στο 3% το πολύ στο 4% βλέπουν οι Θεσμοί την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021, αλλά από την άλλη βλέπουν και μεγαλύτερο πρωτογενές έλλειμμα που θα φθάσει στο 7%. Αυτό βεβαίως είναι που ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο, το οποίο προσπαθεί αφενός να αναχαιτίσει την ύφεση αφετέρου να βοηθήσει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Είναι γεγονός ότι η επέκταση της πανδημίας και των οικονομικών της επιπτώσεων προκαλεί για μία ακόμα φορά ανατροπές στις προβλέψεις ενώ το μόνο βέβαιο είναι πως το τελικό πρωτογενές έλλειμμα του τρέχοντος έτους δεν θα έχει καμία σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις του προϋπολογισμού.

Στον προϋπολογισμό, με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας στα 7,5 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα υπολογιζόταν στα 6,670 δισ. ευρώ ή στο 3,88% του ΑΕΠ. Από τότε όμως, το εύρος των μέτρων έχει επανα-υπολογιστεί δύο φορές, αρχικά στα 11,2 δισ. ευρώ και στη συνέχεια στα 14 δισ. ευρώ με την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού και πλέον το πρωτογενές αποτέλεσμα εκτιμάται στην περιοχή του 6,5%-7% του ΑΕΠ.

Η προσαρμογή των εκτιμήσεων για ανάπτυξη και ελλείμματα δεν είναι -προφανώς -ελληνικό φαινόμενο αλλά καταγράφεται σχεδόν στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών από θεσμικούς φορείς και κυβερνήσεις.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, χθες το ΙΟΒΕ έβγαλε εντελώς από το τραπέζι το θετικό σενάριο επέκτασης της ελληνικής οικονομίας , αφήνοντας μόνο το βασικό και το δυσμενές και εκτιμώντας πλέον πως η ελληνική οικονομία δεν θα επανέλθει στα επίπεδα του 2019 ούτε το 2022 καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις όπως άλλωστε και η ίδια η πανδημία διαρκούν πολύ περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, στο βασικό σενάριο του ΙΟΒΕ προβλέπει επέκταση μεταξύ 3,5% και 4% φέτος και στο δυσμενές ο πήχης χαμηλώνει μεταξύ 1,5% και 2%.

Ίσως σας ενδιαφέρουν