Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

«Έτερονήμισυ» – «Μουσικός είσαι; Και τι δουλειά κάνεις;»

Το συγκρότημα «έτερονήμισυ» βασικά είναι μια παρέα φίλων που δημιουργήθηκε από την ανάγκη να γνωστοποιήσουν τη μουσική εργασία τους. Η δημιουργική και δεμένη αυτή ομάδα αποτελείται από καλλιτέχνες με μεγάλο εύρος μουσικών ειδών και ακουσμάτων. Από κοινού φτιάχνουν τα τραγούδια τους και τα παρουσιάζουν, και το κοινό τούς λατρεύει. Τελευταία τους δημιουργία είναι το «Δανεικά… κι Αγύριστα. Τέσσερα γνωστά τραγούδια σπουδαίων δημιουργών, ενορχηστρωμένα, ερμηνευμένα και σκηνοθετημένα με τον ξεχωριστό τρόπο των «έτερονήμισυ». Από το χειμώνα θα τους απολαμβάνουμε κάθε Πέμπτη, στο «Μουσικό κουτί» στο Γκάζι.

Μα, ΕΤΕΡΟΝΗΜΙΣΥ, εδώ δεν βρήκατε το έτερον ήμισύ σας, αλλά… πόσοι είστε στο συγκρότημά σας τελικά;  «Στην παρούσα φάση καμία δεκαριά, και ειλικρινά συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλον. Κάποιος κάνει την αρχή και όλο προκύπτουν ιδέες, λόγια και μελωδίες και από τους υπόλοιπους!».

Το όνομα πώς προέκυψε; «Εν αρχή ήταν τα τραγούδια μας και αναζητούσαμε ερμηνευτές, γιατί δεν είχαμε γνωρίσει ακόμη τη Μυρτώ μας. Έτσι, το κάθε τραγούδι έπαιρνε την οριστική του μορφή ανάλογα με τον ερμηνευτή του. Ήταν δηλαδή σαν να έβρισκε το άλλο του μισό… με αποτέλεσμα το “έτερονήμισυ” να προκύψει εντελώς φυσικά».

Εκτός από όσους είστε  on  stage,  υπάρχουν και άλλοι back  stage; «Παλιά χωρίζαμε την ομάδα σε υπο-ομάδες. Πλέον, όμως, τα κάνουμε όλοι όλα. Γράφουμε τα τραγούδια, γυρίζουμε τα βίντεο και τα παρουσιάζουμε live».

Στα τραγούδια σας συμμετέχουν και πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες, γίνεται συνεργασία αγαστή με τόσα άτομα, και ιδίως αυτού του χώρου; «Γιατί όχι; Η σημερινή εποχή επιτάσσει συμπράξεις, αλληλεγγύη και αλληλοϋποστήριξη. Άλλωστε, η στάση μας αυτή βασίζεται κυρίως στις διαπροσωπικές μας σχέσεις με τους συγκεκριμένους ανθρώπους, δίπλα στους οποίους μαθητεύουμε».

Έχουμε δει πιο ολιγομελή μουσικά σχήματα να διαλύονται μετά από κάποιο διάστημα. Εσάς, ποιο μυστικό σάς κρατά ενωμένους; «Το μυστικό που κρατά και μία ανθρώπινη σχέση. Έχουμε κοινή βλέψη για το μέλλον, κοινούς στόχους, εμπιστοσύνη μεταξύ μας, και η σχέση μας αυτή προϋπήρχε του καλλιτεχνικού μας δεσμού».

Ποιοι αποτελούν την ομάδα σας; «Η καρδιά της ομάδας είναι η τραγουδίστριά μας, Μυρτώ Καμβυσίδη. Ο Σπύρος Μέντης με τον Ανετάκη Κώστα έχουν γράψει το μεγαλύτερο μέρος των τραγουδιών μας. Οι σολίστες μας είναι Γιώργηδες: Γιώργος Σκορδαλός, Γιώργος Στογιώργης και Γιώργος Μακρής, η Γιούλη Δανιγγέλη, ο Ιάσωνας Μαυρογιώργος, ο Βασίλης Γιασλακιώτης και ο Χρήστος Τζελεπόπουλος».

Σε τι είδος μουσικής εστιάζετε, στην παραδοσιακή; «Η παραδοσιακή μουσική είναι μέσα μας, όπως και στον καθέναν. Σαφέστατα μας έχει επηρεάσει, και μοιραία στις προσμίξεις μας υπάρχει το στοιχείο της. Και αναφέρω προσμίξεις, γιατί σίγουρα δεν είμαστε παραδοσιακή ορχήστρα, απλώς οι αποκλίσεις μας, προς το παρόν, δεν είναι μεγάλες, μελλοντικά, όμως, αυτό ίσως αλλάξει».

Τι σημαίνει Μουσική για εσάς; «Η Μουσική είναι η πιο εξέχουσα μορφή Τέχνης, είναι μια γλώσσα που όλοι, ανεξαρτήτως μόρφωσης, μιλούν και μεταφράζουν αναλόγως βιωμάτων και ερεθισμάτων. Για μας αποτελεί τρόπο εξωτερίκευσης συναισθημάτων και αναγκαιότητα».

Εκτός από τη Μουσική, ασχολείσθε για βιοποριστικούς λόγους και με κάτι άλλο; «Έχετε ακούσει που λένε: «Μουσικός είσαι; Και τι δουλειά κάνεις;». Κάποιοι από εμάς ασχολούνται αποκλειστικά με τη Μουσική, παραδίδοντας και ιδιαίτερα μαθήματα και κάποιοι εργάζονται παράλληλα και σε τομείς άσχετους, ισορροπώντας έτσι την καθημερινότητά τους».

Πιστεύετε ότι ένα  talent  show  δίνει ευκαιρίες;  «Έχουμε φίλους που συμμετείχαν και έχουν κρατήσει μόνο τις θετικές εμπειρίες που αποκόμισαν. Συνεπώς, ίσως ναι, δίνει ευκαιρίες, αν και πιστεύω ότι σ’ ένα βαθμό παραπλανεί και προβάλλει μονοδιάστατα το χώρο του θεάματος, παρεκκλίνοντας της τέχνης που υπηρετούμε»

Θα θέλατε να μας… συστήσετε τους προηγούμενους δίσκους σας και τον καινούργιο; «Το πρώτο μας άλμπουμ ήταν “Η στράτα που βαδίζω” επηρεασμένο από την κρητική κουλτούρα, με τις τιμητικές συμμετοχές των Βασίλη Σκουλά και Ψαραντώνη. Το δεύτερο το μουσικό παραμύθι της Γωγώς Σούρλα “Όταν  αρρώστησε ο ήλιος”, όπου συμμετείχαν οι: Ζουγανέλης, Μουζουράκης, Θαλασσινός, Μπάμπαλη και πολλοί ακόμα τραγουδιστές και ηθοποιοί. Το τρίτο, το “Έτερονήμισυ” με τη Μυρτώ Καμβυσίδη και τους Σταύρο Σιόλα, Λευτ. Ελευθερίου, Σαββέρια Μαργιολά, Μανόλη Μητσιά και άλλους φίλους τραγουδιστές. Η τελευταία μας μουσική εργασία “Δανεικά… κι αγύριστα” περιέχει 4 διασκευές τραγουδιών, δύο παραδοσιακά, ένα του κυρίου Ζούδιαρη, και ένα του μεγάλου μας Μίμη Πλέσσα, τραγουδάει φυσικά η Μυρτώ Καμβυσίδη και συμμετέχει ο αγαπημένος μας Χρήστος Νινιός».

Το «Δανεικά… κι Αγύριστα», λοιπόν, σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες από την  Digital  Minds. Σκέφτεστε καθόλου κάτι και σε  βινύλιο; «Θα το θέλαμε πραγματικά . Έχουμε έτοιμο υλικό, έναν ορχηστρικό δίσκο, αλλά είναι ακριβή η παραγωγή και δεν υπάρχει καμία οικονομική ενίσχυση από τις εταιρίες, με αποτέλεσμα να έχει παραμείνει στις φιλοδοξίες μας και όχι στα προσεχή μας σχέδια».

«Δανεικά… κι αγύριστα» σας έχει τύχει; «Φυσικά και ναι, αλλά το πάθημα έγινε μάθημα. Πλέον, μόνο ζητάμε δανεικά… κι αγύριστα και δε δίνουμε (γέλια)».

Και για το χειμώνα σχέδια;  «Ζωντανές εμφανίσεις σε έναν ιδιαιτέρως φιλόξενο χώρο με εξαιρετική ηχητική κάλυψη, το “Μουσικό κουτί” στο Γκάζι. Από την Πέμπτη 21η Νοεμβρίου, κάθε Πέμπτη, με ένα πρόγραμμα που δουλεύουμε αρκετό καιρό και ευελπιστούμε να αρέσει, παρόλο που δεν αποτελείται από συνηθισμένες επιλογές. Μάλλον θα έλεγα ότι τα λιγότερο γνωστά τραγούδια υπερέχουν των γνωστών, όπως επίσης και ότι τα γνωστότερα τραγούδια τα παρουσιάζουμε εμφανώς διαφοροποιημένα και παιγμένα με τον ατομικό μας ήχο. Σας περιμένουμε όλους στο “Μουσικό κουτί” τις Πέμπτες του χειμώνα, λοιπόν. Πάντα με καλό να σμίγουμε!».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα