Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας με βελτίωση της ζωής όλων των πολιτών της χώρας – Νίκος Θάσιος

Η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της στενάζει από την υπερφορολόγηση και τη λιτότητα. Οι Έλληνες πολίτες αναζητούν την ελπίδα, όμως έχουν κουραστεί από τα αισχρά ψέματα και τις κάλπικες υποσχέσεις. Αποζητούν ελπίδα στηριγμένη στην αλήθεια, το ρεαλισμό και τη μετριοπάθεια. Αυτά ακριβώς εκφράζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης διαθέτουν ένα κοστολογημένο και πλήρως εφαρμόσιμο σχέδιο, το οποίο θα υλοποιηθεί άμεσα με την πολιτική αλλαγή στη χώρα. Στη Νέα Δημοκρατία στόχος μας είναι η ανάκαμψη της Οικονομίας να αφορά όλους τους πολίτες. Να μην περιορίζεται στους λίγους προνομιούχους που βρίσκονται κοντά στα συστήματα εξουσίας, αλλά να γίνει αισθητή σε ολόκληρη την κοινωνία. Όχι μόνο στους μετόχους των επιχειρήσεων, αλλά και στον κόσμο της εργασίας.

Αναφορικά με τις προτάσεις μας, αυτές διατυπώθηκαν ξεκάθαρα στις δύο πρόσφατες ομιλίες του κ. Μητσοτάκη στον ΣΕΒ και στον ΣΕΤΕ. Με την ομιλία του στον ΣΕΒ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέπτυξε το σχέδιό του για μείωση φόρων και επιβαρύνσεων στις επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με μια νέα συμφωνία με την επιχειρηματική κοινότητα, για μια επιχειρηματικότητα αξιών που τηρεί τη νομοθεσία και επιβραβεύει τους εργαζομένους. Στον ΣΕΤΕ, ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τον Τουρισμό, το οποίο περιλαμβάνει άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο χαμηλό συντελεστή του 13%, με απώτερο στόχο όλο το τουριστικό προϊόν (εστίαση και διαμονή) να ενταχθεί στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, το οποίο, όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, η Νέα Δημοκρατία θα το μειώσει στο 11%.
Η μείωση στο 11% όλων των τουριστικών υπηρεσιών για την Οικονομία αποτελεί στρατηγικό στόχο της Νέας Δημοκρατίας. Με αυτό τον τρόπο, αποβλέπουμε στην επιτάχυνση της ανταγωνιστικότητας και, κυρίως, στη θωράκιση του ελληνικού Τουρισμού. Σε πρώτη φάση, θα θέσουμε άμεσα σε εφαρμογή τη μείωση του συντελεστή της εστίασης από το 24% στο 13%. Στη συνέχεια, όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, θα επιβάλουμε καθολική εφαρμογή του συντελεστή 11% σε όλο τον κλάδο (διαμονή και εστίαση). Θα επανεξετάσουμε, όμως, και το τέλος διανυκτέρευσης, με στόχο την κατάργησή του.
Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι όλες οι ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα χώρες –και, πιο συγκεκριμένα, η Κροατία, η Ιταλία, η Τουρκία και η Κύπρος– έχουν σημαντικά χαμηλότερο ΦΠΑ τόσο στην εστίαση όσο και στη διαμονή, καθώς ο ΦΠΑ στα κράτη αυτά κινείται μεσοσταθμικά στο 10% με 11%. Επιπλέον, η άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, είναι βέβαιον ότι θα αποβεί σταδιακά σε όφελος της ελληνικής Οικονομίας, καθώς θα περιορίσει δραστικά τη φοροδιαφυγή στην οποία καταφεύγουν χιλιάδες επιχειρήσεις για να επιβιώσουν.
Όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, που έγινε από την κυβέρνηση Σαμαρά, είχαμε αύξηση, και όχι μείωση, εσόδων. Οι δεσμεύσεις μας είναι κοστολογημένες και καλά μελετημένες. Εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα απελευθερώνει τον Τουρισμό από τα δεσμά της υψηλής φορολογίας και της γραφειοκρατίας, ενισχύοντας παράλληλα τις καλές πρακτικές που θα φέρουν την Ελλάδα στην κορυφή των τουριστικών προορισμών παγκοσμίως.
Επιπλέον, η δέσμευσή μας για άμεση μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%, στα μερίσματα από το 15% στο 5%, και στον ΕΝΦΙΑ κατά 30% θα δώσει ανάσα στην πραγματική Οικονομία. Επιπρόσθετα, δεσμευόμαστε για κίνητρα, όπως οι υπερ-αποσβέσεις, ο διπλασιασμός της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη, η μείωση της φορολογίας σε επενδύσεις σε Έρευνα και Τεχνολογία, οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές για έσοδα από προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και η αποσαφήνιση της φορολογικής κατοικίας και η ενίσχυση του προγράμματος «golden visa/non-dom» που μπορεί να φέρει στην Ελλάδα σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό. Δεν αρκούμαστε, όμως, σε αυτά, αλλά άμεσα θα προχωρήσουμε και στην απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά και στη διευκόλυνση της ρευστότητας στην αγορά.

Σκοπός του προγράμματός μας είναι να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Και αυτό, γιατί πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο μόνος βέβαιος τρόπος για να δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, που θα βγάλουν τους ανθρώπους από τη φτώχεια και θα αυξήσουν μισθούς και εισοδήματα.
Πέρα από αυτό, με τις φοροελαφρύνσεις που έχουμε εξαγγείλει, όλοι οι συμπολίτες μας με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα θα δουν καλύτερες μέρες. Σε αυτό το πλαίσιο, η Νέα Δημοκρατία δεσμεύθηκε ότι θα μειώσει τη φορολογία εισοδήματος στους τελευταίους, με τη θέσπιση πολύ χαμηλού εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή, ύψους 9%. Αξίζουμε καλύτερα. Μπορούμε πολύ καλύτερα, και με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα τα καταφέρουμε πάρα πολύ καλύτερα!

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα