Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Αποκατάσταση του νόμου στις γειτονιές της Αθήνας

Από Δευτέρα θα ξεδιπλωθεί το σχέδιο της Αστυνομίας για την πάταξη της εγκληματικότητας, με την παρουσία φανερών και μυστικών αστυνομικών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Λεκανοπεδίου. Σκοπός της νέας ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του νέου αρχηγού Μιχάλη Καραμαλάκη, που βγάζουν στους δρόμους εκατοντάδες αστυνομικούς από γραφεία, ανενεργές υπηρεσίες και μόνιμες «άδειες», είναι να αυξηθούν οι περιπολίες και σταδιακά να διευρυνθεί η ακτίνα δράσης. Πάνω από 350 επέστρεψαν στην Άμεση Δράση, 550 ακόμη θα ενισχύσουν άλλες μάχιμες υπηρεσίες (Ασφάλεια, ΟΠΚΕ, ΜΑΤ κ.λπ.), ενώ επίκειται η πρόσληψη και 1.500 νέων. Σημαντικά μειώνεται ο αριθμός όσων υπηρετούν στην Υπηρεσία Επισήμων (μείον 8%) και σε επιτελεία (μείον 20%). Σύμφωνα με το σχεδιασμό, σε κάθε υπουργό θα απασχολούνται τέσσερις αστυνομικοί, σε κάθε υπουργό δύο, σε κάθε βουλευτή ένας και κανένας σε γενικούς γραμματείς ή άλλους αξιωματούχους. Θα περιοριστούν, επίσης, οι συνοδοί δικαστικών κ.λπ. Μεταξύ άλλων, αποκόπηκαν αστυνομικοί που είχαν τοποθετηθεί στην μπάντα της ΕΛ.ΑΣ. χωρίς να γνωρίζουν τι εστί πεντάγραμμο! Το ίδιο συνέβη με άλλες περίεργες Υπηρεσίες όπως η… Θρησκευτική Υπηρεσία. Η αστυνομική παρουσία θα γίνει πιο έντονη στις γειτονιές της Αθήνας, με συχνότερες περιπολίες. Με πιο εμφανή τρόπο ήδη έγινε αυτό σε όλα τα τουριστικά σημεία (Ερμού, Μοναστηράκι, Πύλη Αδριανού κ.λπ.), όπως συμβαίνει σε πρωτεύουσες μεγάλων χωρών της Ευρώπης. Βασικά κομμάτια του σχεδιασμού είναι η ενεργοποίηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, αλλά και η ενδυνάμωση των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και Πρόληψης – Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ). Σύμφωνα με πηγές από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., η ΔΕΛΤΑ θα έχει διαφορετική μορφή, ούτως ώστε να αποφευχθούν οι συγκρίσεις με το παρελθόν. Ειδικό σχέδιο προβλέπεται για την ανακατάληψη κτιρίων, ή και ολόκληρων περιοχών όπως τα Εξάρχεια ή το Μενίδι.

Βασίλης Ντουμας: «Χρειάζονται άμεσες επεμβάσεις χωρίς οδοστρωτήρες»

Θετικά αποτιμά τους σχεδιασμούς της ΕΛ.ΑΣ. ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας Βασίλης Ντούμας, αρκεί, όπως λέει χαρακτηριστικά, να νικηθεί η αργοπορία και η γραφειοκρατεία, που πάντοτε υπήρξαν ανασταλτικοί παράγοντες. Το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες θα επανέλθει μεθοδικά, αναφέρει, τονίζοντας ότι στα Εξάρχεια χρειάζεται μεν άμεση επέμβαση, αλλά όχι ως «“στρατιωτική επίθεση σε εχθρικό έδαφος με «οδοστρωτήρες» και «πολιορκητικούς κριούς»», που υποστηρίζουν ορισμένοι.

Πώς κρίνετε τα μέχρι τώρα σχέδια για την αναδιαμόρφωση της ΕΛ.ΑΣ. και την ενδυνάμωση των μάχιμων υπηρεσιών; «Είναι πολύ νωρίς να αποτιμήσουμε την αποτελεσματικότητα ενός σχεδιασμού ή αποφάσεων που ακόμη είναι σε εξέλιξη. Όμως, η εξαγγελθείσα πρόσληψη Ειδικών Φρουρών, η επανασύσταση της ΔΕΛΤΑ, η επαναστελέχωση της ΔΙ.ΑΣ., αποτέλεσαν αιτήματα και διεκδικήσεις μας για το ΣΕΦΕΑΑ, που εκ των πραγμάτων δικαιώνονται και υλοποιούνται επακριβώς. Εκτιμούμε ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και θα επιφέρουν απτά αποτελέσματα αρκεί να νικηθούν ο χρόνος, η αργοπορία και η γραφειοκρατία, που πάντοτε υπήρξαν ανασταλτικοί παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση εμείς συνδικαλιστικά τις στηρίξαμε, δυστυχώς με κόστος από την προηγούμενη ηγεσία, και θα τις στηρίξουμε για το όφελος των πολιτών και των συναδέλφων μας».

Πώς θα επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες; «Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών για να επιστρέψει απαιτείται χρόνος και μεθοδική δουλειά από όλους μας. Η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να δώσει ένα δυναμικό παρών στην καθημερινότητα όλων των πολιτών, να πλημμυρίσει την κοινωνία, εκεί που ζει, εργάζεται και διασκεδάζει, δείχνοντας ότι είναι Αστυνομία κατ’ αρχήν όλων των πολιτών αλλά κυρίως Αστυνομία που θα μπορεί άμεσα να είναι δίπλα στους πολίτες όταν την καλέσουν έχοντας παραστεί ανάγκη. Επίσης, να περάσει το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν εγκληματικά άσυλα και άβατα, δεν υπάρχουν έκνομες ομάδες που τυγχάνουν ευνοϊκής πολιτικής μεταχείρισης, και, τέλος, όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και την τάξη»

Πώς μπορεί να γίνει η λεγόμενη ανακατάληψη των Εξαρχείων και να σπάσει το άβατο για την Aστυνομία;  «Εγώ προσωπικά αλλά και το σύνολο των εκπροσώπων του ΣΕΦΕΑΑ υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε, μάλιστα χωρίς καμιά συνδικαλιστική παραφωνία, ότι το άβατο των Εξαρχείων θα προσπελαστεί με ένα στρατηγικό αστυνομικό σχέδιο, μια κοινωνική δράση, μια πολιτειακή μέριμνα και συνδρομή, σε βάθος χρόνου και χωρίς το αίσθημα της στρατιωτικής επίθεσης σε εχθρικό έδαφος με “οδοστρωτήρες” και “πολιορκητικούς κριούς”. Σίγουρα η ΔΕΛΤΑ θα αποτελέσει το ανάχωμα των επιθέσεων και των καταδρομικών επιθέσεων στο κέντρο της Αθήνας, αποτρέποντας αλλά και, αν χρειαστεί, καταστέλλοντας αποτελεσματικά αυτού του είδους ακραίες εγκληματικές συμπεριφορές»

Eίναι στη σωστή κατεύθυνση η μεταφορά των φυλακών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τι μέτρα πρέπει να ληφθούν; «Η πολιτική υπαγωγή της ευθύνης των φυλακών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν απόρροια του γεγονότος της αποτυχίας αφενός μεν της αντεγκληματικής πολιτικής αλλά κυρίως του σωφρονιστικού συστήματος. Οι φυλακές από χώρος σωφρονισμού και περιορισμού των εγκληματιών σε έναν ελεγχόμενο χώρο έγιναν σχολές εγκλήματος, χώροι σχεδιασμού και προώθησης εγκληματικών ενεργειών και αίθουσες συχνωτισμού ποινικών εγκληματιών με τρομοκράτες. Είναι τραγικό να αποδεικνύεται ότι οι φυλακές απαιτούν αστυνόμευση και σχέδιο εξάρθρωσης εγκληματικών δράσεων εντός της, αλλά είναι η αλήθεια»

Ποιο το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ΕΛ.ΑΣ. αυτή τη στιγμή; «Ο Οργανισμός της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται σε έναν κλοιό προβλημάτων πολύ σημαντικών, που δρουν ανασταλτικά τόσο στην επιχειρησιακή αρτιότητα και αποτελεσματικότητα όσο και στο πεδίο της αποτροπής του εγκλήματος και του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και η υποστελέχωση των Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. αποτελούσαν και αποτελούν την “αχίλλειο πτέρνα” διαχρονικά και κάτω από όλες τις Ηγεσίες είτε αστυνομικές είτε πολιτικές . Τα “Πρόσωπα”, οι ευπαθείς στόχοι, οι επιχειρηματίες γίνονταν το “διαβατήριο” σταδιοδρομικής ανέλιξης ή μετασυνταξιοδοτικής επένδυσης των ηγεσιών , όπως και οι ρουσφετολογικοί “στρατοί” των πολιτικών που είχαν κάθε φορά την εξουσία στο πολύπαθο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή Δημόσιας Τάξης όπως κάθε φορά ονομαζόταν»

Τι θα γίνει με τα Εξάρχεια

Να μπει περιπολικό και πεζή περιπολία μέσα στον απαγορευμένο «Δακτύλιο» των Εξαρχείων θα επιχειρήσει εντός Αυγούστου η Αστυνομία, στην προσπάθεια να παταχθεί η εγκληματικότητα και να σπάσει το άβατο. Και μιλάμε για όλη την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Τοσίτσα, Ερεσού, Ζωοδόχου Πηγής, Τζωρτζ, Στουρνάρη και 28ης Οκτωβρίου, όπου όταν ένας κάτοικος π.χ. καλεί για βοήθεια ή για να καταγγείλει μία σοβαρή αξιόποινη πράξη, δεν πηγαίνει τώρα περιπολικό. Υπάρχουν δύο βασικά σχέδια στο τραπέζι. Το ένα είναι κατασταλτικό και άμεσο με ευθείες επεμβάσεις της Αστυνομίας, ενώ το άλλο είναι πιο στρατηγικό με σταδιακή εμφάνιση της Αστυνομίας, κάθε ημέρα και πιο πολύ. Το δεύτερο είναι πού προκρίνεται. Σίγουρα τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει πιο ενεργή παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. μέσα στα Εξάρχεια, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν κουκουλοφόροι που κάνουν διαρκώς καταδρομικές ενέργειες κατά των αστυνομικών των ΜΑΤ, αλλά και οι διακινητές ναρκωτικών και λαθρέμποροι τσιγάρων που κινούνται ανεξέλεγκτοι πέριξ της πλατείας. Στο πλάνο περιλαμβάνεται η εκκένωση των καταλήψεων, η διαχείριση των προσφύγων και λαθρομεταναστών στην περιοχή, αλλά και η υποστήριξη των κατοίκων και η ανάπλαση της περιοχής. Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στόχος είναι η ημιμόνιμη εγκατάσταση της Αστυνομίας στα Εξάρχεια, προκειμένου οι επεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ. να είναι άμεσες και αποτελεσματικές. Μέχρι τώρα, απλώς υπήρχαν σταθερές δυνάμεις των ΜΑΤ τόσο στην Τοσίτσα όσο και στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, που αντιμετώπιζαν μόνο επιθέσεις από μολότοφ κουκουλοφόρων. Καθοριστική για τη λεγόμενη «ανακατάληψη» των Εξαρχείων θα είναι η επανασύσταση της παλαιάς ομάδας ΔΕΛΤΑ.

  • Καταργείται το άσυλο

    Δύο σχέδια έχει η Αστυνομία για την εκκένωση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από κουκουλοφόρους που προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες μέσα σε αυτά, ή τα χρησιμοποιούν ως γιάφκες και ορμητήρια. Το ένα προβλέπει ειρηνική εκκένωση με προειδοποιήσεις, και το άλλο σχέδια επέμβασης, ειδικά κατά τη διάπραξη κακουργημάτων, αν και ο νέος Ποινικός Κώδικας δυσκολεύει αυτό το εγχείρημα (π.χ. θεωρείται πλέον πλημμέλημα η κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, όχι όμως και η χρήση σε περίπτωση που κάποιος μπαινοβγαίνει για να ρίχνει μολότοφ). Σε κάθε περίπτωση, η δράση θα σχετίζεται άμεσα με το νομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει αστυνομική επέμβαση χωρίς έγκριση του πρύτανη ή του συμβουλίου. Η διάταξη θα κατατεθεί άμεσα για ψήφιση στη Βουλή, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει οριστικοποιηθεί η ακριβής διατύπωση που θα προτιμηθεί, ώστε να μην υπάρξουν παρερμηνείες ή ασάφειες. «Σε περίπτωση που χρειαστεί κάποια αστυνομική επιχείρηση, μετά την κατάργηση του ασύλου, η Αστυνομία θα είναι έτοιμη να παρέμβει», δηλώνουν επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. δείχνοντας την αποφασιστικότητά τους. Τα σχέδια περιλαμβάνουν τον τρόπο εισόδου και εξόδου από τα πανεπιστήμια, αλλά και τη δημιουργία ομάδων κρούσης από την ΕΛ.ΑΣ., που κάθε φορά θα εκτιμούν την κατάσταση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η πρώτη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε υπουργείο έγινε στο Παιδείας, με ιδιαίτερο συμβολισμό για την προτεραιότητα των ζητημάτων στην κυβέρνηση. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκη Κεραμέως έχουν καταστήσει σαφές ότι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου αποτελεί φλέγον θέμα για τη Νέα Δημοκρατία, με την υπουργό να κάνει λόγο για «άσυλο εγκληματιών», χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξουν «αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια».

Πως αντιδρά ο «Ρουβίκωνας» στα σχέδια της Αστυνομίας

Στάση αναμονής κρατούν ο «Ρουβίκωνας» και οι ομάδες αντιεξουσιαστών, με την τελευταία τους ηχηρή εμφάνιση να γίνεται αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, όταν μία ολιγομελής ομάδα εισέβαλε με βαριοπούλες σε εκλογικό τμήμα. Την ίδια ώρα, αστυνομικοί έχουν θέσει υπό παρακολούθηση όσους θεωρεί υπόπτους, όπως προκύπτει από ανάρτηση ηγετικού στελέχους της Συλλογικότητας, που αναφέρει ότι κλιμάκιο παρακολουθεί συγκεκριμένο μέλος στου Ζωγράφου. Σε άλλη ανάρτηση, μάλιστα, πιθανολογεί τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες, ειδικά με τις καταλήψεις, όπως του ΒΟΞ, τον Αύγουστο: «Μεγάλες δυνάμεις ΥΑΤ και ΥΜΕΤ και άτομα της Ασφάλειας θα αποκλείσουν ένα μεγάλο κομμάτι του κέντρου και θα απαγορεύσουν την πρόσβαση στην πλατεία στον οποιοδήποτε. Αν έχει ήδη γίνει επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ φυσικά και θα συνδράμει με κεντρικό ρόλο στην επιχείρηση. Ό,τι αντικείμενο βρεθεί μέσα στο χώρο του ΒΟΞ θα κατασχεθεί. Πολλά από τα αντικείμενα θα πάνε στη Σήμανση για περαιτέρω έρευνα, ενώ τα άλλα με ενοικιαζόμενα φορτηγά μεταφορικής εταιρίας θα πάνε πιθανότατα στις αποθήκες του ΙΚΑ. Συνεργείο το οποίο έχει βρεθεί ήδη, θα σφραγίσει το χώρο περιμετρικά με σίδερα.(…) Μετά το σφράγισμα του χώρου άτομα της Ασφάλειας (και του 5ου Α.Τ.) θα εποπτεύουν το σημείο για να ειδοποιήσουν άμεσα αν αντιληφθούν κινήσεις ανακατάληψης. Εκεί θα επιχειρήσει άμεσα και θα σπεύσει στο σημείο διμοιρία των ΥΑΤ η οποία θα βρίσκεται περιμετρικά των Εξαρχείων σε μόνιμη βάση. Θα εμπλακεί φυσικά και πολυάριθμη Ομάδα Δέλτα που θα στρατοπεδεύει Αραχώβης και Χ. Τρικούπη».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα