Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Α. ΞΑΝΘΟΣ : Με σταθερά βήματα αλλαγής ο χώρος του φαρμάκου

Για τις προσπάθειες για διαφάνεια στην τιμολόγηση,   αναφέρθηκε   ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, επισημαίνοντας πως το τοπίο στο χώρο του φαρμάκου αλλάζει σιγά-σιγά και με σταθερά βήματα«Βεβαίως υπάρχει και το γνωστό πρόβλημα της υπέρβασης της δαπάνης και του αυξημένου clawback» είπε την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, στην ομιλία του κατά την διάρκεια κοπής της πίτας του ΣΦΕΕ ο κ. Ξανθός, προσθέτοντας τα σύγχρονα πρωτόκολλα και την εκπόνηση μητρώων, τη δημοσιοποίηση των δεδομένων στα ιατρικά συνέδρια και την επίτευξη κανονικότητας στις πληρωμές.

Ανάγκη  εφαρμογής των διαρθρωτικών μέτρων

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας,   σημείωσε ότι : «Υπάρχει ανάγκη επιτάχυνσης της εφαρμογής των διαρθρωτικών μέτρων για τον εξορθολογισμό της ζήτησης και τον έλεγχο της δαπάνης Σταδιακής ενίσχυσης των κλειστών προϋπολογισμών (το 1ο βήμα έγινε το 2019 με τα επιπλέον 45 εκατ. ευρώ στο νοσοκομειακό φάρμακο) και στην κατανομή του clawback. Αλλαγής «μίγματος» στην τιμολογιακή πολιτική. Το πλαίσιο που έχουμε παρουσιάσει είναι αποδεκτό από τους κοινωνικούς εταίρους (φαρμακοβιομηχανία), αλλά και από τη μεταμνημονιακή επιτήρηση των θεσμών».

Σταδιακή μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης

Κατόπιν, ο κ. Ξανθός διευκρίνισε ακόμη πως κρίσιμη προτεραιότητα είναι η σταδιακή μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών με τελικό στόχο την εγγυημένη πρόσβασή τους σε κάθε ιατρικά τεκμηριωμένη θεραπεία με το μικρότερο δυνατό κόστος. Καταλήγοντας ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι : «Στο νέο μεταμνημονιακό περιβάλλον, λοιπόν, διορθώνουμε στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν λόγω των οριζόντιων μέτρων, συγκροτούμε ένα πιο σταθερό, προβλέψιμο και βιώσιμο πλαίσιο στο χώρο του φαρμάκου, θωρακίζουμε το Σύστημα».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα