Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ : Αισιοδοξία και σημαντικές προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη

Στην επισήμανση   ότι οι ελληνικές εταιρείες εξακολουθούν να βρίσκονται σε δυσμενές ανταγωνιστικό σημείο, αναφορικά με το κόστος χρηματοδότησης και την υψηλότατη φορολογία, που πρέπει να μειωθεί, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης, κατά την ομιλία του στη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης.

«Κρατήσαμε την εταιρεία όρθια και τη φέραμε στη σημερινή κατάσταση, κάνοντάς την  ισχυρότερη και μεγαλύτερη στη μακρά ιστορία της», είπε την Τετάρτη 26 Ιουνίου ο κ. Περιστέρης, υποστηρίζοντας πως η δεκαετία της κρίσης ήταν πολύ δύσκολη, παρουσία και του διευθύνοντος συμβούλου   της Reggeborgh Invest  Henry M. Holterman, που ελέγχει πλέον περί το 28% της εταιρίας

Στην περίοδο της πιο βαθιάς κρίσης,η εταιρία    επένδυσε πάνω από 2 δισ. ευρώ

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής του Ομίλου σημείωσε ότι   βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία και σημαντικές τις προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη, συμπληρώνοντας πως «με τη δραστηριότητά μας βοηθήσαμε ουσιαστικά τη χώρα μας. Από την αρχή της κρίσης μιλάω για επενδυτικό σοκ, επενδυτικό πατριωτισμό και ισότιμη μεταχείριση των ελληνικών εταιρειών με τις ξένες εταιρείες. Μέσα στην περίοδο της πιο βαθιάς κρίσης, επενδύσαμε πάνω από 2 δισ. ευρώ, διατηρήσαμε αδιαλείπτως το σύνολο των ταμειακών διαθεσίμων στις ελληνικές τράπεζες, ιδίως την εποχή που ήταν οξυγόνο εν ανεπαρκεία για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Μας εμπιστεύθηκαν σοβαροί επενδυτικοί οίκοι με τελευταία τη Reggeborgh Invest».

Στόχος  οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να  είναι πλέον  τα 2.000 MW

Κατόπιν, ο κ. Περιστέρης μίλησε για τη συνέχιση της στρατηγικής  απεξάρτησης των εσόδων του ομίλου από την κυκλικότητα των κατασκευών, με στόχο την αύξηση του κύκλου εργασιών από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες όπως οι παραχωρήσεις και η ενέργεια. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη προώθηση από πλευράς διοίκησης   για σύσταση ξεχωριστής εταιρείας, στην οποία θα μεταφερθούν οι συμμετοχές στις παραχωρήσεις, ενώ επανέλαβε πως ο στόχος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι πλέον  τα 2.000 MW, ενώ εστιάζοντας   στον τομέα της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής ο όμιλος έχει παρουσιάσει   τα σχέδια για μεγάλη επένδυση στην Κομοτηνή, «η οποία με βάση τις αναλύσεις μας θα είναι και χρήσιμη και αναγκαία και επιχειρηματικά ενδιαφέρουσα».

Ο πρόεδρος στάθηκε ιδιαιτέρως και στην κατάσταση της ΔEH

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, ο πρόεδρος στάθηκε ιδιαιτέρως και στην κατάσταση της ΔEH, επισημαίνοντας πως ο όμιλος δεν έχει ενεργοποιήσει συμβατικές ρήτρες παρά τις πολύ σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές, λέγοντας πως «από τότε που αρχίσαμε να ασχολούμαστε με τα ενεργειακά, λέμε πως η ΔEΗ πρέπει να υποστηριχθεί για να παραμείνει οικονομικώς ισχυρή ως πυλώνας της ενεργειακής αγοράς. Πιστεύω πως η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα το έχει ως πρώτη προτεραιότητα, γιατί ορισμένα πράγματα έχουν καθυστερήσει». Ειδικότερα, για το θέμα της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, ο πρόεδρος του Ομίλου, διευκρίνισε ότι «ήταν επενδυτική απόφαση που ελήφθη το 2009, όταν η τιμή των ρύπων ήταν στα 5,9 ευρώ και τώρα είναι 28 ευρώ», για να συμπληρώσει πως «εμείς προσπαθούμε να μην προκαλέσουμε περαιτέρω εμπλοκές, υποστηρίζοντας χρηματοδοτικά σε μεγάλο βαθμό τις ταμειακές ανάγκες του έργου, δεν διακόψαμε ούτε περιορίσαμε τον ρυθμό κατασκευής, αλλά όλα αυτά δε μπορούν παρά να επηρεάζουν το έργο».

Έχει εγκατεστημένη ισχύ σε θερμική ηλεκτροπαραγωγή της τάξης των 650 MW

Ολοκληρώνοντας ο κ. Περιστέρης υπογράμμισε ότι πέρυσι τα έσοδα του ομίλου ήταν άνω του 1,4 δις. ευρώ, ενώ το 2008 ήταν μόλις 650 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πως «έχουμε εγκατεστημένα ή υπό κατασκευή 1.500 MW ενώ το 2008 μετά βίας είχαμε 150 MW. Στον τομέα των υποδομών διατηρούμε σοβαρό ανεκτέλεστο και προσπαθούμε να είναι κερδοφόρο. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο στον κλάδο. Επίσης, είμαστε 100% ιδιοκτήτες δύο σημαντικών παραχωρήσεων στην Ελλάδα και με 17% σε άλλη μία παραχώρηση ενώ έχουμε επεκταθεί στα ΣΔΙΤ σε διαχείριση απορριμμάτων και σε έργα όπως η διαχείριση του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου». Για να προσθέσει ότι «έχουμε εγκατεστημένη ισχύ σε θερμική ηλεκτροπαραγωγή της τάξης των 650 MW, με ισχυρούς στρατηγικούς εταίρους».

Καταλήγοντας, ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τόνισε πως   «τα τελευταία χρόνια   εκσυγχρονίσαμε τη λειτουργία μας και καθορίσαμε υψηλά επίπεδα εταιρικής διακυβέρνησης. Τα ανεξάρτητα μέλη που μας τιμούν με συμμετοχή στο Δ.Σ. έχουν αφοσίωση στην εταιρεία και αφιερώνουν πολύ χρόνο για να συνδράμουν με τη γνώση και την εμπειρία τους. Το λέω αυτό γιατί εμείς τα κάνουμε εδώ και χρόνια, χωρίς να τα διαφημίζουμε». Σημειώνεται ότι   η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την αύξηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου σε 13 μέλη, με βάση και τις συστάσεις του Χρηματιστηρίου, ενώ εγκρίθηκε, η αλλαγή καταστατικού με δυνατότητα εκλογής ενός ή δύο εντεταλμένων συμβούλων

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα