Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Δέσποινα Γεωργιάδου -Ξιφομάχος με αυτοπεποίθηση και άποψη!

Στις αρχές του 16ου αιώνα οι σχολές οπλομαχίας προετοίμαζαν τους ευγενείς να προασπίσουν την τιμή τους. Με την πάροδο του χρόνου η ξιφασκία έγινε σύγχρονο άθλημα. Η προέλευση της τέχνης της μονομαχίας με ξίφος χάνεται, ωστόσο, στα βάθη των αιώνων. Ακριβώς γι’ αυτό, προκαλεί εντύπωση όταν μία κοπέλα της σύγχρονης εποχής επιλέγει να ζήσει με τέτοιο τρόπο. Στην περίπτωση της Δέσποινας Γεωργιάδου το ξίφος όχι απλά δεν αφαιρεί από τη γυναικεία χάρη αλλά προσθέτει και τα στοιχεία που της ταιριάζουν. Μας τα αποκαλύπτει στη «Βραδυνή της Κυριακής».

«Όταν κάποιος ακούει ξιφασκία, στο μυαλό του έρχονται κατευθείαν ταινίες εποχής, μάχες με σπαθιά, είτε ο Ζορό! Υπάρχουν τόσες εικόνες ώστε μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι η ξιφασκία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Πολύ λιγότεροι έχουν παρακολουθήσει αγωνιστική ξιφασκία που τους έχει ενθουσιάσει», μας λέει η Δέσποινα Γεωργιάδου, και αποκαλύπτοντας το προφίλ του αθλήματος καταλήγει: «Η ξιφασκία σήμερα, είναι η εξέλιξη των σκηνών που βλέπουμε στις ταινίες, με τους πρωταγωνιστές να μάχονται για τη ζωή τους. Η μεγάλη διαφορά είναι πως τώρα ζούμε τη σκηνή αγωνιστικά, χωρίς να θέλουμε να βλάψουμε τον αντίπαλο ή να υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. Στόχος είναι να υπερνικήσουμε την τακτική του αντιπάλου»

Ζητάμε από τη Δέσποινα Γεωργιάδου να κοιτάξει τον εαυτό της στον καθρέφτη: «Έχω φτάσει στο σημείο μετά από τόσα χρόνια στον αθλητισμόνα μην μπορώ να ξεχωρίσω ποια χαρακτηριστικά μου προήλθαν από την ξιφασκία και ποια είχα από πριν. Σίγουρα, η προσωπικότητα που χαρακτηρίζει έναν ξιφομάχο είναι ο δυναμισμός, η αποφασιστικότητα, η εμπιστοσύνη στον εαυτό του, η ανάπτυξη συναισθηματικής ευφυΐας, ο σεβασμός στους δικούς του, η ικανότητα του να είναι μέλος ομάδας αλλά και ανεξάρτητος ταυτόχρονα, να μένει συγκεντρωμένος σε οποιεσδήποτε συνθήκες, η αυτοπειθαρχία, η αυτοπεποίθηση και η ηθική».

Ποιος έδωσε, ωστόσο, στην πρωταθλήτρια του Παναθηναϊκού την πρώτη αφορμή της ενασχόλησης με ένα τόσο ιδιαίτερο άθλημα; «Όταν ήμουν 11 είχα την τύχη να γνωρίσω την ξιφασκία μέσω του μοντέρνου πεντάθλου, το οποίο περιλαμβάνει τρέξιμο, κολύμβηση, ξιφασκία, σκοποβολή και ιππασία. Όταν ξεκινούσε η προπόνηση της ξιφασκίας ενθουσιαζόμουν. Θυμάμαι τους γονείς μου να μου λένε ότι βλέπουν το χαμόγελό μου μέσα από τη μάσκα. Έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ. Πιστεύω ότι αυτό που με κρατάει είναι ο συνδυασμός της έντονης σωματικής και πνευματικής δύναμης που απαιτείται καθημερινά. Χρειάζεται να έχεις άριστη φυσική κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα να μαθαίνεις καινούργιες στρατηγικές».

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια δίνει μάχη πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. «Από τις πιο έντονες εμπειρίες που θα ζήσει ένας αθλητής είναι αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων. Για μένα είναι ένα όνειρο με το οποίο ξυπνάω και κοιμάμαι τα τελευταία 4 χρόνια! Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, τον Ιούλιο στη Βουδαπέστη, δεν πήγε όπως θα ήθελα, όμως αυτό με πεισμώνει περισσότερο να προσπαθήσω για το στόχο. Η νέα σεζόν ξεκινάει τον Οκτώβριο και θέλω να αναπληρώσω τη ζημιά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, δίνοντας περισσότερο από το 100% στην προπόνηση και τους αγώνες. Ανυπομονώ!».

Τι θα ήθελε να βελτιώσει ο νέος υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης στο άθλημά της; «Τα τελευταία 10 χρόνια έχω παρατηρήσει ότι πολύ λίγα παιδιά στρέφονται στον αθλητισμό και ακόμα λιγότεροι παραμένουν μετά την ενηλικίωσή τους. Πρέπει να δοθούν σημαντικά κίνητρα σε κάθε ηλικία, έτσι ώστε να συνεχίσουν να ασχολούνται. Θα ήθελα να δω την παρότρυνση όλων των ηλικιών να ακολουθούν κάποια αθλητική δραστηριότητα. Όσον αφορά στον πρωταθλητισμό, είναι μεγάλη ανάγκη να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις και οι συνθήκες στις οποίες κάνουν προπόνηση οι αθλητές υψηλού επιπέδου. Βλέπουμε πολλές φορές να έχουν σοβαρούς τραυματισμούς εξαιτίας τους».

Η προσπάθεια της Γεωργιάδου υποστηρίζονται από εκείνους που πιστεύουν στις δυνατότητές της.   «Νιώθω τυχερή που έχω τη στήριξη από εταιρίες που πιστεύουν στα όνειρά μου και με βοηθούν να τα κατακτήσω. Ανάλογα με τις δυνατότητές τους, επίσης, η Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Χωρίς τη συνεργασία αυτών των φορέων δεν θα μπορούσα να συνεχίσω και είμαι ευγνώμων για αυτό».

Τα όνειρα μετά τον αθλητισμό:  «Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς να είμαι μέρος του. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι θα παραμείνω για πάντα αθλήτρια. Όταν αποφοιτήσω από το τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης είναι το μεταπτυχιακό στο Sports Management και το Sports Marketing, έτσι ώστε στο μέλλον να μπορώ να βοηθήσω αθλητές από ερασιτεχνικά και λιγότερο διαδεδομένα αθλήματα να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα