Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Διορθώστε το Ε9 πριν έρθει ο ΕΝΦΙΑ

Η κυβέρνηση προχώρησε σε μια ρηξικέλευθη απόφαση, να αλλάξει προς το καλύτερο τη δομή και τις επιβαρύνσεις του ΕΝΦΙΑ, λίγες μόνον ημέρες πριν η ΑΑΔΕ στείλει τα νέα εκκαθαριστικά του επώδυνου Φόρου Ιδιοκτησίας για το 2019. Η ξαφνική αλλαγή, ωστόσο, στις επιβαρύνσεις του ΕΝΦΙΑ προσφέρει επιπλέον μια χρυσή ευκαιρία στους ιδιοκτήτες να προλάβουν να διορθώσουν -τώρα- τα τυχόν λάθη στο έντυπο Ε9 ή να προσαρμόσουν την περιουσιακή τους δήλωση με βάση τα νέα δεδομένα.

Η διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων συνεννοήθηκε με το νέο οικονομικό επιτελείο και προσάρμοσε τα συστήματά της εγκαίρως, ώστε τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ να εκδοθούν με τους νέους χαμηλότερους συντελεστές για όλους. Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Γιώργος Πιτσιλής ανέλαβε την υποχρέωση να εκδώσει τα εκκαθαριστικά έως το τέλος Αυγούστου, ώστε να γίνει η είσπραξη της πρώτης δόσης μέσα στο Σεπτέμβριο (μαζί με εκείνους που πληρώνουν όλο το ποσό, αλλά σε 12 δόσεις με πιστωτικές κάρτες), ώστε να τονωθούν τα έσοδα προτού τελειώσει η αξιολόγηση της ελληνικής Οικονομίας, στα τέλη Οκτωβρίου. Yπάρχει, όμως, και ένα επιπλέον όφελος. Εφόσον τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ εκδοθούν στην ώρα τους στη συνέχεια θα είναι εύκολο να γίνουν συμψηφισμοί με τις επιστροφές. Ο φόρος, σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα πληρωθεί σε 5 μήνες, από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιανουάριο του 2020. Η διόρθωση τυχόν λαθών που υπάρχουν στη δήλωση του σχετικού φόρου, δηλαδή το Ε9, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Οι διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ γίνονται ηλεκτρονικά μέσω Taxisnet. Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι στο Ε9, τους στοιχίζουν, συνήθως σε φόρο. Το πιο κλασικό λάθος αφορά τη δήλωση της επιφάνειας, της ηλικίας του ακινήτου και του ορόφου. Στην περίπτωση της επιφάνειας πρέπει να αναγράφεται η καθαρή επιφάνεια των κύριων χώρων και οι βοηθητικοί χώροι σε ξεχωριστό σημείο. Όταν οι βοηθητικοί χώροι αθροίζονται και δηλώνονται μαζί, τότε προκύπτει μεγαλύτερος φόρος από αυτόν που πραγματικά αναλογεί.

Οι παγίδες στο Ε9 που αυξάνουν το φόρο

Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ότι δηλώνουν ως κύριο χώρο την υπόγεια επιφάνεια ακινήτου ή το πατάρι που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο καταστήματος. Επίσης, όσον αφορά την ηλικία του ακινήτου πρέπει να αναγραφεί το έτος έκδοσης της οικοδομικής αδείας του και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Στην περίπτωση των ορόφων πολύ συχνά είναι τα λάθη που αφορούν τον τρόπο δήλωσης των μεζονετών. Η φορολογική νομοθεσία ορίζει ότι στην περίπτωση δήλωσης των μεζονετών ως όροφος θα πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος της μεζονέτας. Για παράδειγμα, αν μια μεζονέτα έχει τρεις ορόφους με είσοδο στο ισόγειο, τότε θα πρέπει να δηλωθεί ως όροφος ο δεύτερος, δηλαδή ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα εξής: √ Λανθασμένη αναγραφή απόστασης αγροτεμαχίου από τη θάλασσα. Εφόσον η απόσταση από τη θάλασσα είναι χαμηλότερη των 700 μέτρων, τότε υπάρχει προσαύξηση στον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ.

√Δήλωση χώρων ως επαγγελματικών που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη. Αυτό συνήθως συμβαίνει στις περιπτώσεις που το ακίνητο είναι μισθωμένο ως επαγγελματικός χώρος. Όμως, οι αποθήκες, ακόμη και αν είναι ξεχωριστή οριζόντια ιδιοκτησία, έχουν σημαντικά μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τους κανονικούς επαγγελματικούς χώρους ή κατοικίες.

√Δήλωση ακινήτων στα οποία υπάρχει επικαρπωτής. Σημαντικό σε αυτήν την περίπτωση είναι να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή, διότι από την ηλικία του εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο. Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν ο επικαρπωτής έχει περάσει το 80ό έτος της ηλικίας του, τότε ο ίδιος πληρώνει μόνο το 10% του ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στο ακίνητο και ο ψιλός κύριος το υπόλοιπο 90%.

√Στις περιπτώσεις που έχει εκχωρηθεί δικαίωμα οίκησης (π.χ. από ένα τέκνο σε γονέα), τότε το δικαίωμα αυτό δηλώνεται ως επικαρπία και ο φορολογούμενος που το έχει εκχωρήσει δηλώνει ψιλή κυριότητα με ανάλογη διαφοροποίηση και του φόρου.

√Λάθη και παραλείψεις στην αναγραφή των στοιχείων για κτίσματα που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια. Η νομοθεσία προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή 5, και έτσι ο φόρος αυξάνεται σημαντικά. Αν όμως το κτίσμα δεν είναι κατοικία αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος δεν αυξάνεται.

√Λάθη στη δήλωση ημιτελών κτισμάτων. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝΦΙΑ, που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα.

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα