Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΕΕΤ-ΔΝΤ-ΕΚΤ : Με ισχυρούς δείκτες οι Ελληνικές τράπεζες

Tο πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρουσίασε   αναλυτικά , ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νικόλαος Καραμούζης , στη συνάντηση που είχε , με την επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde μαζί με υψηλόβαθμα στελέχη των Εθνικής, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς.«Οι ελληνικές τράπεζες, για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια, κατέγραψαν κέρδη», είπε το απόγευμα της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου, παρουσία του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ,  Paul Thomsen και   του εκπροσώπου τύπου του Ταμείου Tzerri Rice στο Λονδίνο , ο κ. Καραμούζης , σημειώνοντας  : «Το τοπίο έχει αλλάξει σε σχέση με δύο χρόνια πριν, όταν η κυβέρνηση διαφωνούσε με τους δανειστές της χώρας και οι τράπεζες κόντεψαν να καταρρεύσουν», προσθέτοντας ότι «η εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA έχει μειωθεί στα 32 δισ. ευρώ από 87 δισ. ευρώ δύο χρόνια πριν» ενώ αναφέρθηκε στους ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών  που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, αλλά και στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μείωση των κόκκινων δανείων.

Από την πλευρά της η κ. Lagarde,    διευκρίνισε ότι η επίσπευση των stress tests από την ΕΚΤ  θα βοηθήσει το ΔΝΤ να αξιολογήσει την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση που είχε ως στόχο την ενημέρωση του ΔΝΤ για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί, είχε κανονιστεί εδώ και δεκαπέντε ημέρες, και χαρακτηρίστηκε ως   αμοιβαίων εξηγήσεων. Μάλιστα όπως φάνηκε , έθεσε τέρμα στις αναταράξεις που υπέστησαν οι ελληνικές τράπεζες το τελευταίο διάστημα, θέτοντας όμως σαφή και αυστηρά ζητούμενα για την εφεξής πορεία τους.

Υπενθυμίζεται πως η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε μετά τη θέση που επαναδιατύπωσε πρόσφατα το ΔΝΤ, σχετικά με την ανάγκη νέων κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες, επιμένοντας μάλιστα στη διενέργεια ελέγχων ποιότητας ενεργητικού (AQRs) πριν από τα stress tests της ΕΚΤ το 2018. Πλέον , μετά τον συμβιβασμό των θέσεων ΔΝΤ και ΕΚΤ, το Ταμείο σταματά να εμμένει στη διενέργεια AQR στις ελληνικές τράπεζες και να αρκείται στην επίσπευση των stress tests από την ΕΚΤ.

Πιο αναλυτικά, από πλευράς ελληνικών τραπεζών , επισημάνθηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε πολλά ζητήματα με την επιτυχή ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος, παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησαν οι καθυστερήσεις στις προηγούμενες αξιολογήσεις, η αβεβαιότητα και η ασθμαίνουσα Οικονομία.
Ταυτοχρόνως , υπογραμμίστηκε η ανάγκη ενός σταθερού και απαλλαγμένου από πλευράς φημολογιών περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο οι τράπεζες θα μπορέσουν να λειτουργήσουν για την υλοποίηση του πρώτιστου στόχου τους που δεν είναι άλλος από τη μείωση των κόκκινων δανείων

Να σημειωθεί , ότι στις δύο προηγούμενες εκθέσεις του, τον Φεβρουάριο και τον Ιούλιο, το ΔΝΤ , τόνιζε πως λόγω του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου κόκκινων δανείων, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν απόθεμα περίπου 10 δισ. ευρώ , κεφαλαίων, για να καλύψουν ενδεχόμενες πρόσθετες ανάγκες τραπεζικής στήριξης. Παράλληλα, το ΔΝΤ είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι ούτε το ποσό των 10 δισ. ευρώ μπορεί να είναι επαρκές, ενώ πίεζε για νέους ελέγχους ποιότητας ενεργητικού (AQR) πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ως απαραίτητο στοιχείο για τον προσδιορισμό των συνεπειών για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Επίσης στη συζήτηση για το θέμα των κόκκινων δανείων , αναφέρθηκαν και οι   μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν α[π τις τράπεζες για την ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και στην ανάγκη επίσπευσής τους, όπως επίσης και στο φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα