Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΕΘΝΙΚΗ : Στόχος να γίνει η τράπεζα πρώτης επιλογής όλων των Ελλήνων

Στη  νέα τροχιά ανάπτυξης με στόχο να δώσει τις απαντήσεις για το μέλλον, και να δημιουργήσει την Εθνική Τράπεζα της επόμενης μέρας, εστίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς,   στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων.

«Βάλαμε γερά θεμέλια για να κάνουμε την Εθνική   μία τράπεζα υγιή, πιο σύγχρονη, πιο γρήγορη, πιο φιλική για τον πελάτη», είπε την Τετάρτη 31 Ιουλίου, ο κ. Μυλωνάς, παρουσία του προέδρου Κώστα Μιχαηλίδη, του εκτελεστικού μέλους ΔΣ Δημήτριου Καπόπουλου και του γενικού διευθυντή κανονιστικής συμμόρφωσης και εταιρικής διακυβέρνησης Παναγιώτη Δασμάνογλου.

Οι καινοτόμες πρωτοβουλίες της νέας διοικητικής ομάδας

Συνεχίζοντας ο CEO της Εθνικής, αφού περιέγραψε το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί η Τράπεζα, στάθηκε ιδιαιτέρως στις καινοτόμες πρωτοβουλίες της νέας διοικητικής ομάδας που απαρτίζεται από νέα άτομα με νέες νοοτροπίες, λέγοντας πως «Οι   στόχοι που θέσαμε στο τετραετές στρατηγικό σχέδιο είναι φιλόδοξοι. Προσβλέπουμε σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από άνω του 40% στο τέλος του 2018, σε περίπου 5% στο τέλος του 2022, χωρίς την ανάγκη άντλησης νέων κεφαλαίων που θα έπληττε τους σημερινούς μετόχους. Δηλαδή μόνο με την οργανική μας κερδοφορία και με τη χρήση έκδοσης ομολογιών χαμηλής εξασφάλισης.   Σημειώστε ότι προσφάτως λάβαμε θετικά σχόλια από τον επόπτη για τη στρατηγική μας για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Η ΕΤΕ ολοκλήρωσε με επιτυχία δυο μεγάλες συναλλαγές

Επιδιώκοντας μια εμπροσθοβαρή μείωσή τους, η ΕΤΕ ολοκλήρωσε με επιτυχία δυο μεγάλες συναλλαγές, πουλώντας περίπου 1δισ. δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και περίπου 1δισ. δάνεια καταναλωτικών δανείων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019. Ο στόχος είναι να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 4.4 δισ. ευρώ κατά το 2019, ποσό που ισούται με το ¼ του συνόλου, και που είναι υπερδιπλάσιο της μείωσης που πετύχαμε το 2018. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων   ανοιγμάτων θα επιταχυνθεί περαιτέρω με την εισαγωγή των διαφόρων θεσμικών εργαλείων όπως είναι το (i) APS, που είναι πολύ κοντά στο να εγκριθεί, (ii) η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος επιδότησης των δανειοληπτών χαμηλών εισοδημάτων με ενέχυρο πρώτη κατοικία και (iii) το σχέδιο με την χρήση του αναβαλλόμενου φόρου»

Στόχος  για τα επόμενα χρόνια είναι  να χρηματοδοτηθούν οι  επιχειρήσεις

Κατόπιν ο κ. Μυλωνάς, μίλησε για το υψηλό μερίδιο αγοράς σε νέες εκταμιεύσεις που κατέχει η ΕΤΕ τους τελευταίους 12 μήνες, επισημαίνοντας ότι «Στόχος μας για τα επόμενα χρόνια είναι να χρηματοδοτήσουμε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε εξωστρεφείς κλάδους, στην ενέργεια και στις υποδομές, που σίγουρα θα ωθήσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», προσθέτοντας πως είναι η πρώτη τράπεζα που προχωρά σε ανταμοιβή των συνεπών πελατών της «οι οποίοι με μόχθο παρέμειναν ενήμεροι στην εξυπηρέτηση των δανείων τους». Στη συνέχεια ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, μίλησε για την ψηφιακή εποχή που έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τραπεζικό κλάδο, λέγοντας πως «Η ΕΤΕ προβλέποντας τις αναπόφευκτες αλλαγές, έχει προβεί σε εκτενή αναδιάρθρωση του δικτύου καταστημάτων της.

Η Εθνική έχει μειώσει το δίκτυο της κατά 90 καταστήματα

Εφαρμόζοντας μια στρατηγική που περιέχει λιγότερα καταστήματα, και λιγότερα άτομα να εξυπηρετούν τις απλές πια συναλλαγές. Συγκεκριμένα, τους τελευταίους 12 μήνες η Εθνική έχει μειώσει το δίκτυο της κατά 90 καταστήματα (περίπου 20% επί του συνόλου) και το προσωπικό της, κυρίως από το δίκτυο, κατά σχεδόν 1,200 άτομα (περίπου 13% του συνόλου, κυρίως άτομα άνω των 50 ετών). Στις 16 Μαΐου παρουσιάσαμε το στρατηγικό μας πλάνο στο επενδυτικό κοινό στο Λονδίνο. Δεχθήκαμε πολύ θετικά σχόλια για την επιμέλεια, διαφάνεια και αναλυτική περιγραφή της στρατηγικής. Ξεκάθαρα κερδίσαμε την εμπιστοσύνη τους. Τώρα πρέπει να αφοσιωθούμε στην αποτελεσματική εφαρμογή του.» Ολοκληρώνοντας ο κ. Μυλωνάς, αφού αναφέρθηκε για τις θετικές κινήσεις στα Βαλκάνια και την Πανγαία, είπε ότι «Τόσο η ρευστότητα όσο και η κερδοφορία της ΕΤΕ βελτιώθηκε σημαντικά με την ανταλλαγή του παραγώγου με το ελληνικού δημόσιο, το λεγόμενο Titlos, και την απόκτηση 3.5 δισ. ευρώ ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Τα επιτοκιακά έσοδα βελτιώθηκαν κατά 120 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και επιπλέον έχουν δημιουργηθεί σημαντικές υπεραξίες λόγω της πρόσφατης συρρίκνωσης του επιτοκιακού περιθωρίου του ελληνικού δημοσίου.

Η πρώτη τράπεζα που υλοποιεί την Ανταμοιβή Της Συνέπειας των πελατών

Όσον αφορά στα κεφάλαια, είμαι αισιόδοξος ότι επαρκούν για να εφαρμοστεί, αν όχι και να επιταχυνθεί, το πλάνο μείωσης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Συγκεκριμένα, σήμερα, μετά την επιτυχή έκδοση του ομολόγου χαμηλής εξασφάλισης των 400 εκατ. ευρώ, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας υπερβαίνει το 17% , δημιουργώντας ένα σημαντικό πλεόνασμα σε σχέση με τις εποπτικές απαιτήσεις» Για να συμπληρώσει πως « Η Εθνική είναι η πρώτη τράπεζα που υλοποιεί Πρόγραμμα Ανταμοιβής Της Συνέπειας των πελατών της. Συγκεκριμένα των πελατών που με μόχθο έμειναν ενήμεροι στα στεγαστικά τους δάνεια κατά τα δύσκολα χρόνια, κάνοντας θυσίες ώστε να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, [και ειδικά σε ένα κλίμα όπου οι παραδοσιακές αξίες είχαν προσβληθεί]. Με τον τρόπο αυτό η ΕΤΕ αποδεικνύει έμπρακτα ότι αναγνωρίζει την προσπάθεια των πελατών της και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της ότι δουλεύει συστηματικά για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους».

Η  Εθνική θα στηρίξει μια εύλογη λύση στο θέμα του ΛΕΠΕΤΕ

Αναφερόμενος στο θέμα του ΛΕΠΕΤΕ, του λογαριασμού επικούρησης των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι χωρίς τη συναίνεση της ΕΤΕ που μέχρι εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις, προωθήθηκε αιφνιδιαστικά από την προηγούμενη κυβέρνηση, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ένας νόμος που δεν ευσταθεί ούτε στη λογική ούτε στη νομική του υπόσταση, διευκρινίζοντας ότι «Είμαι σίγουρος ότι τα λάθη θα διορθωθούν. Δεσμεύομαι και εγώ προσωπικά ότι η Εθνική θα στηρίξει μια εύλογη λύση στο θέμα. Ύστερα και από τη συνάντηση που είχα με τον πρόεδρο των συνταξιούχων, είμαι πολύ πιο αισιόδοξος» Μάλιστα σε ερώτηση της «ΒτΚ», στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, σχετικά με την μη ύπαρξη ενδιαφέροντος για την «Εθνική Τράπεζα της επόμενης μέρας» ο κ. Μυλωνάς, εκτίμησε ότι «η ΕΤΕ έχει μπει σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης και αλλαγής που θα την οδηγήσει στον στόχο της να είναι η τράπεζα πρώτης επιλογής όλων των Ελλήνων»

Το πλάνο μετασχηματισμού κινείται σε έξι άξονες με 81 δράσεις

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Μιχαηλίδης, μίλησε για ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας βασισμένο στην ενότητα και την ομοψυχία, στη θεμελίωση κοινών αξιών και στόχων και στις αρχές της σύγχρονης διακυβέρνησης προς το συμφέρον της τράπεζας, των μετόχων και των πελατών της,  επισημαίνοντας τη νέα ισχυρή διοικητική ομάδα της τράπεζας και την ανασύνθεση του διοικητικού της συμβουλίου. Όπως είπε «το πλάνο μετασχηματισμού κινείται σε έξι άξονες με 81 δράσεις τις οποίες υλοποιούν πάνω από 500 στελέχη της τράπεζας». Παράλληλα, ανέφερε τη σύσταση μιας επιτροπής ηθικής και κουλτούρας, τη σημαντική ενίσχυση των μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων και τη δημιουργία νέας διεύθυνσης Internal Controls, λέγοντας ότι «Στην Εθνική αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας χείμαρρος δημιουργικότητας. Βλέπουμε ξεκάθαρα την επόμενη ημέρα»

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα