Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ : Βελτίωση των υπαρχουσών και ανάπτυξη νέων δημόσιων υποδομών

Στο ευρύτερο όραμά για την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ του μέλλοντος, εστίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Αθανάσιος Ψαθάς, επισημαίνοντας   ότι   οι προοπτικές της εταιρείας αλλάζουν αν μπορέσει να αλλάξει το επιχειρηματικό της μοντέλο από μια εταιρεία που πουλάει γη,  σε μια εταιρεία που μισθώνει έτοιμα ακίνητα με υπηρεσίες και υποδομές.

«Περιμένουμε την έγκριση της DG Comp, για να ξεκινήσουμε τη σημαντικότερη επένδυση των 160 εκατ. ευρώ στο Θριάσιο 1, με στόχο να  ολοκληρωθεί η πρώτη φάση σε δύο χρόνια και η δεύτερη σε τρία, ενώ κατά την διάρκεια της κατασκευή θα απασχοληθούν 700 άτομα και όταν θα τεθεί σε λειτουργία, αναμένεται να προσληφθούν μέχρι και 5.000 εργαζόμενοι.», είπε την Τρίτη 2 Ιουλίου, παρουσία και του γενικού διευθυντή Φίλιππου Κονταξή, στη συνέντευξη τύπου, ο κ Ψαθάς σημειώνοντας   πως «Αν και στον αρχικό σχεδιασμό μας,   ήταν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2019 να είχαμε οριστικοποιήσει και τα θέματα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη.

Χρειαζόμαστε δύο χρόνια για το κατασκευαστικό έργο της πρώτης φάσης

Εφόσον υπάρξει η αναμενόμενη έγκριση, χρειαζόμαστε δύο χρόνια για το κατασκευαστικό έργο της πρώτης φάσης, για τα πρώτα 120.000 τ.μ. Αμέσως  μετά θα ξεκινήσουμε τη δεύτερη φάση άλλον ένα χρόνο για τα υπόλοιπα 90-110.000 τ.μ.». Συνεχίζοντας ο επικεφαλής της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, εκτίμησε πως η ζήτηση από πελάτες-βιομηχανίες είναι πάρα πολύ μεγάλη και ήδη έχει κλείσει η έκταση της πρώτης φάσης, ενώ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και για το 50% της δεύτερης φάσης, λέγοντας ότι «Η θέση είναι ιδανική. Μιλάμε για ένα οικόπεδο μια επίπεδη επιφάνεια σε απόσταση 23 χλμ από τον Πειραιά με απευθείας σύνδεση με την Αττική Οδό και το σιδηροδρομικό δίκτυο και απέχει μόνο 44 χλμ από το αεροδρόμιο και αυτά τα σημαντικά πλεονεκτήματα κάνουν το σημείο εξαιρετικά ελκυστικό για τους μελλοντικούς μας πελάτες».

Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ να μπορέσει να αναλάβει να μπορεί να εκδίδει σχετικές  άδειες

Κατόπιν ο κ. Ψαθάς υποστήριξε πως «Το μεγάλο πρόβλημα για έναν επενδυτή δεν είναι να αποκτήσει ένα οικόπεδο σε μια ΒΙΠΕ το μεγάλο βάρος είναι το αμέσως μετά, το να μπορέσει να αδειοδοτηθεί, εξέλιξη   που μπορεί να κρατήσει 3-4 χρόνια. Πλέον, είμαστε   σε συνεννόηση με την Πολιτεία ώστε η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ να μπορέσει με κάποια μορφή πιστοποίησης να αναλάβει να μπορεί να εκδίδει τις σχετικές  άδειες για λογαριασμό των πελατών της, ώστε να κάνει την εγκατάστασή τους πιο εύκολη. Ακόμη πιο μελλοντικό όραμα είναι να του δίνουμε έτοιμο το βιομηχανοστάσιο ώστε να μπορεί να βάλει την υποδομή του και να ξεκινήσει», για να συμπληρώσει πως «Σήμερα η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ βασίζεται σε πωλήσεις οικοπέδων, θα θέλαμε να πάμε στην ενοικίαση αλλά αυτό το εξετάζουμε στο στρατηγικό πλάνο που αναπτύσσουμε τώρα».

Ανάγκη δημιουργίας ή αναβάθμισης των υπαρχόντων οργανωμένων χώρων

Στη συνέχεια, μιλώντας για το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Οινοφύτων, όπου προγραμματίζονται επενδύσεις πάνω από  200 εκατ. ευρώ, ο   διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας   αποκάλυψε ότι «θα αποτελέσει πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες Άτυπες Βιομηχανικές Συγκεντρώσεις, όπως το Καλοχώρι στη Θεσσαλονίκη», τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ή αναβάθμισης των υπαρχόντων οργανωμένων χώρων για την εγκατάσταση βιομηχανικών, βιοτεχνικών και ευρύτερα μεταποιητικών επιχειρήσεων, ακόμη και επιχειρήσεων υπηρεσιών, κοντά σε κάθε σημαντική μητροπολιτική ενότητα, επισημαίνοντας τα οφέλη μιας τέτοιας πολιτικής για τις επιχειρήσεις, τους πολίτες, την τοπική και εθνική οικονομία και το περιβάλλον. Μάλιστα, εκτίμησε  πως, εκτός από το ποσό των 85 εκατ. ευρώ που θα επενδυθεί από ιδιώτες για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου των Οινοφύτων, στην περιοχή θα επενδυθούν επιπλέον 140 εκατ. ευρώ σε έργα υποδομής, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της Λεκάνης Απορροής του Ασωπού.

Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. έχει αποδείξει την ικανότητά της να εξελίσσεται

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Ψαθάς υπογράμμισε  ότι  «Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. έχει αποδείξει την ικανότητά της να εξελίσσεται και να επεκτείνεται σε νέα πεδία δραστηριότητας και παράλληλα να έχει άριστα αποτελέσματα στον παραδοσιακό χώρο δραστηριοποίησής της, έχοντας καταφέρει να διαθέσει περισσότερο από το 85% της γης που της παραχώρησε ο νομοθέτης στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε στον επανασχεδιασμό των στόχων και της στρατηγικής της εταιρείας, προς την κατεύθυνση του να την ξανακάνουμε κερδοφόρα και να την επαναφέρουμε σε τροχιά ανάπτυξης, προς όφελος των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, του κλάδου της βιομηχανίας και της μεταποίησης, της εθνικής οικονομίας και, φυσικά, των μετόχων. Σε αυτή μας την προσπάθεια έχουμε την πλήρη στήριξη των μετόχων της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., που αναγνωρίζουν τη δυναμική τόσο των έργων που έχουν ήδη μπει σε τροχιά υλοποίησης όσο και εκείνων που είναι ακόμη σε φάση σχεδιασμού».

Θεσμοθέτηση της δυνατότητας των ΦΔΔ να λειτουργούν  ως «one-stop shop»

Να σημειωθεί πως βασική πρόταση της εταιρίας για τα μέτρα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αξία για τις εγκατεστημένες εντός Οργανωμένων Υποδοχέων Δραστηριοτήτων (ΟΥΔ) επιχειρήσεις και παράλληλα να προσελκύσουν νέες επενδύσεις είναι η θεσμοθέτηση της δυνατότητας των Φορέων Διοίκησης και Διαχείρισης ( ΦΔΔ) να λειτουργούν ως «one-stop shop»  για τις εγκατεστημένες επιχειρήσειςΒέβαια, προϋπόθεση ενός τέτοιου μοντέλου αποτελεί η δυνατότητα των ΦΔΔ να πιστοποιούνται, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, ως Ενδιάμεσοι Φορείς Διαχείρισης με αρμοδιότητα και στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων που εγκαθίστανται και λειτουργούν εντός ΟΥΔ. Ένα δεύτερο ζήτημα προτεραιότητας, αποτελεί η βελτίωση των υπαρχουσών και η ανάπτυξη νέων δημόσιων υποδομών για την εξυπηρέτηση των βιομηχανικών περιοχών και των ΟΥΔ κάθε είδους , με οφέλη όχι μόνο για τις εγκατεστημένες σε ΟΥΔ επιχειρήσεις, αλλά και για τις τοπικές οικονομίες συνολικά.

Κατάλληλη σύνδεση με αυτοκινητόδρομο και σιδηροδρομικό δίκτυο

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται έργα υποδομής όπως η κατάλληλη σύνδεση με αυτοκινητόδρομο και σιδηροδρομικό δίκτυο, η ανάπτυξη εμπορευματικών λιμένων και τα δίκτυα οπτικών ινών. Υπενθυμίζεται ότι στις προτάσεις της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. εντάσσεται και η διεύρυνση των δραστηριοτήτων που επιτρέπεται να εγκαθίστανται σε Οργανωμένους Υποδοχείς Δραστηριοτήτων στον πρωτογενή τομέα. Ειδικότερα, η εγκατάσταση στους ΟΥΔ αγροκτηνοτροφικών επιχειρήσεων των οποίων τα παραγόμενα προϊόντα τυγχάνουν μεταποίησης – επεξεργασίας εντός των ΟΥΔ θα έδινε σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη του κλάδου. Παράλληλα, στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η δυνατότητα εγκατάστασης μη μεταποιητικών δραστηριοτήτων του τριτογενούς τομέα , όπως   logistics, φωτοβολταϊκά, παροχής υπηρεσιών, στο σύνολο της έκτασης υφιστάμενων επιχειρηματικών πάρκων που δεν έχουν προσελκύσει μεταποιητικές δραστηριότητες μετά από ικανό χρόνο λειτουργίας.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα