Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ε. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ : Η χώρα μετατρέπεται σε τόπο πολιτικής σταθερότητας και κινήτρων , φιλικό για τις επενδύσεις

Προσκλητήριο προς τον επιχειρηματικό κόσμο να εμπιστευτεί ξανά τη χώρα ως επενδυτικό προορισμό, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  κατά την τελετή των εγκαινίων της κατασκευής του νέου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο της Mytilineos ύψους 300 εκατ. ευρώ.

 

«Πρόκειται για ένα έργο που θεμελιώνεται στην αρχή της θητείας μιας κυβέρνησης που πιστεύει στην πράσινη ανάπτυξη και λίγο πριν την κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου», είπε την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου,   παρουσία του προέδρου του ομίλου Ευάγγελου Μυτιληναίου, στο ενεργειακό κέντρο της εισηγμένης στον Άγιο Νικόλαο της Βοιωτίας, ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «Η νέα κυβέρνηση ήδη ήρε τα capital controls, απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από τη βαριά φορολογία και απελευθερώνει την ιδιωτική πρωτοβουλία», για να προσθέσει ότι : «Ύστερα από 10 χρόνια κρίσης και μία τετραετία καθήλωσης ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε», συμπληρώνοντας πως : «Κανείς πια δεν θα μπορεί να επικαλείται ανυπέρβλητα εμπόδια και αντικίνητρα, η χώρα μετατρέπεται σε τόπο πολιτικής σταθερότητας και κινήτρων, σε έναν τόπο ζηλευτό, που όλοι αναγνωρίζουν φιλικό για τις επενδύσεις»

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης 53 χρόνια πριν είχε εγκαινιάσει το Αλουμίνιον

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης 53 χρόνια πριν είχε εγκαινιάσει το εργοστάσιο της Αλουμίνιον ένα έργο που εμπνεύστηκε και θεμελίωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, λέγοντας : «Συγχαίρω τον όμιλο που εμπιστεύεται τη χώρα και τους ανθρώπους της, δημιουργεί δουλειές για τους Έλληνες και χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως την ήπια γέφυρα μετάβασης στην εποχή της πράσινης ενέργειας. Η επένδυση απέσπασε μόνο θετικές γνωμοδοτήσεις από όλες τις αρχές και δείχνει ότι μπορούμε να παράγουμε νέο πλούτο και να έχουμε φθηνή ενέργεια με σεβασμό στο περιβάλλον» επισημαίνοντας πως η επένδυση συμβαδίζει με τρεις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης, την αντικατάσταση του λιγνίτη, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για νέες θέσεις εργασίας   με πιο φθηνή τη τιμή του ρεύματος και τον περιορισμό της αιμορραγίας που προκαλούν οι εισαγωγές ηλεκτρισμού.

Φιλόδοξη δέσμευση για γρήγορη απεξάρτηση από το λιγνίτη μέχρι το 2028

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαιτέρως στη φιλόδοξη δέσμευση για γρήγορη απεξάρτηση από το λιγνίτη μέχρι το 2028 που υπερβαίνει χρονικά το στόχο της Γερμανίας, για απεξάρτηση το 2038, ενώ εστίασε στο ειδικό master plan που θα εκπονηθεί για τη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, ώστε οι περιοχές αυτές απαλλαγμένες από το λιγνίτη να μετατραπούν σε πόλους έλξης επενδύσεων. Νωρίτερα, παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Μυτιληναίος καλωσόρισε τον πρωθυπουργό, λέγοντας πως «Ο στόχος που θέσατε δεν είναι απλώς φιλόδοξος είναι αναγκαίος και σας συγχαίρω για την αποφασιστικότητά σας. Αυτή πρέπει να είναι η εθνική μας γραμμή. Αυτή θα είναι η παρακαταθήκη μας για τις επόμενες γενιές», αναφερόμενος   στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα κατά την οποία δεσμεύτηκε ότι το ποσοστό παραγωγής καθαρής ενέργειας θα ενισχυθεί από το 20% στο 35% το 2030.

Η βιομηχανική  δραστηριότητα  της Mytilineos θα γίνει και αυτή πράσινη

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι η Mytilineos συντάσσεται με την εθνική αυτή προσπάθεια, ενώ   στο μερίδιο που της αναλογεί  δεσμεύεται ότι η βιομηχανική της δραστηριότητα θα γίνει και αυτή πράσινη, καθώς μέχρι το τέλος του 2030 η ιστορική Αλουμίνιον και άλλες μονάδες του Ομίλου   θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ, μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό βιομηχανικό αποτύπωμα. Καταλήγοντας ο επικεφαλής του Ομίλου έδωσε έμφαση πως η νέα βιομηχανική επανάσταση εάν δεν είναι πράσινη δε θα υπάρξει, υπογραμμίζοντας ότι και η ελληνική οικονομία χρειάζεται για να εκτοξευθεί :   «επενδύσεις, έρευνα και καινοτομία. Η νέα μονάδα θα μειώσει τις εκπομπές κατά 70% σε σχέση με τα ανθρακικά εργοστάσια», συμπληρώνοντας ότι «με τη νέα μονάδα, που θα είναι η πιο σύγχρονη και η πιο αποδοτική στην Ευρώπη, η Ελλάδα πρωτοπορεί και εμείς μαζί της».

Ένας κλιματικά θετικός ενεργειακός πόλος για την Ελλάδα

Την εκδήλωση άνοιξε ο γενικός διευθυντής Ενέργειας της Mytilineos Ντίνος Μπενρουμπή, λέγοντας πως «Το ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου φιλοδοξούμε να συνεχίσει να είναι σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό ένας κλιματικά θετικός ενεργειακός πόλος για την Ελλάδα αλλά και ένας σημαντικός οικονομικός πυρήνας της ευρύτερης περιοχής» τονίζοντας ότι «Η Mytilineos είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός με 1,2GW θερμικών μονάδων και 225 MW ΑΠΕ που καλύπτουν το 15% της ενεργειακής ζήτησης. Με το νέο εργοστάσιο η Mytilineos θα ξεπεράσει τα 2GW και μαζί με τις ραγδαία αυξανόμενες μονάδες ΑΠΕ θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και στις εξαγωγές ενέργειας προς τις γειτονικές»

Ο Άγιος Νικόλαος θα ενταχθεί στην ομάδα των top class εργοστασίων 

Κατόπιν   μίλησε και ο διευθύνων σύμβουλος της General Electric Power Europe, Michael Rechsteiner ο οποίος εκτίμησε πως ο Άγιος Νικόλαος θα ενταχθεί στην ομάδα των top class εργοστασίων διεθνώς, λέγοντας ότι όταν θα λειτουργήσει, θα ενισχύσει το σύστημα με 826 MW με θερμική απόδοση 63% δημιουργώντας το πιο ισχυρό και αποδοτικό εργοστάσιο στη χώρα, σημειώνοντας πως «Πιστεύουμε ότι το αέριο θα παίξει ουσιαστικό ρόλο για αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια στις επόμενες δεκαετίες και θα είναι καθοριστικό για τις προσπάθειες περαιτέρω αποανθρακοποίησης».