Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Η «απογείωση» του κόκορα!

Μπορεί στη συνείδηση των καλοφαγάδων ο κόκορας να έχει συνδυαστεί με το χοντρό μακαρόνι, σε πιάτο που παραδοσιακά συνδέεται στα πιο πολλά μέρη της Ελλάδας με την εορτή των Φώτων, ωστόσο υπάρχει και άλλος τρόπος για να πετύχουμε την… απογείωσή του. Ψητός στο φούρνο με γέμιση από ξερά φρούτα και μανιτάρια και πατάτες, σε συνταγή που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Πώς θα το πετύχουμε; Ιδού η απάντηση:
Υλικά
– Ένας κόκορας βάρους 2,5-3 κιλών
– Ενάμιση κιλό μικρές πατάτες
– Αλάτι και πιπέρι.
Για τη γέμιση:
– 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελάδος
– Λίγο ελαιόλαδο
– 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
– 1 μέτριο πράσο ψιλοκομμένο
– 4 κουταλιές της σούπας ρύζι καρολίνα
– 1 μήλο τριμμένο, χωρίς τα κουκούτσια και τη φλούδα του
– 500 γραμμάρια λευκά μανιτάρια, κομμένα σε μικρές φέτες
– 7-8 ξερά ψιλοκομμένα δαμάσκηνα
– 7-8 βερύκοκα ξερά, ψιλοκομμένα
– 100 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα

Για το άλειμμα του κόκορα:
– 200 γραμμάρια μαλακό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
– 80 γραμμάρια μέλι
– 3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
– Μισό ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
– Αλάτι και πιπέρι
– Λίγο μπαχάρι σε σκόνη
– Ελάχιστη πάπρικα, γλυκιά σε σκόνη

Για το ψήσιμο:
– Χυμός από πέντε φρέσκα πορτοκάλια
– 200 ml μπράντι ή κονιάκ
– 600 ml λευκό κρασί αρετσίνωτο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της κρούστας σε ένα μπολ. Πλένουμε καλά τον κόκορα, τον σκουπίζουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας, και αλατοπιπερώνουμε, μέσα και έξω. Βάζουμε τα δάχτυλά μας κάτω από το δέρμα του κόκορα ξεκινώντας από το σημείο της βάσης του λαιμού όπου το δέρμα είναι πιο χαλαρό. Βάζουμε αργά και με προσεκτικές κινήσεις τα δάχτυλά μας, ώστε να ανασηκώσουμε όλο το δέρμα του κόκορα και να το ξεκοκκαλίσουμε από τη σάρκα, πάντα με προσοχή, για να μη σχιστεί.
Στο χώρο αυτό, βάζουμε προσεκτικά το 1/3 από το μείγμα του αλείμματος, απλώνοντάς το παντού ομοιομορφα. Βάζουμε τον κόκορα σε ένα μεγάλο, βαθύ ταψί και τον αφήνουμε στην… αναμονή.
Πλένουμε καλά τις πατάτες, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το 1/3 της ποσότητας του αλείμματος και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.
Για τη γέμιση ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα και σε σιγανή φωτιά, μαζί με το πράσο, για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε το ρύζι, το τριμμένο μήλο και τα ξερά φρούτα. Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα, το μπαχάρι, και μαγειρεύουμε για δέκα λεπτά μέχρι το μείγμα να πιει τα υγρά του. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε καλά.
Για το ψήσιμο προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, γεμίζουμε τον κόκορα με το μείγμα της γέμισης και κλείνουμε το άνοιγμα με μισή κούπα πορτοκαλιού. Τον τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού και αλείφουμε με την τελευταία ποσότητα αλείμματος. Τοποθετούμε τις πατάτες γύρω-γύρω. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το κρασί, το χυμό πορτοκαλιού και το μπράντι ή το κονιάκ, και ραντίζουμε τον κόκορα και τις πατάτες. Ψήνουμε για 2-2,5 ώρες περίπου, και κάθε 30 λεπτά ραντίζουμε με λίγο από το μείγμα του κρασιού. Είναι έτοιμος όταν το δέρμα του θα έχει ροδίσει καλά και το ψαχνό του θα έχει μαλακώσει. Καλή σας όρεξη!

της Νικόλ Μαρίνου

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα