Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Η Ελλάδα καθιερώνεται παγκόσμιος προορισμός – Έλ. Κουντουρά

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Μέσα από το στοχευμένο κυβερνητικό έργο που υλοποιήσαμε με συνέπεια και αίσθημα υψηλής ευθύνης τα δύο αυτά χρόνια θέσαμε τις βάσεις για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την σταδιακή ελάφρυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων από τα συσσωρευμένα βάρη της κακοδιαχείρισης του παρελθόντος.

Η εμπιστοσύνη σταδιακά αποκαθίσταται, η διεθνής εικόνα της Ελλάδας ισχυροποιείται και ενισχύεται ο ρόλος μας ως πόλος σταθερότητας και ως γέφυρα για νέες συνέργειες και έργα στην ευρύτερη περιοχή. Στην εθνική αυτή προσπάθεια για την ανάπτυξη, ο τουρισμός έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Μέσα σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού στην παγκόσμια οικονομία   και εν μέσω ραγδαίων γεωπολιτικών αλλαγών και πολύ δυσάρεστων γεγονότων που επηρέασαν τον τουρισμό διεθνώς την τελευταία διετία, η Ελλάδα παραμένει μία χώρα ασφαλής, σταθερή και φιλική, που ως παγκόσμιος προορισμός σημειώνει διαδοχικά ρεκόρ, με ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο του παγκόσμιου μέσου όρου.

Το 2015 πετύχαμε τις υψηλότερες ιστορικά επιδόσεις και το 2016 ήταν άλλη μια χρονιά ρεκόρ με τις διεθνείς αφίξεις να ξεπερνούν τα   27,5 εκατ., τον μεγαλύτερο μέχρι σήμερα αριθμό επισκεπτών στην Ελλάδα. Τα εξαιρετικά αυτά αποτελέσματα είναι αποτέλεσμα της εθνικής τουριστικής πολιτικής που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε από το 2015, με συγκροτημένο σχέδιο και με σαφείς στρατηγικές κατευθύνσεις. Το 2016, σε υλοποίηση του κεντρικού σχεδιασμού μας και σε συνεργασία τις Περιφέρειες, κάναμε   πράξη για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την   επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου από τέλη Μαρτίου έως και τέλη Νοεμβρίου, ένα ζητούμενο ετών από τον τουριστικό κόσμο της χώρας.

Ανοίξαμε νέες αγορές τουριστών, όπως η Μέση Ανατολή, η Κίνα και η Ν. Κορέα, από τις οποίες προσελκύσαμε το 2016 τουρισμό υψηλού επιπέδου και επισκέπτες πολλαπλάσιων ταξιδιωτικών δαπανών. Υποστηρίξαμε σημαντικές αγορές όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, αλλά και ανερχόμενες ευρωπαϊκές αγορές όπως η Σερβία, η Πολωνία και η Ρουμανία, από τις οποίες είχαμε άμεσα αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού. Διεκδικήσαμε μέσα από τις διαπραγματεύσεις μας με τους ξένους tour operators και τις αεροπορικές εταιρείες την αύξηση των απευθείας συνδέσεων ως το κλειδί για την ανάπτυξη των τουριστικών μας προορισμών.

Πολλές νέες απευθείας πτήσεις προς την Ελλάδα έχουν προστεθεί τα τελευταία δύο χρόνια, και περισσότερες ακόμη έχουν προγραμματιστεί για το 2017 από τις παραδοσιακές και τις νέες αγορές και προς δημοφιλείς και νέους τουριστικούς προορισμούς που προωθούμε. Η πρόσφατη ανακοίνωση της έναρξης απευθείας πτήσης Ντουμπάι- Αθήνας-Νέας Υόρκης είναι μία τεράστια επιτυχία που διεκδικήσαμε με σκληρές διαπραγματεύσεις τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, και αναμένεται να ενισχύσει την ήδη αυξανόμενη τουριστική κίνηση από δύο πολύ σημαντικές για τον τουρισμό μας αγορές, δεδομένου ότι θα συνδέει   απευθείας την Ελλάδα με την Αμερική και όλο το χρόνο.

Το 2017 έχει ξεκινήσει δυναμικά. Οι προκρατήσεις για τα τουριστικά πακέτα το 2017, όπως επίσης και οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις παρουσιάζουν μέχρι στιγμής εικόνα αύξησης στα επίπεδα του 20%. Στόχος μας είναι να φέρουμε περισσότερες αφίξεις, έσοδα και νέες επωφελείς επενδύσεις, αλλά και να αυξήσουμε τη διαθεσιμότητα ώστε να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση.

Αποτέλεσμα της θετικής αυτής δυναμικής, είναι η αύξηση των τουριστικών επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Το 2016 επενδυτές κατέθεσαν   142 προτάσεις στο τμήμα του Υπουργείου για ξενοδοχεία και εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής η πλειοψηφία των οποίων αφορά 4 και 5 αστέρων μονάδες δυναμικότητας άνω των 300 κλινών, νέα και υφιστάμενα ξενοδοχεία για την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την επέκτασή τους. Οι προτάσεις για τουριστικές επενδύσεις που έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί στο νέο αναπτυξιακό νόμο αντιστοιχούν στο 40% της αξίας του συνολικού προϋπολογισμού των προτεινόμενων προς ένταξη επενδυτικών σχεδίων.

Νέες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας βρίσκονται σε εξέλιξη στη Ρόδο, στην Εύβοια, Λακωνία, την Κρήτη, και 16 Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι νέα, που υποβλήθηκαν το 2016. Στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στον τουρισμό, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού μας προϊόντος και τη διάχυση των οφελών στις τοπικές κοινωνίες και σε όλη τη χώρα.

Μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, εξειδικεύσαμε δράσεις για την δέσμευση πόρων μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 άνω των 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθούν νέα έργα και επενδυτικά σχέδια στον τουρισμό που αναμένεται να κινητοποιήσουν κεφάλαια ύψους μισού δις. ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα. Το πρώτο πρόγραμμα για την στήριξη των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων είχε σημαντική ανταπόκριση, καθώς οι προτάσεις που υποβλήθηκαν άγγιξαν τα 120 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ. Σχεδιάζουμε επίσης το επόμενο διάστημα την προκήρυξη προγράμματος προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ για την στήριξη της ίδρυσης νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η κυβέρνησή μας έχει ως προτεραιότητα να ενθαρρύνει και να διευκολύνει τον επιχειρηματικό κόσμο να επενδύσει στην Ελλάδα και τον ελληνικό τουρισμό και για αυτό προχωρήσαμε σε απλούστευση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων και λειτουργίας, και η υπηρεσία one-stop-shop στο Υπουργείο μας εξυπηρετεί επενδυτές σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Υποστηρίζουμε αναπτυξιακά σχέδια που εμπλουτίζουν την ποιότητα, που δημιουργούν υπεραξία για το τουριστικό μας προϊόν και που κάνουν πράξη το όραμά μας η Ελλάδα να καθιερωθεί ως παγκόσμιος ελκυστικός προορισμός 365μέρες το χρόνο, ενισχύοντας έτσι την τουριστική δραστηριότητα και έσοδα όλο το χρόνο.

* Η κ. Έλενα Κουντουρά , είναι Υπουργός Τουρισμού

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα