Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Η Ιταλία «παλεύει» με τους μετανάστες

Οι παραλίες στα νότια της Ευρώπης είναι και φέτος γεμάτες κόσμο. Η επιθυμία των τουριστών να δουν από κοντά τα καταγάλανα νερά τους και να βυθιστούν σε αυτά μοιάζει ακόρεστη, με τη μόνη διαφορά ότι τους τελευταίους μήνες ανάμεσά τους βρίσκονται και ένα σωρό μετανάστες, όχι από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, αλλά από την Αφρική, τη Νότια Ασία και τη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για ανθρώπους που φεύγουν εξαιτίας της φτώχειας που κυριαρχεί στις χώρες καταγωγής τους –οικονομικοί μετανάστες– οι οποίοι αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον όχι στην Ιταλία και την Ελλάδα, όπου συνήθως πρωτοφτάνουν, αλλά σε άλλα κράτη με καλύτερες «γκρι» αγορές εργασίας.
Μέχρι στιγμής περίπου 95.000 άνθρωποι από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής έχουν φτάσει με πλοίο στα νότια παράλια της Ιταλίας, αριθμός που μεταφράζεται σε αύξηση 17% σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο του περασμένου χρόνου. Σύμφωνα με τον κανονισμό του Δουβλίνου του 2013 η χώρα στην οποία φτάνουν πρώτα οι αιτούντες άσυλο είναι αυτή που καλείται να ασχοληθεί μαζί τους. Οι υπόλοιπες χώρες έχουν το δικαίωμα να τους στέλνουν ξανά πίσω σε αυτό το πρώτο κράτος υποδοχής τους στη περίπτωση που δεν τους θέλουν.
Όπως εξηγεί σχετικό δημοσίευμα του «Economist» πολλές φορές στέλνονται πίσω στην Ιταλία τρεις και τέσσερις φορές. Ως εκ τούτου, μεγάλες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να δικαιώσει την Αυστρία και τη Σλοβενία που αρνήθηκαν να δώσουν άσυλο σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις που είχαν μπει στη Ζώνη Σένγκεν από την Κροατία. Με τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης να πέφτουν στο κενό και τους Ευρωπαίους ηγέτες μοιρασμένους στην προσέγγισή τους απέναντι στο ζήτημα, η Ιταλία, που οδεύει σε εκλογές τον επόμενο χρόνο, εκπέμπει σήμα κινδύνου για βοήθεια εδώ και τώρα.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα