Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Η κρατική μηχανή πέρασε με επιτυχία το πρώτο κρασ-τεστ των πυρκαγιών
Έδρασαν συντονισμένα και μεθοδικά

Το μπαράζ πυρκαγιών των τελευταίων ημερών δοκίμασε την ετοιμότητα, τις αντιδράσεις και τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού, αλλά και της κυβέρνησης που πριν κλείσει 1 ½ μήνας από την ανάληψη της εξουσίας βρέθηκε αντιμέτωπη με δύσκολες και, σε αρκετές περιπτώσεις, ακραίες καταστάσεις. Το πρόσημο σε όλες τις περιπτώσεις είναι θετικό, καθώς σχεδόν σε όλα τα πύρινα μέτωπα υπήρχε άμεση, ψύχραιμη και, το κυριότερο, οργανωμένη αντίδραση που απέτρεψε τα χειρότερα. Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας το δόγμα πρώτα οι ανθρώπινες ζωές και οι περιουσίες των πολιτών διασφάλισε το να μη ζήσουμε ένα νέο Μάτι. Μάλιστα, το κατάφερε χωρίς επικοινωνιακές φανφάρες και με το ίδιο ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα που είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αναπόφευκτα δημιουργεί συγκρίσεις αλλά και ερωτηματικά για τους χειρισμούς στην περσινή τραγωδία της Ανατολικής Αττικής με την εκατόμβη των νεκρών.

ΥΜΗTΤΟΣ

Η φωτιά στους πρόποδες του Υμηττού στην Παιανία, μπορεί να ξεκίνησε στις τρεις τα ξημερώματα, αλλά δεν έπιασε στον ύπνο τον κρατικό μηχανισμό. Από την πρώτη στιγμή οι αρμόδιοι φορείς κατάφεραν να εξασφαλίσουν τις ζωές των κατοίκων, αλλά και να γλιτώσουν τις περιουσίες τους. Στο πρώτο πήραν άριστα και στο δεύτερο το άγγιξαν. Παράλληλα, έδωσαν μεγάλη μάχη για να αποτρέψουν και την οικολογική καταστροφή, και την κέρδισαν, αφού με υπεράνθρωπες προσπάθειες δεν επέτρεψαν στις φλόγες να φτάσουν στο Δάσος της Καισαριανής.

ΘΗΒΑ

Με μεγάλη επιτυχία αντιμετωπίστηκε και η φωτιά που ξέσπασε στη Βοιωτία και που λόγω και των δυνατών ανέμων εξελίχθηκε σε δύο μεγάλα μέτωπα. Το πρώτο απείλησε το χωριό Πρόδρομος, και το δεύτερο κινήθηκε προς τον Κορινθιακό Κόλπο και τον Όρμο του Αγίου Ιωάννη. Και στις δύο περιπτώσεις οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις κατάφεραν να την ελέγξουν, χωρίς, τελικά, να κινδυνέψουν ζωές και περιουσίες.

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ

Πολύ δύσκολη ήταν η κατάσταση που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής στην Ελαφόνησο. Οι Αρχές αναγκάστηκαν να εκκενώσουν το περίφημο κάμπινγκ της περιοχής και ένα ξενοδοχείο και κατάφεραν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από σπίτια και καταστήματα. Όταν η φωτιά έσβησε είχε κάψει περισσότερα από 5.000 στρέμματα, έκταση που αντιστοιχεί στο 25% του νησιού. Όλα δείχνουν ότι η καταστροφική πυρκαγιά ξεκίνησε από τον ΧΥΤΑ του νησιού.

ΕΥΒΟΙΑ

Η πυρκαγιά που δοκίμασε περισσότερο από κάθε άλλη την ετοιμότητα και τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού ήταν αυτή της Εύβοιας, που όπως όλα δείχνουν ξεκίνησε από ανθρώπινο χέρι. Οι δυνατοί άνεμοι τις πρώτες ώρες της εκδήλωσης της φωτιάς, σε συνδυασμό με τη μορφολογία του εδάφους και την πυκνότητα του δάσους βοήθησαν στην εξάπλωσή της σε ένα μέτωπο που ξεπέρασε τα 10 χιλιόμετρα και κατέστησε δύσκολη όχι απλώς την κατάσβεσή της, αλλά ακόμη και τον έλεγχό της, αφού υπήρχαν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα