Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Κάνε αίτηση να μάθεις πόσα χρωστάς… και μετά πληρώνεις

Τ ελευταία ευκαιρία και άκρως ευνοϊκή είναι η προσφερόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία, πλην όμως οι 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις και αγρότες με οφειλές στον ΕΦΚΑ και το (επικουρικό) ΕΤΕΑΕΠ δεν δείχνουν να ανταποκρίνονται. Στο βαθμό, τουλάχιστον, που ανέμενε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας… Αυτό συμβαίνει: √Είτε γιατί οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εξαντλημένοι από τη δεκαετή κρίση, τη φοροαφαίμαξη και τη σημαντική πτώση του τζίρου στην αγορά δεν έχουν χρήματα να μετάσχουν, καθώς θα πρέπει να τηρούν 2 και 3 ρυθμίσεις ταυτόχρονα (τράπεζες, Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία) συν τα τρέχοντα (Εφορία, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές του 2019). Και το κλίμα στην αγορά αν και βελτιώθηκε, δεν οδήγησε ταυτόχρονα και σε αύξηση του τζίρου. √Είτε οι οφειλέτες δεν γνωρίζουν το… ποσό που οφείλουν. Όντως, για μία σημαντική κατηγορία οφειλετών δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος του χρέους. Γνωρίζουν, απλώς, ότι έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα προκειμένου να πραγματοποιήσουν πράξεις με το Δημόσιο, τις τράπεζες κ.λπ. Και αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: α) Τα επιμέρους ασφαλιστικά ταμεία (ΤΣΑ των γιατρών, ΤΣΜΕΔΕ των μηχανικών, το Ταμείο των δικηγόρων κ.λπ.) δεν έχουν εκκαθαρίσει τα ποσά που αναλογούν, με αποτέλεσμα χιλιάδες επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες να μην γνωρίζουν τι οφείλουν. β) Σε άλλες περιπτώσεις διπλοασφαλισμένων έχουν καταλογιστεί, παράνομα, εισφορές από δύο Ταμεία κύριας ασφάλισης για την ίδια δραστηριότητα, κυρίως από τον ΟΑΕΕ/ΤΕΒΕ και τον ΟΓΑ στις περιπτώσεις άσκησης ελευθέριου επαγγέλματος σε χωριά κάτω των 2.000 ¤. Με αυτά τα αρνητικά δεδομένα μπροστά, η κυβέρνηση πέρασε ρύθμιση που προβλέπει ότι ναι μεν η αίτηση για ένταξη στην ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019, την επόμενη Δευτέρα δηλαδή, ωστόσο οι οφειλέτες έχουν περιθώριο έως και τρεις μήνες (μέχρι τις 31/12/19) να προσέλθουν κα να αποδεχτούν τη ρύθμιση καταβάλλοντας την πρώτη δόση (ή ολόκληρο το ποσό της οφειλής, οπότε και μηδενίζονται οι προσαυξήσεις). Ουσιαστικά, λοιπόν, η ρύθμιση για τους οφειλέτες των πρώην ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ εξελίσσεται σε δύο στάδια – αρχικά στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και ακολούθως στο ΚΕΑΟ. Και ξεκαθαρίζεται πως όσοι θα υποβάλουν την πρώτη αίτηση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου θα θεωρούνται εμπρόθεσμοι, ακόμη και αν η ρύθμιση ολοκληρωθεί αργότερα, δηλαδή μετά την 1η Οκτωβρίου.

Μόνο 9 ημέρες προθεσμία για 800.000 οφειλέτες

Στους περίπου 800.000 οφειλέτες (επιτηδευματίες, έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες) που έχουν καθυστερήσει να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα Ταμεία, παρέχεται ξανά μια ευκαιρία με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, που εκπνέει σε εννέα ημέρες. Σε διαφορετική περίπτωση για τα χρέη τους, που έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΚΕΑΟ), θα κινηθούν οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης με κατασχέσεις, δήμευση λογαριασμών και νομικές ενέργειες. Με τη νέα πρόβλεψη ευνοούνται οι ακόλουθες κατηγορίες ς ασφαλισμένων-οφειλετών: Περίπου 19.500 οφειλέτες του πρώην ΕΤΑΑ, αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, των οποίων οι οφειλές μέχρι και το 2016 καθυστερούν να πιστοποιηθούν λόγω προβλημάτων στο ίδιο το Ταμείο (στα μητρώα του τ. ΕΤΑΑ), αλλά και λόγω καθυστερήσεων στο Νόμο Κατρούγκαλου. Ειδικά ως προς το επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ (και χορήγησης εφάπαξ) όπου ασφαλίζονται οι μηχανικοί και οι δικηγόροι, μέχρι το τέλος του 2018 δεν είχε προσδιοριστεί ο τρόπος πληρωμής των εισφορών για τη διετία 2017-18. Αρχικά ο Νόμος 4387/16 προέβλεπε εισφορές στο 7% για επικουρική σύνταξη και 4% για εφάπαξ. Στις αρχές, όμως, του 2019 προσδιορίστηκε σε εφάπαξ ποσό που αναλογεί στο 11% επί του βασικού μισθού των 650 ευρώ (περίπου 72 ευρώ για κάθε μήνα στην ασφάλιση), ανεξαρτήτως ύψους αποδοχών αυτού. Ειδικά στο ΤΣΑΥ (Υγειονομικών) επικρατεί χάος, λόγω έλλειψης μηχανοργάνωσης. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με επιστολή του προς τον ΕΦΚΑ, εξέφραζε την έντονη διαμαρτυρία του, επισημαίνοντας ότι οι γιατροί αποτελούν τη θλιβερή εξαίρεση, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν ενός ευνοϊκού μέτρου που επιτρέπει «σε κάθε συνετό επαγγελματία και πολίτη αυτής της χώρας να αποπληρώσει τις οφειλές προς τον φορέα κοινωνικής ασφάλισης που ανήκει με ευνοϊκούς όρους (120 δόσεις)». Τελικά και οι υγειονομικοί εντάσσονται στη ρύθμιση. √Πάνω από 480.000 οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ οι οποίοι ακόμη δεν έχουν προσέλθει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους παρά τον ιδιαίτερα ευνοϊκό χαρακτήρα της διάταξης. Για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ ο προσδιορισμός των οφειλών µε ή χωρίς επανακαθορισμό γίνεται µεν αυτόματα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, αλλά ακολούθως η βεβαίωση των χρεών στο ΚΕΑΟ απαιτεί μερικά 24ωρα. √Περίπου 320.000 αγρότες που δεν έχουν ακόμη ρυθμίσει τις οφειλές τους. Να σημειωθεί ότι οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζονται σε περισσότερα από 35 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει ρυθμιστεί παρά ένα μικρό ποσό της τάξης του 1,5 δισ.

Ποιους συμφέρει ο επανακαθορισμός

Με την αίτηση για την ένταξη στη ρύθμιση προσφέρεται και η δυνατότητα επανακαθορισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Η εν λόγω πρόβλεψη ισχύει εδώ και τέσσερις μήνες, και έτσι οι παλαιές εισφορές παραμερίζονται. Για τα έτη έως και το 2016 οι ασφαλισμένοι ζητούν να υπολογιστούν εκ νέου οι εισφορές τους με βάση το νόμο 4387/16 (Νόμος Κατρούγκαλου), ο οποίος προβλέπει εισφορές στο 27% (για κύρια σύνταξη και ΕΟΠΥΥ) επί των καθαρών κερδών (αποδοχών) του προηγουμένου έτους. Με δεδομένο ότι το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων παρουσίαζε (και συνεχίζει να παρουσιάζει) κέρδη κοντά ή κάτω από το ποσό του κέρδιζε (τότε) ο ανειδίκευτος εργάτης που αμειβόταν με το βασικό μισθό των 586 ευρώ (περίπου 7.020 ευρώ το χρόνο), οι εισφορές που προβλέπει ο Νόμος 4387/16 περιορίζονται στα 168 ευρώ (μαζί με την ασφάλιση κατά της ανεργίας). Κατά συνέπεια, ο επανακαθορισμός των ασφαλιστικών εισφορών συμφέρει τη συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών (εμπόρων, επιτηδευματιών κ.λπ.) που είχαν οφειλές μέχρι το 2016, καθώς μέχρι τότε κατέβαλλαν εισφορές (ΟΑΕΕ) με βάση τις υφιστάμενες κλίμακες που συνδέονταν με τα έτη άσκησης του επαγγέλματος (και σε περιπτώσεις η μηνιαία επιβάρυνση έφτανε το 300 ή 400 ευρώ). Αντιθέτως, είναι αδιάφορος ο επανακαθορισμός για τους περισσότερους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ καθαρά δεν συμφέρει τους αγρότες (πλήρωναν λιγότερα στον πρώην ΟΓΑ). Με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο οι οφειλέτες θα πρέπει να καταθέσουν δύο αιτήσεις: η µία αίτηση αφορά τα παλαιά χρέη έως το 2016 που ανήκουν στα πρώην Ταµεία (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ), και η δεύτερη τα χρέη 2017 και 2018 που ανήκουν στον ΕΦΚΑ

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα