Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ : Η ΝΔ εντάσσει τις Υποδομές σε ένα ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο

Στο ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο, στο οποίο εντάσσεται ο σχεδιασμός της ΝΔ για τις Υποδομές, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κωστής Χατζηδάκης, στο 3ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο συνδιοργάνωσαν   οι ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr.

«Η ΝΔ δεν έρχεται  για να απορρίψει τα πάντα επειδή τα σχεδίασαν άλλοι, αντίθετα έρχεται να προσθέσει», ανέφερε την Πέμπτη 20 Ιουνίου, στο χαιρετισμό του ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας πως από την παρούσα κυβέρνηση έχει γίνει μία προεργασία, όσον αφορά το εθνικό σχέδιο μεταφορών, εστιάζοντας στα δύο βασικά στοιχεία που αφορούν το σχεδιασμό, λέγοντας για το πρώτο κομμάτι του πλάνου της ΝΔ αναφορικά με το σχεδιασμό για τις Υποδομές, που πρέπει να είναι σαφής και να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο.

Υπάρχει ένα κενό σχεδιασμού των έργων, κενό  και με τις μελέτες 

Όσον αφορά το δεύτερο κομμάτι, είναι πως αυτή τη στιγμή όπως υποστήριξε, «υπάρχει ένα κενό σχεδιασμού των έργων, κενό με τις μελέτες, κενό και με τις χρηματοδοτήσεις τα επόμενα χρόνια». Στη συνεχεία, ο αντιπρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απαρίθμησε μερικά από τα βασικά σημεία που αφορούν το σχέδιο της ΝΔ για τις Υποδομές, ενώ αναφορικά με την ενέργεια, σχολίασε πως η Ελλάδα πρέπει να καταστεί ενεργειακό σταυροδρόμι. Όπως υπογράμμισε «είναι κομβικής σημασίας ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ. Εμείς είμαστε υπέρ της περαιτέρω ιδιωτικοποίησής του». Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ηλεκτρικές διασυνδσέσεις (Κρήτη 1, Κρήτη 2), καθώς και στις αντίστοιχες διασυνδέσεις νήσων και άλλων σημείων της χώρας με γειτονικά κράτη. Σχετικά με τις υποδομές φυσικού αερίου, ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι επί κυβέρνησης ΝΔ είχαν ξεκινήσει ο IGB και ο ΤΑΠ, λέγοντας πως η Αξιωματική Αντιπολίτευση προτίθεται να στηρίξει όλες τις πρωτοβουλίες, είτε αυτές αφορούν τη ΔΕΠΑ, είτε ιδιώτες.

Η χώρα διαθέτει λιμενικές υποδομές, με τις συμβάσεις παραχώρησης 

Συνεχίζοντας την ομιλία του, επισήμανε πως η χώρα διαθέτει λιμενικές υποδομές, με τις συμβάσεις παραχώρησης που δρομολογήθηκαν στον Πειραιά (Cosco), να κρίνονται ήδη επιτυχείς, από το γεγονός ότι εν προκειμένω το λιμάνι του Πειραιά, είναι αυτή τη στιγμή το ταχύτερα αναπτυσσόμενο στην Ευρώπη. Ανάλογα αποτελέσματα αναμένουν, και για το λιμένα Θεσσαλονίκης, ενώ πρόσθεσε πως είναι υποχρέωση του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσουν ανάλογες ενέργειες και στα λιμάνια του Ηρακλείου, της Ηγουμενίτσας, της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και του Βόλου. Ειδικά στις τελευταίες τρεις πόλεις ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έκανε ειδική μνεία, καθώς επειδή διαθέτουν σιδηροδρομικό δίκτυο, αποτελούν παραδείγματα συνδυασμένων μεταφορών. Αναφορικά με τους αυτοκινητοδρόμους ο Τομεάρχης Υποδομών υποστήριξε ότι πρόθεση της ΝΔ είναι η προώθηση του ΒΟΑΚ, όπως επίσης και οι συνδέσεις βασικών αρτηριών της χώρας, με ενδεικτικά παραδείγματα τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιονία Οδό και της Εγνατίας Οδού με πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Το έργο του κλειστού αυτοκινητόδρονου Υλίκης-Ελευσίνας

Κατόπιν, ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για το έργο του κλειστού αυτοκινητόδρονου Υλίκης-Ελευσίνας, προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα στην περιοχή και να αποφορτιστεί ο Κηφισός, ενώ για την Αττική Οδό, υποστήριξε πως είναι απαραίτητη η σύνδεσή της με το παραλιακό μέτωπο. Όσον αφορά   το Μετρό, τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των εκκρεμών έργων για τη γραμμή 4, ενώ μιλώντας και για τις ψηφιακές υποδομές, τόνισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα δίκτυα νέας γενιάς (οπτικές ίνες, 5G κτλ.), ορίζοντας ως σημαντικό σε αυτό το πεδίο τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα.
Ολοκληρώνοντας, ο πρώην Υπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα χρειάζεται «να αγκαλιάσει» τα logistics, καθώς αποτελεί έναν από τους πλέον προνομιακούς τομείς της χώρας δεδομένης της γεωγραφικής της θέσης.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για το μέλλον

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση, σχολίασε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για το μέλλον, γεγονός που δημιουργεί αγωνία στον τεχνικό κόσμο. Επιπρόσθετα, απέδωσε τα χρηματοδοτικά προβλήματα και στην έλλειψη χρημάτων, προσθέτοντας πως το ΕΣΠΑ δεν είναι πλέον αρκετό και θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές μέθοδοι, μεταξύ των οποίων και το εργαλείο της ΕΤΕπ το οποίο «πρέπει να αξιοποιούμε», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηδάκης ανέδειξε τις λεγόμενες «προτάσεις καινοτομίας», ως έναν από τους τρόπους για να προχωρήσουν κομβικά έργα υποδομής την επόμενη ημέρα, προσθέτοντας ότι αυτές αποτελούν μια «ευρωπαϊκή πραγματικότητα». Συνέχισε λέγοντας, ότι η μέθοδος των ΣΔΙΤ ήταν τα προηγούμενα χρόνια μία «απαγορευμένη» μέθοδος η οποία σήμερα τυγχάνει ευρείας αποδοχής, σχολιάζοντας, σε αυτή τη βάση, ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν δημόσια έργα, όπου αυτό χρειάζεται.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα