Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Μάρα Χωματίδη: «Με τον σωστό τίτλο κάνεις ρουά-µατ σε δύο κινήσεις»

Γεννήθηκε στην Αθήνα, έζησε στο Ιράκ μέχρι 14 ετών, σπούδασε Δημοσιογραφία και Ψυχολογία, και στις Βρυξέλλες Επικοινωνία και Μarketing. Είναι μέλος της Ένωσης Συγγραφέων και Λογοτεχνών Ευρώπης, που την έχει τιμήσει πολλές φορές για το ποιητικό της έργο. Ανήσυχη από πολύ νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τη συγγραφή. Λάτρης του αστυνομικού μυθιστορήματος δεν άργησε να καταπιαστεί με αυτό το είδος και να μας παρουσιάσει το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διάπλαση «Φόνος με ενδεχόμενο Βλακείας», που ήδη έχει αγαπηθεί. Από τις Εκδόσεις Διάπλαση κυκλοφόρησαν τα βιβλία της «Ο τρομερός Βέιν στον Αστερισμό του Κύκνου» (2009, ανέβηκε και στο θέατρο) και «Βέιν ο τρομερός» (μουσικό παραμύθι, 2011). Η Μάρα Χωματίδη είναι μια πολύπλευρη προσωπικότητα που αποτυπώνεται και στο συγγραφικό της έργο και θα τη γνωρίσουμε σήμερα.

Το να γράφεις μυθιστορήματα σίγουρα δεν είναι κάτι απλό, αλλά το να σχεδιάζεις αστυνομικές ιστορίες είναι κάτι πολύ περίπλοκο. Πώς συνέβη όλο αυτό κ. Χωματίδη, είχατε από μικρή το… μικρόβιο; «

Πάντα είχα μια ατέρμονη απορία για τη φύση της ύπαρξης όλων των όντων, ώσπου τελικά συνειδητοποίησα ότι το πιο δύσκολο και συναρπαστικό είδος προς παρατήρηση είναι το ανθρώπινο».

Έπαιξαν ρόλο και οι συνθήκες ζωής στο Ιράκ;

«Όταν βλέπεις από θέση ασφαλείας τον κόσμο εκεί, δεν επηρεάζεσαι άμεσα. Σου εξάπτει, όμως, το ενδιαφέρον να τον παρατηρήσεις, κι αυτό έκανα».

Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με το αστυνομικό μυθιστόρημα;

«Στη ζωή η δικαιοσύνη ενίοτε χάνεται στη λήθη του χρόνου. Εκείνη στέκεται όρθια, υπερήφανη, ισορροπώντας τέλεια τη ζυγαριά της με δεμένα μάτια. Οι αρουραίοι όμως υπάρχουν, τρέχουν πεινασμένοι γύρω από τα πόδια της, προσπαθώντας να καταβροχθίσουν το μάρμαρο που τη στηρίζει. Στο αστυνομικό μυθιστόρημα εσύ ελέγχεις αν οι αρουραίοι θα πιαστούν».

Την υπόθεση την εμπνέεστε από την καθημερινότητα;

«Απολύτως! Το παράλογο έχει αντικαταστήσει τη λογική και η άγνοια πολεμάει λυσσαλέα τη γνώση. Σε έναν κόσμο παράλογο δεν έχεις παρά να εμπνευστείς, αλλιώς παραλογίζεσαι κι εσύ…».

Έχετε επηρεαστεί από κάποιον ξένο συγγραφέα ώστε να στήνετε περίπου όπως εκείνος τη δική σας ιστορία;

«Είμαι λάτρης της Άγκαθα Κρίστι. Η πλοκή και ο τρόπος γραφής της είναι το αλφάβητο της αστυνομικής λογοτεχνίας».

Οι ήρωές σας είναι πρόσωπα που γνωρίζετε; «Γεννιούνται από γνωστούς και αγνώστους, είναι αστείρευτη η ποικιλία» . Πείτε μας πώς ξεκινάτε να γράφετε ένα βιβλίο, ξέρετε από την αρχή το τέλος του ή καθ’ οδόν το σχεδιάζετε;

«Το τέλος το γνωρίζω, τον τρόπο που θα το αποδώσω σχεδιάζω στην πορεία».

Χρειάζεται εμπειρίες ένας συγγραφέας ή φαντασία;

«Το ένα τρέφει το άλλο, η χρυσή τομή είναι το μαγικό συστατικό».

Τα συναισθήματά σας όταν βρίσκεστε στη… γέννηση ενός βιβλίου και όταν το τελειώνετε;

«Όταν γεννιέται απελευθερώνεις μια ψυχή εγκλωβισμένη. Όταν τελειώνει αποκόβεται ένα κομμάτι μου το οποίο δεν θα ξανασυναντήσω».

Είναι θεραπεία ψυχής το γράψιμο;

«Είναι λύτρωση. Την ώρα που γράφω, στήνω ένα παζλ, το τελευταίο κομμάτι μου γίνεται η αρχή ενός άλλου».

Σε τι στιγμές σάς έρχεται έμπνευση;

«Όλα καταγράφονται στον εγκέφαλο ώσπου κάτι πυροδοτεί την αρχή της».

Όμως, έχετε γράψει και δύο πολύ όμορφα βιβλία για παιδιά, πριν καταπιαστείτε με το αστυνομικό.

«Έγραψα δύο παιδικά με τον Βέιν τον τρομερό, το ένα εκ των δύο μουσικό παραμύθι, από τις Εκδόσεις Διάπλαση που μου έστρωσαν τρυφερά τον δρόμο προς τη συγγραφή».

Αλήθεια, με τους ήρωές σας τι σχέση έχετε;

«Δεν θα μπορούσα στην πραγματική ζωή να συνομιλώ συνειδητά με έναν δολοφόνο κάπου απομονωμένα και να μην φοβάμαι για το πού θα καταλήξω κι αν με βρουν… τώρα τον προκαλώ να με κυνηγήσει για να μου αποκαλύψει τις κινήσεις του. Μου αρέσει όπως με προσκαλούν να γίνω μέρος της ιστορίας τους στήνοντας μια μαθηματική εξίσωση πολυσύνθετη και απλή στη λύση της, προσεκτικά για να μην πέσω στις παγίδες τους».

Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Φόνος με ενδεχόμενο βλακείας».

«Ο “Φόνος με ενδεχόμενο βλακείας” από τις Εκδόσεις Διάπλαση, είναι μια αστυνομική φάρσα εμπνευσμένη από υπαρκτούς χαρακτήρες. Έχει καυστικό χιούμορ, δράση, ανατροπές και, φυσικά, έναν φόνο… με ενδεχόμενο βλακείας! Η ιστορία του στηρίζεται σε έναν θύτη και παράλληλα θύμα, τον εφοπλιστή Αδάμαντα Αδαμάντιο, ο οποίος για να καταφέρει να ξεφύγει από τα χέρια της Δικαιοσύνης αποφασίζει, μέσω ενός επαγγελματικού γεύματος, να εκβιάσει τους παρευρισκόμενους, τους έξι υποψήφιους δολοφόνους του, διότι μόνο αυτοί μπορούν να τον βγάλουν από τη δύσκολη θέση… Αλλά δεν προλαβαίνει… Η συνέχεια επί των σελίδων του βιβλίου!».

Και ο τίτλος ενός βιβλίου παίζει ρόλο, έτσι δεν είναι; Αν θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη ή όχι;

«Ο τίτλος είναι το Α και το Ω, αρχή, μέση, τέλος… με τον σωστό τίτλο κάνεις ρουά-ματ σε δύο κινήσεις, αρκεί φυσικά να ξέρεις να παίζεις σκάκι».

Τώρα ετοιμάζετε κάτι καινούργιο;

«Ναι, και είναι… αστυνομικό! Η πραγματικότητα με ξεπερνάει, η φαντασία μου υπερβαίνει την ύπαρξή μου, οπότε δεν μπορώ παρά να αδράξω την ευκαιρία και να κατευθυνθώ προς τα εκεί».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα