Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

«Μαζί» θα απενεργοποιήσουμε τις «νάρκες» του ΣΥΡΙΖΑ

Ένα ακανθώδες δρόμο έχουν μπροστά τους οι υπουργοί και οι υφυπουργοί της κυβέρνησης, που μαζί με τα υπουργεία τους παρέλαβαν παράλληλα και αρκετές «νάρκες» που καλούνται άμεσα να τις απενεργοποιήσουν. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο, διορία και της πρώτης αξιολόγησης που θα έχουν από το πρωθυπουργό, θα πρέπει να υλοποιήσουν μια σειρά από στόχους και προτεραιότητες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Η τουρκική προκλητικότητα

Η προκλητικότητα της Τουρκίας, που με τις γεωτρήσεις απειλεί για ένα θερμό καλοκαίρι, είναι από τα πρωταρχικά που πρέπει να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Εξωτερικών. Μπορεί σε ένα κλίμα αβρότητας, αρχικά, ο Τούρκος υπουργός ΥΠ.ΕΞ. κ. Τσαβούσογλου να καλωσόρισε τον κ. Δένδια στο υπουργείο, αλλά μέσα στο επόμενο εικοσιτετράωρο άρχισε το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ. πάλι τις προκλησεις του. Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Εξωτερικών είναι ο επανακαθορισμός της τακτικής προσέγγισης της χώρας προς την Τουρκία. Επίσης ένα άλλο ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει είναι η Συμφωνία των Πρεσπών και η προσπάθεια να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις από αυτήν.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η λειτουργία του «112»

Ένα από τα άμεσα ζητήματα που θα πρέπει να λύσει η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η λειτουργία της εξατομικευμένης αποστολής γραπτών τηλεφωνικών μηνυμάτων προειδοποίησης, το «112», σε έκτακτες συνθήκες κινδύνου που επικρατούν σε μια περιοχή. Αυτό έγινε φανερό και από τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική. Από την πλευρά της κυβέρνησης στόχος είναι να λειτουργήσει άμεσα, καθώς το καλοκαίρι υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών. Μια άλλη πρόκληση για την ηγεσία του υπουργείου και τον κ. Πιερρακάκη είναι ο κεντρικός σχεδιασμός και κεντρική διαχείριση των πληροφοριών και υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, η ενίσχυση της λειτουργίας της «Διαύγειας», η δημιουργία μιας νέας εσωτερικής «Διαύγειας» με διαβαθμισμένη πρόσβαση σε αποφάσεις που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης, θα ενισχυθεί η Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων, με στόχο να αποτελέσει το κέντρο δεδομένων όλου του δημόσιου τομέα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Το στοίχημα της ασφάλειας

Η ασφάλεια είναι το στοίχημα που έχει προτάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η νέα ηγεσία, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κάθεται πάνω σε έναν καυτό υπουργικό θώκο. Μπροστά της έχει να λύσει το θέμα του «άβατου» των Εξαρχείων, να εφαρμόσει, όταν κληθεί, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, να μπορέσει να μειώσει την εγκληματικότητα, καθώς οι κάτοικοι της Αττικής πλήττονται από τη δράση οργανωμένων συμμοριών. Ένα άλλο ζήτημα είναι η διαχείριση κρίσεων. Το πρώτο τεστ έγινε με τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών. Επίσης σημαντικό είναι να ενισχύσει και υλικά την Αστυνομία, που δεν έχει αλεξίσφαιρα και καλοδιατηρημένα περιπολικά. Πρόκειται, πλέον, για ένα υπερυπουργείο, καθώς σε αυτό ενσωματώθηκε και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Κουμουτσάκος θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα, τη λειτουργία κλειστών κέντρων πρώτης υποδοχής, την εξέταση αιτημάτων ασύλου εντός έξι εβδομάδων.

  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝΝέος εκλογικός νόμος

    Ο νέος υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος θα πρέπει να λύσει το ζήτημα της κυβερνησιμότητας των δήμων και των Περιφερειών, λόγω της ισχύς της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Άμεση κυβερνητική προτεραιότητα αποτελεί η τροποποίηση των διατάξεων για τη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα ενταχθεί στο πρώτο νομοσχέδιο. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα καταθέσει νέο εκλογικό νόμο για τις εθνικές εκλογές, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα που θα διασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότητα, αλλά και την κυβερνησιμότητα ταυτόχρονα. Στον ίδιο νόμο αναμένεται να περιέχονται διατάξεις που θα δίνουν τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στις βουλευτικές εκλογές, του απόδημου Ελληνισμού.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Νέος εκλογικός νόμος

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος θα πρέπει να λύσει το ζήτημα της κυβερνησιμότητας των δήμων και των Περιφερειών, λόγω της ισχύς της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Άμεση κυβερνητική προτεραιότητα αποτελεί η τροποποίηση των διατάξεων για τη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα ενταχθεί στο πρώτο νομοσχέδιο. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα καταθέσει νέο εκλογικό νόμο για τις εθνικές εκλογές, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα που θα διασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότητα, αλλά και την κυβερνησιμότητα ταυτόχρονα. Στον ίδιο νόμο αναμένεται να περιέχονται διατάξεις που θα δίνουν τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στις βουλευτικές εκλογές, του απόδημου Ελληνισμού.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το Ασφαλιστικό και οι εκκρεμείς συντάξεις

Το Ασφαλιστικό είναι το μεγάλο διαχρονικό πρόβλημα όλων των υπουργών Εργασίας και μία από τις «βόμβες» που θα κληθεί να απενεργοποιήσει ο Γιάννης Βρούτσης. Η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού -συνταξιοδοτικού συστήματος προβλέπεται με την εισαγωγή συστήματος τριών πυλώνων, τη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης από το 20% στο 15% εντός της 4ετίας. Ένα άλλο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι οι εκκρεμείς συντάξεις, που με μια πρώτη προσέγγιση ξεπερνούν τις 230 χιλιάδες. Μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που προωθείται είναι αυτή του ψηφιακού μετασχηματισμού του υπουργείου Εργασίας, και ιδίως της ψηφιοποιημένης σύνταξης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικών

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Σοφία Ζαχαράκη αναλαμβάνουν ένα κομβικό υπουργείο, με πολλές εκκρεμότητες, οι οποίες, αν δεν τις λύσουν άμεσα, μπορεί να εξελιχθούν σε βραδυφλεγείς βόμβες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε την πρώτη του επίσκεψη σε υπουργείο να την κάνει χθες στο Παιδείας. Εκεί ανακοινώθηκε ότι δεν θα ιδρυθεί Νομική Σχολή στην Πάτρα. Το βασικό ζήτημα που θα αντινετωπίσει η κ. Κεραμέως είναι η στελέχωση των σχολείων από εκπαιδευτικούς να γίνει έγκαιρα, ώστε να μην υπάρχουν κενά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Γι’ αυτό πρέπει να τρέξουν την προκήρυξη για την Ειδική Αγωγή των 4.500 μόνιμων διορισμών, που είχε «παγώσει» λόγω των εθνικών εκλογών. Σε αυτό θα πρέπει να λύσουν και ένα πρόβλημα που προέκυψε κατά την κατάθεση της αίτησης από ένα σημαντικό αριθμό εκπαιδευτικών, οι οποίοι παραπλανήθηκαν ως προς την έκδοση του ηλεκτρονικού παράβολου του ΑΣΕΠ, και ενώ κατέθεσαν εμπρόθεσμα την αίτησή τους κινδυνεύουν να μείνουν εκτός των πινάκων. Επίσης, καθώς τα περισσότερα σχολεία λειτουργούν με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς θα πρέπει να προκηρυχθεί άμεσα η υποβολή αιτήσεων από τους εκπαιδευτικούς. Από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε εκδοθεί η προκήρυξη σύμφωνα με την υπουργική απόφαση Γαβρόγλου, ο οποίος είχε αλλάξει τα κριτήρια κατάταξης των πινάκων αναπληρωτών. Μένει να αποφασιστεί αν η νέα ηγεσία θα προσλάβει αναπληρωτές από τους ήδη υπάρχοντες παλαιούς πίνακες. Το άλλο ζήτημα που πρέπει να λυθεί είναι με ποιο σύστημα και με ποια εκπαιδευτική ύλη θα δώσουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ οι μαθητές που αποφοίτησαν φέτος και θελήσουν να δώσουν για δεύτερη φορά εξετάσεις. Και αυτό, γιατί πλέον αλλάζει η ύλη και αντί για τα Λατινικά θα εξεταστούν στην Κοινωνιολογία. Η απόφαση από το υπουργείο Παιδείας είναι να ισχύσει το εξεταστικό σύστημα Γαβρόγλου με μικροεπεμβάσεις και μείωση, ίσως, της εξεταστέας ύλης Ένα άλλο ζήτημα είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η οποία θα ενταχθεί στο πρώτο νομοσχέδιο. Με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, το Σεπτέμβριο, αναμένονται αντιδράσεις εκ μέρους φοιτητικών οργανώσεων.

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα