Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Με 152
κανείς δεν εξάντλησε
την τετραετία – του Βασ. Χιώτη

Μερικές φορές προσπαθείς να κρύψεις τις πραγματικές σου σκέψεις, αλλά τις αποκαλύπτει η γλώσσα του σώματός σου.
Το ίδιο συμβαίνει αυτές τις μέρες με την κυβέρνηση.
Προσπαθεί να δείξει πως δεν ανησυχεί καθόλου που η κοινοβουλευτική της δύναμη μειώθηκε ξαφνικά από τους 154 βουλευτές, στους 152. Προσποιείται πως δεν τρομάζει από τις εκδηλώσεις οργής των πολιτών, που πυκνώνουν επικίνδυνα.
Αλλά παρά τα όσα λέει και τις απρόκλητες επιθέσεις που εξαπολύει, επιβεβαιώνουν ακριβώς το αντίθετο. Ανησυχεί –και μάλιστα βαθύτατα– πως το 152 μπορεί ξαφνικά να γίνει 151 ή και 150 από βουλευτές που σήμερα δεν δείχνουν κανένα σημάδι ή πρόθεση αποσκίρτησης, και βρεθεί αιφνίδια και απρογραμμάτιστα αντιμέτωπη με τις κάλπες.
Το έχουν πάθει και άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν, και όχι μόνο το 1993. Και η κυβέρνηση Καραμανλή έτρεμε κάποτε, μήπως της φύγουν ο Γιάννης Μανώλης και ο Πέτρος Τατούλης. Και ο Αντώνης Σαμαράς φοβήθηκε κάποτε, όταν σε μια βραδιά παραιτήθηκε από αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο Γιώργος Λαζαρίδης είχε οριστεί εισηγητής των ΑΝ.ΕΛ. στη συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και υπερασπίστηκε με πάθος την καταψήφισή της. Τίποτα δεν μαρτυρούσε λίγες μέρες νωρίτερα, πως είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει την κυβερνητική συμμαχία.

Όσο και αν προσπαθούν, λοιπόν, οι υπουργοί να πείσουν τους συνομιλητές τους πως με 152 βουλευτές η κυβέρνηση έχει την ίδια σταθερότητα που είχε και όταν στηριζόταν με 154, γνωρίζουν και οι ίδιοι πως υπάρχει πλέον ένα ζήτημα αρνητικής ψυχολογίας.
Όσο και αν υποστηρίζουν πως έχουν εφεδρείες και μπορούν στο μέλλον να έχουν και πάλι 153 ή 154 βουλευτές, γνωρίζουν και οι ίδιοι, ότι πιο πιθανό είναι να τους φύγει κάποιος βουλευτής παρά να μιμηθεί κάποιος το παράδειγμα της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου.
Μπορεί να ψηφίσει στη Βουλή τη Συμφωνία με τα Σκόπια ο Σπύρος Δανέλλης, αλλά να εγκαταλείψει το Ποτάμι και να προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον απίθανο. Το ίδιο ισχύει και για τους ανεξάρτητους βουλευτές που εξακολουθούν και παραμένουν άστεγοι. Όσο και αν δείχνουν απελπισμένοι που δεν έχουν κόμμα για να είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές, δεν θα έχουν και πολλές πιθανότητες εκλογής αν ταυτιστούν με την κυβέρνηση, την ώρα που εκείνη καταρρέει δημοσκοπικά και δυσκολεύεται να διαχειριστεί ακόμη και τις επιτυχίες της.
Σε κάθε περίπτωση, η –οριακή πλέον– πλειοψηφία που διαθέτει η κυβέρνηση στη Βουλή, είναι ένα πρόβλημα που θα κληθεί να το διαχειριστεί μέχρι τις 15 Ιουλίου, όταν η Εθνική Αντιπροσωπεία διακόψει για τα Θερινά Τμήματα, και βεβαίως, από τον Οκτώβριο, όταν θα κατατεθούν στην Ολομέλεια δύσκολα νομοσχέδια που διχάζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Με 152 βουλευτές θα είναι δύσκολο, για παράδειγμα, να υπερψηφιστεί η διάταξη για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο που προγραμματίζει ήδη η κυβέρνηση, και για την οποία υπάρχουν διαφωνίες ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο δύσκολη θα είναι και η υπερψήφιση της αναθεώρησης του Συντάγματος, αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις που προβλέπονται στις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup.
Με τα δεδομένα αυτά λοιπόν, η μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης της κυβέρνησης αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο ίσως αποβεί καθοριστικό για την πορεία της, αλλά και για την ημερομηνία των εθνικών εκλογών.
Γιατί μέχρι σήμερα, δεν έχει κατορθώσει καμιά κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία με οριακή πλειοψηφία στη Βουλή…

vhiotis@hotmail.com

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα