Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Mε greek statistics μειώνει την ανεργία

Γίνεται να έχει δίκιο ο πρωθυπουργός, που λέει ότι μειώθηκε η ανεργία και, ταυτόχρονα, να έχει επιχειρήματα και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου για την ανάγκη νέας μείωσης των συντάξεων, γιατί τα έσοδα του Ασφαλιστικού μειώνονται;
Μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση «χόρεψε» (η ίδια τελικά) στα «νταούλια των αγορών» και δανείστηκε πανάκριβα (για επικοινωνιακούς λόγους), χωρίς να επιτύχει τον στόχο για τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού που θα επέτρεπε (υπό όρους) στη χώρα να βγει στις αγορές χωρίς «προληπτική πιστωτική γραμμή» μετά τον Αύγουστο του 2018, αλλά μας διέφυγε το καμπανάκι των νέων περικοπών του βασικού εταίρου των δανειστών: του ΔΝΤ.
Η εκπρόσωπός του στην τρόικα κ. Βελκουλέσκου επανήλθε σημειώνοντας ότι το Ασφαλιστικό απαιτεί πόρους από τα φορολογικά έσοδα σε ποσοστό (επί του ΑΕΠ) τετραπλάσιο (10%), έναντι των λοιπών ευρωπαϊκών κρατών (2,5% κατά μέσο όρο). Και τότε, οι θέσεις απασχόλησης του κ. Τσίπρα δεν καταβάλλουν εισφορές; Τι, δε χρηματοδοτούν αυτές οι νέες προσλήψεις που πασίχαρης αναφέρει ο πρωθυπουργός με (υγιείς) πόρους τις συντάξεις της προηγούμενης γενιάς;
Παρά τα αναγκαστικά φτιασιδώματα και την προσπάθεια εξωραϊσμού μιας καθημαγμένης Οικονομίας που υπηρετεί το επιτελείο του Μαξίμου, η πραγματικότητα είναι θλιβερή και οι συνθήκες στην αγορά δραματικές.
Οι επιχειρήσεις προχωρούν σε προσλήψεις, αλλά κυρίως σε εποχικό προσωπικό (λόγω της τουριστικής περιόδου και ευκαιριακών παραγγελιών), και οι όποιες νέες θέσεις εργασίας σε ποσοστό 56,8% (στοιχεία «Εργάνης» του Ιουνίου) είναι σε θέσεις μερικής απασχόλησης ή διαλείπουσας – εκ περιτροπής εργασία. Κατά συνέπεια, στη θέση μίας θέσης πλήρους απασχόλησης (8ωρο) προσλαμβάνονται δύο με μερική απασχόληση (4ωρο – 6ωρο) και λειψή αμοιβή. Δηλαδή η κυβέρνηση μοιράζει το 8ωρο σε δύο, εμφανίζει πλασματική μείωση της ανεργίας και το τρικ το αποκαλύπτει η… σκληρή πραγματικότητα. Τα έσοδα του Ασφαλιστικού αυξήθηκαν μόλις κατά 70 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο αναφορικά με τις θέσεις μισθωτής απασχόλησης (πρώην ΙΚΑ), και η εισπραξιμότητα του τομέα Ελευθέρων Επαγγελματιών και Αγροτών (ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ και πρώην ΟΓΑ) κινείται λίγο πάνω από το 50%. Και αυτό αφενός λόγω της μείωσης από 1/1/2017 των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών που εμφανίζουν (τεχνητά σε πολλές περιπτώσεις) εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ το χρόνο, αφετέρου λόγω υπέρογκης επιβάρυνσης όσων εμφανίζουν εισόδημα άνω των 18.000 ευρώ…
Κατά συνέπεια, οι αριθμοί του πρωθυπουργού διαψεύδονται από την… πραγματικότητα. Και έρχεται η κ. Βελκουλέσκου και καταφέρει το τελειωτικό χτύπημα: απαιτείται, λέει, και άλλη μείωση στις συντάξεις. Πέραν δηλαδή της αποκοπής της προσωπικής διαφοράς (-18%) στις παλαιές συντάξεις από 1/1/2019.
Άρα, με την προσυμφωνημένη (κοινώς πλαστή) έξοδο στις αγορές:
– Όχι μόνο δε λύσαμε το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας, καθώς δανειστήκαμε πανάκριβα, αλλά εάν ολόκληρο το Χρέος «γυρίσει» σε τέτοια επιτόκια –κουπόνι– του 4,6% από το περίπου 2% σε μέσα επίπεδα σήμερα στα δάνεια του ESM, του ΔΝΤ και των ιδιωτών, θα πρέπει να πληρώνουμε άνω των 15 δισ. σε τόκους! Δηλαδή να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα προϋπολογισμού 8% αντί του… δυσβάστακτου 3,5% που μας επέβαλαν οι δανειστές.
-Όχι μόνο δεν τελειώνουν τα Μνημόνια σε ένα χρόνο, όπως προπαγανδίζει η κυβέρνηση, αλλά προετοιμάζεται και νέο Μνημόνιο. Πέραν δηλαδή των μέτρων που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο και αφορούν στα μέτρα που θα εφαρμοστούν μέχρι το 2021 (αφορολόγητο, συντάξεις κ.ά.), για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% μέχρι το 2022 και άνω του 2% μέχρι το 2060…
Για το νέο Μνημόνιο μας έχουν προειδοποιήσει τόσο ο κ. Σόιμπλε, συνδυάζοντάς το με την (πιθανή) ρύθμιση του Χρέους (στο τέλος του προγράμματος -Αύγουστος 2018), όσο και πρόσφατα η κ. Βελκουλέσκου, που μίλησε για νέα μείωση των συντάξεων.
Άρα, το «αφήγημα» του πρωθυπουργού έχει κοντά πόδια, όπως τα ψέματα για την απασχόληση. Και έρχεται το ΔΝΤ και οι δανειστές να προσγειώσουν την κυβέρνηση παραπέμποντας σε ένα νέο Μνημόνιο με μέτρα για την αποπληρωμή του Χρέους έναντι μιας μικρής διαρρύθμισης αυτού με παράταση στις λήξεις των ομολόγων του ESM, και όχι με νέα χρηματοδότηση…

Η καθημερινότητα ταράσσει τη μακαριότητα του Μαξίμου και το «τρικ» με τα εφάπαξ….

Το νέο Μνημόνιο χωρίς χρήματα δεν είναι το μόνο πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση το προσεχές 12ηνο μέχρι τη λήξη του τρέχοντος 3ου Μνημονίου που υπογράφτηκε τον Αύγουστο του 2015. Σειρά γεγονότων της καθημερινότητας, αλλά και η ίδια η χρηματοδότηση του ελληνικού Χρέους μετά την πρώτη (προσυμφωνημένη) έξοδο στις αγορές, απειλούν τη μακαριότητα του Μαξίμου….
Κατ’ αρχήν οι δανειστές απέρριψαν, ουσιαστικά, το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία (με τεράστιο κόστος ως προς τα επιτόκια) ενός ειδικού αποθεματικού νωρίς (έως τις αρχές του 2018), σαν «μαξιλαράκι» για μετά τον Αύγουστο του επόμενου έτους (όταν δηλαδή θα βγαίνουμε στις αγορές όπως το… φαντασιώνεται η κυβέρνηση, και στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται η άντληση των σκοπούμενων ποσών ή τα επιτόκια πάρουν την ανιούσα να γίνεται χρήση του αποθεματικού…).
Το ΔΝΤ υπενθύμισε ότι ο κ. Τσακαλώτος με τη β’ αξιολόγηση δεσμεύτηκε να μην αυξηθεί το Χρέος πέραν των (σημερινών) 325 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό και η χώρα (σ.σ.: σε συνδυασμό με το υψηλό επιτόκιο) άντλησε μόλις 3 δισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα, και από αυτά τα μισά και πλέον, πήγαν στην ανακύκλωση υφιστάμενου Χρέους (το ομόλογο Σαμαρά του 2014 που λήγει το 2019).
Το κυβερνητικό σχέδιο προέβλεπε ότι δε θα κλείσει καμία από τις επόμενες αξιολογήσεις με τα «καυτά» εργασιακά, την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων κ.ά. Όλα θα «παιχτούν» στο τέλος του προγράμματος με αντίβαρο τη ρύθμιση του Χρέους. Με το «μαξιλαράκι», δε, των 9-10 δισ. που σχεδίαζε ο κ. Τσακαλώτος η κυβέρνηση θα πήγαινε σε εκλογές με το επιχείρημα ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές ανά πάσα στιγμή και «τελείωσαν τα Μνημόνια».
Σε αυτό το σχέδιο έχει ενταχθεί και το Ταμείο Πρόνοιας (εφάπαξ) των δημοσίων υπαλλήλων. Με αποθεματικό 2,5 δισ. ευρώ δε δίνονται 40.000 εφάπαξ συνολικού κόστους 900 εκατ. ευρώ. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση δανείζεται από τον ESM υποτίθεται για να δώσει τα εφάπαξ, αλλά, στην ουσία, για να έχει πλεονάσματα (και να πιάσει το 3,5% του ΑΕΠ και φέτος), και για να έχει αποθεματικά (είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας) για κάθε χρήση.
Τώρα, όμως, με την οροφή στο Χρέος τελείωσαν οι κυβερνητικοί αιφνιδιασμοί, οι δανειστές θα πιέσουν τη χώρα για ολοκλήρωση τουλάχιστον δύο ακόμη αξιολογήσεων, και η κυβέρνηση Τσίπρα θα οδηγηθεί στο τέλος του προγράμματος χωρίς ταμειακά διαθέσιμα. Άρα, θα συρθεί σε νέο Μνημόνιο έναντι του (ρυθμισμένου;) Χρέους…
Πρόσθετα η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί:
– Να εγγράψει στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων τις ΔΕΚΟ που πρόκειται να πωληθούν (μεταξύ αυτών και την ΕΥΔΑΠ παρά την απόφαση του ΣτΕ που όρισε ότι η εταιρία ύδρευσης θα πρέπει να μείνει υπό δημόσιο έλεγχο).
– Στην κατάργηση του Λογαριασμού Επικουρικής Ασφάλισης της Εθνικής.
– Στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
– Σε πιθανά νέα «στρες τεστ» λόγω αύξησης των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών.
Τέλος, υπάρχει πάντα η απειλή κατάρρευσης της ΔΕΗ και των ΕΛ.ΤΑ.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα