Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Νόμος είναι… το δίκιο του ΣΥΡΙΖΑ – του Β. Χιώτη

Οι διατάξεις του «Κλεισθένη», που θα τεθούν σε ψηφοφορία στη Βουλή την Παρασκευή, είναι μια ακόμα απόδειξη πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν νομοθετεί πλέον για το πώς θα κυβερνήσει, αλλά για το πώς δεν θα κυβερνήσει η Ν.Δ.!
Αν στις δημοσκοπήσεις ήταν πρώτο το κυβερνών κόμμα με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο είναι βέβαιο πως ο «Κλεισθένης» θα ήταν εντελώς διαφορετικός. Ούτε απλή αναλογική θα υπήρχε, ούτε κατάτμηση περιφερειών, ούτε, φυσικά, αναβολή των εκλογών.
Αλλά επειδή στο Μαξίμου βλέπουν πως επέρχεται εκλογική συντριβή, όχι μόνο στις εθνικές, αλλά και στις περιφερειακές εκλογές του 2019, προσπαθούν τώρα να τις αναβάλλουν και τις δύο όσο το δυνατόν περισσότερο. Και, ταυτόχρονα, να στερήσουν από τους νικητές κάθε δυνατότητα αυτοδυναμίας, είτε στη Βουλή είτε στους Δήμους και στις Περιφέρειες.
Η κυβέρνηση θυμήθηκε ξαφνικά την κατάτμηση της Β’ Αθήνας επειδή με αυτόν τον τρόπο έχει τη δυνατότητα να στερήσει μερικές έδρες από τη Ν.Δ., γεγονός που μπορεί να της κοστίσει την αυτοδυναμία. Δεν τη θυμήθηκε ούτε όταν θέσπιζε την απλή αναλογική αλλά ούτε και όταν σάρωνε η ίδια στις δημοσκοπήσεις. Και επειδή το όφελος μπορεί να είναι μικρό μόνο με τη Β’ Αθήνας, σπάει στα δύο και την Περιφέρεια Αττικής, μήπως και στερήσει και από εκεί καμιά έδρα παραπάνω από τον βασικό της αντίπαλο.
Με την ίδια λογική, «αφού δεν κερδίζω εγώ, δεν θα κερδίσεις κι εσύ», θεσπίζει την απλή αναλογική και στην ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων στις εκλογές του 2019.
Όταν το 2014, στην παντοδυναμία του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να επικρατήσει σε μόλις δύο από τις δεκατρείς Περιφέρειες, αντιλαμβάνεται, ήδη, πως το πιθανότερο είναι πως τώρα θα τις χάσει όλες! Για να στερήσει, λοιπόν, την πλειοψηφία στους νικητές που δεν θα είναι δικοί της, καταφεύγει σε μια διάταξη που θα φέρει την πλήρη ακυβερνησία σε όλη τη χώρα και θα συσσωρεύσει προβλήματα και παραλυσία.
Με τη διάταξη που εισηγείται, θα ζήσουμε τραγελαφικά περιστατικά. Με δημάρχους που θα έχουν πάρει πάνω από 40% στον πρώτο γύρο, αλλά δεν θα έχουν πλειοψηφία στο δημοτικό τους συμβούλιο. Αλλά και υποψηφίους που θα έχουν πάρει κάτω από 25% και θα διεκδικούν να γίνουν δήμαρχοι επειδή δεν θα έχει πλειοψηφία ο πρώτος!
Σημασία, λοιπόν, για τον ΣΥΡΙΖΑ, για μία ακόμη φορά, δεν έχει το τι είναι σωστό.
Δεν έχει καμιά σημασία για την κυβέρνηση το τι είναι δημοκρατικό. Ούτε, φυσικά, το τι προβλέπει το Σύνταγμα.
Σημασία έχει να προκαλέσουν χάος αποχωρώντας από την εξουσία, με την ψευδαίσθηση πως ο ελληνικός λαός θα τους ξανακαλέσει απελπισμένος να τον σώσουν και πάλι.
Αλλά κάνουν ένα ολέθριο λάθος. Πρώτα από όλα, οι κινήσεις αυτές εκπέμπουν μια ηττοπάθεια, που είναι πιθανόν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τους αντίπαλους τους.
Και επιπλέον έχει αποδειχθεί, και ιστορικά, πως ο λαός τιμωρεί παραδειγματικά όποιον προκαλεί χάος για να διασωθεί και να επιβιώσει. Μπορεί να μην τον τιμωρεί αμέσως, αλλά έρχεται κάποια στιγμή που τον τιμωρεί.
Το κακό είναι πως αυτό, πάντα το ξεχνούν όσοι βρίσκονται στην εξουσία…

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα