Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ : Αισιοδοξία για την πορεία της χώρας και της εταιρίας

Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, την οποία αναμένει, εάν δεν υπάρξουν σοβαρά λάθη ή εξαιρετικά αρνητικές διεθνείς συγκυρίες, εστίασε   ο πρόεδρος του Ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, στην τοποθέτησή   του κατά τη γενική συνέλευση της εταιρίας, επισημαίνοντας πως θα φτάσει η χώρα σε επενδυτική βαθμίδα, εξέλιξη που έχει ήδη προεξοφληθεί εν μέρει από το Χρηματιστήριο.«Η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονική πορεία που θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου», είπε την Δευτέρα 24 Ιουνίου ο κ. Μυτιληναίος, σημειώνοντας πως θα ανταποκριθεί   με σύνεση στο κάλεσμα Μητσοτάκη για επιστροφή των εταιρικών καταθέσεων από το εξωτερικό, σημειώνοντας ότι «υπάρχει διάθεση για την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών που στήριξαν την ανάπτυξη αλλά και ανάγκη προνοητικότητας από τις διοικήσεις των εταιρειών».

Αναγκαία η επίλυση του   μεγάλου προβλήματος της ΔΕΗ

Ο ίδιος μάλιστα,   μετέφερε στους μετόχους την εμπειρία των capital controls του 2015, λέγοντας χαρακτηριστικά πως   «εάν η εταιρεία δεν είχε ένα ισορροπημένο portfolio καταθέσεων εντός και εκτός Ελλάδος, θα είχε κλείσει, αποκαλύπτοντας πως «Χρειαζόμασταν 100 εκατ. ευρώ   τον μήνα για πρώτες ύλες και αν δεν είχαμε προνοήσει, δεν θα βρίσκαμε ούτε 100 χιλιάδες». Αναφερόμενος στο μεγάλο πρόβλημα αυτό της ΔΕΗ, ο κ. Μυτιληναίος   δεν απέφυγε να εκφράσει την ανησυχία του για την πορεία της εταιρείας και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στο σύνολο της Ελληνικής οικονομίας, και ζήτησε αποφάσεις με διακομματική συναίνεση, ζητώντας από όλα τα κόμματα να δημοσιοποιήσουν το πρόγραμμά τους για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού λέγοντας ότι «Βλέπω μια κυβέρνηση που δεν κάνει κάτι για τη ΔΕΗ, σαν να μην υπάρχει πρόβλημα. Συνεχίζει να χτίζει ένα εργοστάσιο που δεν θα δουλέψει, επενδύοντας 1,5 δισ. ευρώ,   ενώ εμείς χτίζουμε νέα μονάδα με 300 εκατ. ευρώ. Και μια αντιπολίτευση που λέει ότι θα εφαρμόσει ριζικές λύσεις, αλλά δεν λέει ποιες είναι αυτές».

Υπαναχώρηση από τον διαγωνισμό   πώλησης των λιγνιτικών μονάδων

Συνεχίζοντας ο επικεφαλής   του Ομίλου εξέφρασε την ανησυχία του για την έκθεση της ΔΕΗ στο CO2 και με αρκετά σαφή τρόπο προανήγγειλε ουσιαστικά την υπαναχώρηση της εταιρείας του από τον διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Μελίτης, λέγοντας πως «Τα λιγνιτικά έχουν αξία μόνο για τις βιομηχανίες που έχουν αντιστάθμισμα ρύπων. Άρα η συζήτηση πρέπει να γίνει με τη ΔΕΗ και την ενεργοβόρα βιομηχανία για να καταλήξει κάπου»,   ενώ   κράτησε αποστάσεις και από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, εξηγώντας πως το εγχείρημα, γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση και έχει κολλήσει γιατί τα συμβόλαια προμήθειας αερίου της ΔΕΠΑ είναι συνδεδεμένα με την τιμή του πετρελαίου και αυτό απομειώνει την αξία της.

Η Μytilineos έχει ήδη ένα μερίδιο 30% στην αγορά φυσικού αερίου

Μάλιστα διευκρίνισε πως η Μytilineos έχει ήδη ένα μερίδιο 30% στην αγορά φυσικού αερίου, όταν της ΔΕΠΑ έχει υποχωρήσει στο 50%. Επομένως,   δύσκολα η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ενέκρινε μια συγκέντρωση της τάξης του 80%, διαχωρίζοντας ωστόσο το ενδιαφέρον για την ΕΠΑ Αττικής.Στη συνέχεια, ο κ. Μυτιληναίος   στάθηκε ιδιαιτέρως στην ολοκλήρωση των συζητήσεων για την εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού της METKA EGN, αποκαλύπτοντας στους μετόχους την έντονη επενδυτική δραστηριότητα στις αγορές του εξωτερικού στον κλάδο των φωτοβολταϊκών.

Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η κατασκευή της νέας μονάδας

Ολοκληρώνοντας, ανακοίνωσε ότι το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, που θα είναι μεγαλύτερης ισχύος από το αρχικό σχέδιο των 665  MW αποτελώντας τη μεγαλύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, τονίζοντας πως ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης στο εξάμηνο του έτους θα είναι άνω του 1 δισ. ευρώ, όταν για όλο το 2018 ήταν 1,5 δισ. ευρώ. Η   γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,36 ευρώ ανά μετοχή.

Αναλαμβάνει την επέκταση του προαστιακού στο Λουτράκι

Στο μεταξύ, με την υπογραφή της σύμβασης για την επέκταση του προαστιακού στο Λουτράκι, η Μυτιληναίος αναλαμβάνει το πρώτο της έργο στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, με την αξία να ανέρχεται στα 6,4 εκατ. ευρώ ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου σε 18 μήνες Συγκεκριμένα, η Μυτιληναίος σε κοινοπραξία με την  Ξανθάκης  ΑΤΕ ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα την υπογραφή της σύμβασης με την ΕΡΓΟΣΕ για την επέκταση της γραμμής του προαστιακού από τον Ισθμό της Κορίνθου στο Λουτράκι, με την κανονικοποίηση της υφιστάμενης μετρικής γραμμής  και την ηλεκτροκίνησή της. Υπενθυμίζεται πως έγινε πρόσφατα η πρώτη επιτυχημένη δοκιμαστική διαδρομή στο νέο τμήμα από Κιάτο έως Αίγιο, το οποίο έχει κατασκευάσει η Μυτιληναίος, επιβεβαιώνοντας την άριστη συνεργασία της με την ΕΡΓΟΣΕ, καθώς και τη μεγάλη εμπειρία της σε εν λόγω έργα.

Αποτελεί το πρώτο έργο ηλεκτροκίνησης για την εταιρεία

Το έργο στον άξονα Ισθμός – Λουτράκι αποτελεί το πρώτο έργο ηλεκτροκίνησης για την εταιρεία και σηματοδοτεί τη σημαντική τεχνογνωσία που αποκτά η εταιρία  στον συγκεκριμένο τομέα. Εκτός από τις σιδηροδρομικές εργασίες με ηλεκτροκίνηση, η κοινοπραξία αναλαμβάνει επίσης την ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του σιδηροδρομικού σταθμού Ισθμού όσο και τη βελτίωση του περιβάλλοντος χώρου. Παράλληλα, θα κατασκευαστούν νέες αποβάθρες στον Σταθμό Ισθμού και στις Στάσεις Καζίνο (Μηχανικού) και Λουτρακίου, ενώ θα τοποθετηθούν σύγχρονα Αυτόματα Συστήματα Ισόπεδων Διαβάσεων. Η σύμβαση για το έργο υπογράφηκε στις 4 Ιουνίου, στην οποία προβλέπεται  διάρκεια κατασκευής 18 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της. Η καθαρή αξία του συμβολαίου είναι ύψους 6,4 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα