Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ο Αλλάχ είναι μεγάλος και ο… Θεός βοηθός

Από τη μια χούφτα τρομοκρατών με άρτιο σχεδιασμό και στόχο μέσα μαζικής μεταφοράς, έως τις επιθέσεις με αυτοκίνητα χωρίς συγκεκριμένο πλάνο εναντίον του πλήθους η απόσταση υπήρξε μεγάλη και καλύφθηκε με το αίμα των θυμάτων τους. Η Ευρώπη βρέθηκε πάλι στο στόχαστρο, και η Ισπανία δε θα είναι ποτέ ξανά η ίδια μετά το διπλό χτύπημα στους τουριστικούς προορισμούς Λας Ράμπλας και Καμπρίλς, που είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, ανάμεσα τους πολλά παιδιά και μια ελληνική οικογένεια, από την οποία η μητέρα φέρει σοβαρότερα τραύματα. Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την αλήθεια των ισχυρισμών του.
Η ουσία είναι ότι οι τρομοκράτες της νέας γενιάς μπορούν να χτυπήσουν με μεγάλη ευκολία και με συντριπτικό αντίκτυπο τις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, γεγονός που λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις με την πληροφορία ότι 1.200 έως 3.000 μαχητές του ISIS αναμένεται σιγά-σιγά, αλλά σύντομα, να επιστρέψουν στην Ευρώπη σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ενημέρωσης για τη Ριζοσπαστικοποίηση, που σύστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα μαθήματα από τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα είναι σκληρά και δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για τα μελλούμενα.
Το πρώτο και βασικό μάθημα που επιβεβαίωσε και η τελευταία επίθεση την Παρασκευή το απόγευμα στη Λας Ράμπλας, όταν ένα λευκό φορτηγάκι με μεγάλη ταχύτητα επιτέθηκε εναντίον του πλήθους που έκανε αμέριμνο τη βόλτα του, καθώς επίσης και αυτή λίγες ώρες αργότερα μέσα στη νύχτα στην Καμπρίλς με ανάλογο modus operandi, είναι ότι τα χτυπήματα με αυτοκίνητα αποτελούν τη νέα αποτελεσματική τακτική των εξτρεμιστών. Ο δράστης της πρώτης επίθεσης είναι ο 18χρονος Μούσα Ουκαμπίρ, μαροκινής καταγωγής, ο οποίος νοίκιασε το φορτηγό με την ταυτότητα του αδελφού του Ντρις Ουκαμπίρ, και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές διέφευγε της σύλληψης, ενώ οι πέντε θύτες του δεύτερου χτυπήματος έπεσαν άμεσα νεκροί από τα πυρά των αστυνομικών Αρχών.
Τους τελευταίους 13 μήνες ανάλογες επιθέσεις έχουν σημειωθεί σε Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία και Βρετανία. Το δίχως άλλο, το ακριβές κίνητρο των δραστών και οι σχέσεις τους με τον ισλαμικό εξτρεμισμό θα ξεκαθαρίσουν μέσα στις επόμενες ημέρες, με την τελευταία διαρρέουσα πληροφορία περί χρήσης φιαλών βουτανίου στο αρχικό πλάνο να μεγιστοποιεί τους φόβους των ισπανικών Αρχών και των πολιτών της χώρας.
Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη και μέλη του γιόρτασαν το αιματηρό αποτέλεσμά της, ωστόσο οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες στρέφουν την προσοχή στο γεγονός ότι δε χρειάζονται συγκεκριμένες δεξιότητες για να οδηγήσει κάποιος ένα φορτηγό και ότι συνήθως αυτές οι επιθέσεις γίνονται από άτομα που έχουν ασπαστεί τον τζιχαντισμό, αλλά δεν έχουν απευθείας σύνδεση με την οργάνωση.
Το δεύτερο μάθημα των τρομοκρατικών ημερών είναι ότι υπάρχει πλέον ελάχιστη διαφοροποίηση όσον αφορά το στόχο. Αυτό σημαίνει ότι συχνά-πυκνά τουρίστες βρίσκονται στη γραμμή των πυρών. Πριν από μια δεκαετία οι ισλαμικές εξτρεμιστικές ομάδες αποσκοπούσαν στην αποστολή συγκεκριμένου μηνύματος με την κάθε επίθεσή τους. Οι τυχαίες επιθέσεις εναντίον άμαχων πολιτών θεωρούνταν αναποτελεσματικές, ακόμα και αντιπαραγωγικές όσον αφορά τη συγκέντρωση της λαϊκής στήριξης στο μουσουλμανικό κόσμο. Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2009 είχαν ως στόχο τα σύμβολα της αμερικανικής δύναμης, ενώ τα χτυπήματα του 2004 στην Ισπανία, αποσκοπούσαν στην υπονόμευση της ισπανικής στήριξης στη στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ και στον επηρεασμό του τότε εκλογικού αποτελέσματος.
Αυτό το σκεπτικό έχει αλλάξει ολοκληρωτικά, σημειώνει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian». Σήμερα ο καθένας είναι στόχος, οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Οι δημόσιοι χώροι ανέκαθεν ήταν ευάλωτοι σαν στόχος επιθέσεων, ωστόσο σήμερα εν δυνάμει θύματα είναι οι λάτρεις της μουσικής στο Μάντσεστερ, οι γλεντζέδες στη Νίκαια, οι θαμώνες των παμπ στο Λονδίνο, και φυσικά οι τουρίστες που παίρνουν φωτογραφίες στη γέφυρα του Γουεστμίνστερ, βρίσκονται στην παραλία της Τυνησίας ή επιστρέφουν με το αεροπλάνο από τη Ρωσία στην Αίγυπτο. Στην πόλη Λας Ράμπλας, που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, οι τρομοκράτες σκόπευαν να προκαλέσουν μακελειό. Οι Ισπανοί ήξεραν από τα Χριστούγεννα ότι επίκειται χτύπημα στα εδάφη τους. Είναι ελάχιστα, ωστόσο, τα πράγματα που μπορούν να γίνουν προς την κατεύθυνση της αποτροπής τέτοιων χτυπημάτων σε ένα δημοφιλές λιμάνι της Μεσογείου, γι’ αυτό και το τρίτο μάθημα είναι ότι η καλή αστυνόμευση και η επαγρύπνηση των Αρχών δεν μπορούν να κρατήσουν τους πολίτες ασφαλείς σε βάθος χρόνου.
Οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών, κυρίως λόγω της εμπειρίας τους από τον αγώνα τους εναντίον των μαχητών του Ισλάμ τη δεκαετία του 1990, προηγούνταν σε αντιτρομοκρατικά αντανακλαστικά σε σχέση με τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς συναδέλφους τους. Το 2012 οι Γάλλοι πράκτορες, ωστόσο, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης και των κενών στο μοίρασμα των πληροφοριών μεταξύ των διαφορετικών ευρωπαϊκών προορισμών δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την απειλή, εξ ου και τα απανωτά πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα τον περασμένο χρόνο στη Γαλλία.
Το ίδιο ισχύει και για τις ισπανικές υπηρεσίες πληροφοριών που ξεχωρίζουν για τον επαγγελματισμό τους στον κόσμο της αντιτρομοκρατίας. Οι Ισπανοί επένδυσαν σημαντικά στον τομέα αυτό μετά τις επιθέσεις του 2004, δημιουργώντας ένα σημαντικό δίκτυο συγκέντρωσης πληροφοριών που λειτούργησε αποτρεπτικά με αποτελεσματικότητα σε πολλές περιπτώσεις. Αυτό, άλλωστε, κράτησε ασφαλή τη χώρα για 13 ολόκληρα χρόνια, ωστόσο η οικονομική κρίση και η πολιτική αναταραχή στην Ισπανία, τον περασμένο χρόνο, χαμήλωσαν τις άμυνές της, με αποτέλεσμα την τελευταία διπλή τρομοκρατική τραγωδία.

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα