Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ο «Ρεχάγκελ» του πόλο!

Ο Θοδωρής Βλάχος μιλάει στη «ΒτΚ» για το θεώρημα της άμυνας, που έχει πλέον ελληνική «υπογραφή» στην παγκόσμια υδατοσφαίριση.  «Η άμυνα είναι το κορυφαίο όπλο μας. Δε διαθέτουμε εντυπωσιακά κορμιά, αλλά δουλεύουμε ομαδικά, με όρεξη και αυτοθυσία»

Κλισέ ή όχι, αποδεικνύεται χωρίς διαλείμματα πως στον ομαδικό αθλητισμό το «Ευαγγέλιο» του αποτελέσματος είναι αυτό της άμυνας. Ακόμα και αν στα μάτια κάποιων δεν εξυπηρετεί το θέαμα, η αμυντική λειτουργία και οι επιδόσεις μιας ομάδας από τη μέση προς τα πίσω είναι οι λόγοι που ακόμη και οι επικριτές της λογικής αυτής χειροκροτούν στο τέλος.
Η ταπεινή ποδοσφαιρική Ελλάδα με τις γερμανικές αμυντικές εντολές κατέκτησε το 2004 την κορυφή της Ευρώπης. Οι… Ρεχάγκελ τέτοιας φιλοσοφίας μπορούν όμως να είναι και Έλληνες (!) και ο Θοδωρής Βλάχος δεν το αρνείται. Οδηγεί, άλλωστε, την εθνική πόλο σε απίστευτες επιδόσεις, που έχουν συμπεριλάβει την Ελλάδα στην ελίτ της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης. Χάρη στην άμυνα.
«Η άμυνα είναι το κορυφαίο μας όπλο. Αν και έχουμε αδυναμίες, καθώς δε διαθέτουμε τα εντυπωσιακά κορμιά, την ίδια ώρα δουλεύοντας ομαδικά, με κίνηση και πολλή όρεξη επίσης, τα καταφέρνουμε πολύ καλά. Διότι η άμυνα θέλει πολλή όρεξη και θυσία και ένας λόγος που μπορεί να μην είμαστε πολύ καλοί στην επίθεση είναι ότι σπαταλάμε πολύ ενέργεια στην άμυνα, όμως αυτό είναι το όπλο μας. Όταν έπαιζα ήμουν λάτρης της επίθεσης, όχι της άμυνας. Όσο ωριμάζεις, όμως, βλέπεις ότι δε γίνεται να προχωρήσεις χωρίς την άμυνα. Όταν δεν κρατάμε το σκορ χαμηλά, σπανίως έχουμε τύχη να νικήσουμε. Εάν μου έλεγαν πριν από το τουρνουά ότι θα σταματήσουμε τους Ούγγρους στα επτά γκολ, θα έλεγα κερδίσαμε! Οι Ούγγροι δεν έβαλαν σε καμία ομάδα μόνο επτά (λέει ο ομοσπονδιακός τεχνικός για τον αγώνα – απωθημένο και την ήττα 7-5). Παρακολουθώ όλα τα αθλήματα και βλέπω φυσικά πόσο σημασία έχει στο αποτέλεσμα, στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ η άμυνα. Σίγουρα πρέπει να καταλαβαίνεις το υλικό που έχεις και ποιες είναι οι δυνατότητές του. Με τα χαρακτηριστικά που έχουμε πρέπει να ξεκινάμε από την πολύ κινητική, πιεστική και καλή άμυνα, και εν συνεχεία να ξεδιπλώνουμε τα επιθετικά χαρίσματα που διαθέτουμε».

Προπονητής σε διπλό ταμπλό

Ο Θοδωρής Βλάχος καλείται να διαχειριστεί τον δισυπόστατο ρόλο του σε Ολυμπιακό και Εθνική. Οι παράλληλες ζωές με διαφορετικές διαδρομές είναι αγαπημένο σεναριακό θέμα στο σινεμά. Ο «σκηνοθέτης» στο ελληνικό πόλο αποφάσισε να χρίσει τον Θοδωρή Βλάχο ως τον πρώτο προπονητή στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού που ακολουθεί αυτό το δύσκολο και μονίμως αμφισβητούμενο μονοπάτι.
«Δεν έχει ξαναγίνει. Ξέρω πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την παράλληλη απασχόλησή μου στον πάγκο του Ολυμπιακού και της Εθνικής Τις σέβομαι όλες. Εάν δεν ήμουν στον Ολυμπιακό δε θα γινόταν τόσο μεγάλο θέμα, διότι πάντοτε ο Ολυμπιακός προκαλεί περισσότερες συζητήσεις. Όταν αυτό το εγχείρημα ξεκίνησε, με την παράλληλη παρουσία μου στις δύο ομάδες, δεν ξέραμε πώς θα λειτουργήσει. Από τη στιγμή όμως που έχει αποτέλεσμα θεωρώ πως πρέπει να μείνουμε σε αυτό. Τώρα εάν υπάρχει περίπτωση εγώ να αντιμετωπίσω πρόβλημα κορεσμού και να μην έχω την ίδια δίψα, θεωρώ ότι όπως βλέπω τη σχέση μου με τους αθλητές, πολύ σημαντική παράμετρος αυτή από τη στιγμή που νιώθω ότι από την πλευρά τους δεν υπάρχει κάτι τέτοιο (ούτε δικό μου θέμα), συνεχίζω κανονικά. Εάν νιώσω ότι προκύπτουν προβλήματα θα σκεφτώ τι πρέπει να κάνω. Όσο λειτουργούν και τα δύο πολύ καλά σε υψηλό επίπεδο δε νομίζω ότι θα υπάρξει κάτι διαφορετικό. Προσπαθώ το καλοκαίρι να παρουσιάζομαι διαφορετικός στους αθλητές μου, ώστε να μην κάνουμε την ίδια προπόνηση όλη τη χρονιά. Με κάποιες πινελιές με τα συστήματα που επιλέγουμε να παίζουμε η προπόνηση δεν είναι βαρετή στη διαδικασία της προετοιμασίας. Πρέπει έτσι κι αλλιώς να αλλάζουμε, επειδή οι αντίπαλοί μας, μας μαθαίνουν το χειμώνα που αγωνιζόμαστε στο υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο, γι’ αυτό και ετοιμάζουμε κάποια άλλα τρικ. Είχα χρήσιμα μαθήματα αφού κάθισα δίπλα σε καλούς ξένους και αποκόμισα πολλές παραστάσεις από διεθνή παιχνίδια. Δίπλα στον Κάσας, τον Ματουτίνοβιτς και τον Τζούχο. Διαφορετικοί άνθρωποι και προπονητές».

«Έχουμε παίκτες που ξεχωρίζουν από την ομαδική και όχι από την ατομική δουλειά»

Οξυδερκής ο Έλληνας πολίστας

Ο προπονητής της Εθνικής διαχειρίζεται το υλικό σύμφωνα με τα πλεονεκτήματά του. «Ο Έλληνας πολίστας δεν έχει μεγάλο κορμί, ούτε τρομερό σουτ, όπως ο Φιλίποβιτς και ο Βάμος. Οι Έλληνες είναι οξυδερκείς παίκτες ομάδας, γι’ αυτό και η διάκρισή τους έρχεται από την ομαδική και όχι την ατομική δουλειά. Το στοιχείο που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η δουλειά και η ομαδικότητα. Εμείς πάντα για να κερδίσουμε ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι, ή για να επανέλθουμε όταν έχουμε μείνει πίσω στο σκορ, το κάνουμε μέσα από ομαδική δουλειά. Με τα δεδομένα της εποχής είναι ακατόρθωτος ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα. Είναι πάρα πολλοί οι σύλλογοι που δεν έχουν καμία επιχορήγηση, και αφού τα έσοδά τους είναι μηδαμινά δεν μπορούν να συντηρήσουν μία υποτυπώδη καλή ομάδα και χρησιμοποιούν νέους παίκτες. Καμιά φορά δεν είναι το καλύτερο. Διότι σε αυτή τη στιγμή της καριέρας τους δεν είναι ανταγωνιστικοί. Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται, και κάθε χρόνο υπάρχουν παραδείγματα που πολλοί κλείνουν σε εισαγωγικά το μαγαζί και δεν μπορούν να επιβιώσουν. Η μετανάστευση δεν κάνει, πάντως, απαραίτητα καλό. Κάποιοι γύρισαν καλύτεροι, κάποιοι άλλοι έμειναν λίγο πίσω. Η ομοιογένεια, όμως, παραμένει, καθώς ξέρουν αυτοί που έφυγαν πώς παίζουμε και τι κάνουμε. Γι’ αυτό και η ομάδα παρά τις πολύ σημαντικές απουσίες, πλέον, των Αφρουδάκη, Μυλωνάκη, παρουσίασε ξανά ομοιογενές σύνολο και αυτό ήταν το βασικό της όπλο. Ελάχιστες ημέρες μετά την επιστροφή μας από τη Βουδαπέστη συνειδητοποιούμε ότι πράγματι καταφέραμε κάτι πολύ σημαντικό, είμαστε ευχαριστημένοι, διότι, αν μη τι άλλο, έχουμε διατηρηθεί τα τελευταία χρόνια στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Προσπαθούμε και διεκδικούμε την κορυφή για ένα μετάλλιο. Δεν είναι εύκολο, οι παράγοντες που δυσκολεύουν να ανέβουμε αυτό το σκαλοπάτι είναι πολλοί και δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις παραμέτρους της κάθε αγωνιστικής ημέρας, αλλά και τις συνθήκες γενικότερα όλης της χρονιάς».

Στο Τόκιο για το βάθρο!

«Αυτή η ομάδα θα έχει και άλλες ευκαιρίες έως τους Ολυμπιακούς στο Τόκιο, καθώς υπάρχουν μέχρι τότε δύο Ευρωπαϊκά και ένα Παγκόσμιο. Ηλικιακά είμαστε καλά, με χαμηλό μέσο όρο. Αυτά τα παιδιά μπορούν να φτάσουν έως το 2020, βλέποντας και τι προσθήκες μπορούν να γίνουν. Η πόρτα είναι πλέον πιο ανοικτή για εκείνους που το αξίζουν. Το έχω ξαναπεί, εάν κάποιος αθλητής παρουσιαστεί πιο καλός από κάποιον που ήδη υπάρχει στην ομάδα δε θα διστάσω να προχωρήσω σε τέτοια αλλαγή, διότι αυτό είναι το σωστό για την εθνική ομάδα. Η ιστορία μάς έχει δείξει πως κατά καιρούς υπάρχουν φουρνιές πάρα πολύ καλές που διεκδικούν διακρίσεις. Δε θα πω ότι αυτή είναι καλύτερη από την προηγούμενη, ή θα είναι καλύτερη από την επόμενη. Πράγματι, μπορεί σε λίγα χρόνια να εμφανιστεί μία ακόμη καλύτερη, η οποία θα πετύχει περισσότερα. Η άποψή μου είναι ότι αυτά τα παιδιά που παίζουν τα τελευταία τρία χρόνια στην Εθνική έχουν τρομερή ομοιογένεια, λόγω του ότι παίζουν μαζί όλο το χρόνο στην ίδια ομάδα. Γνωρίζονται πολύ καλά και μαζί με εμένα ως προπονητή. Αυτό διευκολύνει τις προετοιμασίες και το παιχνίδι μας. Η ομοιογένεια είναι το πλεονέκτημά μας. Διότι καλοί και ταλαντούχοι παίκτες υπήρξαν και θα υπάρξουν. Υπάρχουν παιδιά με προσόντα στην Εθνική Νέων που θα παίξουν σε λίγες ημέρες στο Παγκόσμιο. Αυτό που χρειάζεται να βελτιώσουμε και θα το κάνουμε επί τούτου στις προπονήσεις για τους Ολυμπιακούς είναι να προσθέσουμε τις εμπειρίες αγώνων και στιγμών που θα μας προκύψουν μέσα από τα παιχνίδια. Ακόμη και οι κακές στιγμές, οι χαμένες ευκαιρίες, θα μας κάνουν τις επόμενες φορές να είμαστε πιο υποψιασμένοι και έτοιμοι ψυχολογικά. Ένας αγώνας που έρχεται σε δύο-τρεις ημέρες στις μεγάλες διοργανώσεις προετοιμάζεται από εμένα και τους συνεργάτες μου, όμως όταν ο παίκτης είναι μπαρουτοκαπνισμένος από κρίσιμες καταστάσεις, όπου παίζεται όλη η διοργάνωση σε ένα ματς, μπορεί να καταφέρει ακόμη περισσότερα».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα