Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Πάλι σε θέση-κλειδί το «πουλέν»

Λίγους εξέπληξε η Γερμανίδα καγκελάριος προωθώντας για ακόμη μία φορά το «πουλέν» της, όπως αποκαλείται από πολλούς η πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), που ούτως ή άλλως αποκαλείται από πολλούς ως «μίνι Μέρκελ». Η «κανονική» Μέρκελ επιβεβαίωσε τις φήμες και όρισε διάδοχο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο υπουργείο Άμυνας την πολιτικό στην οποία είχε παραδώσει το «δαχτυλίδι» της ηγεσίας των Χριστιανοδημοκρατών πριν από μερικούς μήνες. Μετά το κακό για τους Χριστιανοδημοκράτες αποτέλεσμα των ευρωεκλογών η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ είχε δηλώσει ότι δεν θα αναλάβει υπουργείο. Όπως φαίνεται, όμως, υπάκουσε στην πρόταση της καγκελαρίου. Όσοι την επικρίνουν της καταλογίζουν ανικανότητα, έλλειψη πολιτικών αντανακλαστικών και ανωριμότητα στη διαχείριση κρίσεων, ακόμη και απλών όπως η αντιμετώπιση του νεαρού youtuber που ασκούσε έντονη κριτική στο CDU.

Αν μπορούσε η Άνγκελα Μέρκελ να διαλέξει από τώρα το διάδοχό της, τότε σίγουρα θα έδινε το δαχτυλίδι στη στενή συνεργάτιδά της Ανεγκρέτ ΚραμπΚαρενμπάουερ, ή συντομότερα ΑΚΚ, την οποία από χρόνια προωθεί σε θέσειςκλειδιά, με τελευταίο το υπουργείο Άμυνας.

Στο σύντομο πέρασμα από την προεδρία διέπραξε σφάλματα και γκάφες, και η δημοτικότητά της καταποντίστηκε. Εκτροχίασε την κομματική θέση περί συναινέσεων, έχασε τα νέα θέματα της πολιτικής ατζέντας, όπως είναι το κλιματικό πρόβλημα, εξέφρασε σκληρές απόψεις για περιορισμό των social media. Η κίνηση της Μέρκελ να την τοποθετήσει στο υπουργείο Άμυνας ερμηνεύεται ως το τελευταίο της στοίχημα. Καινούργια αποτυχία της ΑΚΚ δεν θα συγχωρεθεί. Ούτως ή άλλως, η συγκεκριμένη υπουργική καρέκλα χαρακτηρίζεται και ως «ηλεκτρική», διότι από τους 17 Γερμανούς πολιτικούς που κάθισαν μεταπολεμικά σε αυτή, οι 8 την εγκατέλειψαν πρόωρα, οι περισσότεροι με σκιές σκανδάλων. Η παραλίγο μη εκλογή Την ίδια ώρα, η επιλογή της φον ντερ Λάιεν να  ηγηθεί  της  Κομισιόν σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ε.Ε. δεν ήταν έξυπνη επιλογή, αλλά μια γρήγορη λύση, που είναι αμφίβολο αν θα αποδειχτεί και σοφή. Με την πρώτη ματιά, η φιλόδοξη πρώτη γυναίκα πρόεδρος φαίνεται μία χαμογελαστή και συμπαθής κυρία, που δείχνει να έχει την απαιτούμενη εμπειρία και το θάρρος να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις. Στην πραγματικότητα, όμως, τα φαινόμενα απατούν, και αυτό φάνηκε και κατά την ψηφοφορία, όταν λίγο έλειψε να μην εκλεγεί. Μπορεί οι επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων –ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και Συμμαχία Φιλελεύθερων-Μακρόν– να τάχθηκαν δημοσίως υπέρ της 60χρονης διαδόχου του ΖανΚλοντ Γιουνκέρ, οι διαρροές όμως στην ψηφοφορία ήταν σημαντικές, καθώς αρκετοί ευρωβουλευτές που ανήκουν στις τάξεις τους δεν υπάκουσαν στις εντολές. Έτσι, η εκλογή της άλλοτε κορυφαίας Γερμανίδας υπουργού, που παραλίγο να γίνει και ομοσπονδιακή πρόεδρος, διασφαλίστηκε οριακά με πλειοψηφία μικρότερη των 10 ψήφων. Πάνω από 50 σοσιαλιστές, 29 συμπατριώτες της των Χριστιανοδημοκρατών και των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, και τουλάχιστον 20 ευρωβουλευτές του ΕΛΚ φέρονται να την καταψήφισαν για τον τρόπο που επελέγη, για τις θέσεις που παρουσίασε, αλλά και για το παρελθόν της.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα