Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Που βρίσκονται τα όπλα;

Άρωμα υποκόσμου, τρομοκρατία ή απλώς μια ελαφρότητα που συνάδει με τον αψύ χαρακτήρα των πολύ σκληρά εκπαιδευμένων ΟΥΚάδων; Αυτά τα ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις μετά τη διαπίστωση της κλοπής των πυρομαχικών και του βαρέoς οπλισμού από τις αποθήκες των ΟΥΚ στη Λέρο.

Γ ια την ώρα η τρομοκρατία είναι αυτή που βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των Αρχών και στη συνέχεια ο κόσμος της νύχτας, ενώ το ενδεχόμενο «ελαφρότητας» των ΟΥΚάδων δεν εξετάζεται πλέον, γιατί ο όγκος και η ποιότητα του κλεμμένου οπλισμού δεν είναι τέτοιος ώστε να δικαιολογεί οποιαδήποτε απερισκεψία. Έμπειρο στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής σε συνομιλία που είχε με ανώτατους αξιωματικούς της Αστυνομίας εξέφρασε το φόβο του για το «πού έχουν καταλήξει τα κλεμμένα». Γιατί, όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω, η ποιότητα του οπλισμού που εκλάπη είναι τέτοια που το να έπεσε σε χέρια τρομοκρατών αποτελεί ένα εφιαλτικό σενάριο, και θέτει σε συναγερμό την Αστυνομία και όλες τις Υπηρεσίες της. Την ίδια ώρα, διαταγή για έκτακτες επιθεωρήσεις των αποθηκών πυρομαχικών σε όλες τις μονάδες της χώρας έδωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής», το υπουργείο Άμυνας και οι αρχηγοί των Επιτελείων, μετά το περίεργο συμβάν της Λέρου, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο αποθηκευμένος οπλισμός και τα πυρομαχικά.

Περιμένουν άλλες δύο ομολογίες

Ήδη, μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχε ομολογήσει ο προηγούμενος αποθηκάριος υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος είχε πάρει μετάθεση για μονάδα της Βόρειας Ελλάδας, και ανακρίνονται οι δύο πρώην ΟΥΚάδες που συνελήφθησαν. Σύμφωνα με έμπειρο πρώην στέλεχος των ΟΥΚ, «οι ΟΥΚάδες είναι εκπαιδευμένοι να αντέχουν σε ανακρίσεις, και μάλλον θα πάρει λίγο χρόνο παραπάνω η ομολογία τους, απ’ ό,τι η ομολογία του αποθηκάριου». Μέχρι τώρα, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες και δεν υπάρχει καθαρή εικόνα. Αυτό που γνωρίζουν οι επιτελείς του ΓΕΝ και του υπουργείου Άμυνας είναι πως κάποια στιγμή, στο διάστημα από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι τον Μάιο, οι δύο ΟΥΚάδες σε συνεργασία με τον αποθηκάριο αφαίρεσαν από την αποθήκη πυρομαχικά και όπλα, καθώς και βαρύ οπλισμό, όπως αντιαρματικά βλήματα με τον πυροσωλήνα τους. Οι έρευνες στρέφονται, επίσης, στην κατεύθυνση της νύχτας και του υποκόσμου. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κατάφερε να εντοπίσει τα άτομα που έκαναν την κλοπή, μέσα από το υλικό κάποιου βίντεο που έχει στη διάθεσή της. Αυτό που εκπλήσσει πολλούς είναι το πώς ο αποθηκάριος συνεργάστηκε μαζί τους, από τη στιγμή που γνώριζε. Δεν υπολόγισε, όμως, μια λεπτομέρεια. Την τεχνολογική δυνατότητα ανάκλησης του βίντεο σε βάθος ενός και πλέον χρόνου. Μια ακριβή τεχνολογική επιλογή –στοιχίζει περί τις 10 χιλιάδες ευρώ– αλλά αξιόπιστη. Αυτό χρησιμοποίησε αμέσως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και «συνέλαβε» τον αποθηκάριο και τους άλλους δύο, οι οποίοι, όμως, δεν φαίνονταν καθαρά. Ο αποθηκάριος, ο οποίος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στη Λέρο, στην ανάκριση «έσπασε» και αποκάλυψε τα ονόματα των δύο βατραχανθρώπων, οι οποίοι ήταν πενταετούς θητείας και είχαν αποστρατευθεί. Οι δύο ΟΥΚάδες βρέθηκαν στην Αθήνα και μεταφέρθηκαν στη Λέρο με στρατιωτικό αεροπλάνο, τιθέμενοι «στη διάθεση των Αρχών», όπως είπε στη «Βραδυνή της Κυριακής», χαρακτηριστικά, έμπειρο στέλεχος του Π.Ν. Για την ώρα όμως, δεν υπάρχουν δημοσίως άλλες απαντήσεις, αλλά μόνο εικασίες, αφού οι έρευνες συνεχίζονται.

Τι φοβούνται

Σε ό,τι αφορά την πορεία που ακολούθησε ο κλεμμένος οπλισμός, η Αντιτρομοκρατική και η ΕΥΠ εξετάζουν τα χειρότερα σενάρια. Εάν πουλήθηκαν τα όπλα στην αγορά, τότε είναι πολύ πιθανή η κατάληξή τους σε χέρια πιθανών τρομοκρατών. Και αυτό είναι το εφιαλτικό σενάριο. Διότι στα κλοπιμαία υπάρχουν αντιαρματικά βλήματα με τους πυροσωλήνες τους και νάρκες Κλέιμορ κατά προσωπικού. Όποιος έχει υπηρετήσει στο Στρατό σε παρόμοιες θέσεις-κλειδιά, γνωρίζει τις νάρκες Κλέιμορ τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τις επίλεκτες δυνάμεις του στρατευμάτων του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για ενσύρματα κατευθυνόμενες νάρκες, οι οποίες αναπτύσσονται και εκρήγνυνται από απόσταση. Σε μέγεθος διπλάσιο από ένα κουτάκι αναψυκτικού μπορούν να αποτελέσουν θανατηφόρα παγίδα εάν πέσουν σε λάθος χέρια. Το δεύτερο εφιαλτικό στοιχείο είναι η κλοπή των αντιαρματικών. Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι ανήκουν στη νέα γενιά RPG με φονικό βεληνεκές περί τα 900 μέτρα. Και οι επιτελείς της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ όσο σκέφτονται το τι μπορεί να κάνει κάποιος με ένα αντιαρματικό, χάνουν τον ύπνο τους.Προς τούτο, είναι αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν κάθε μέσο, ώστε να αποκαλυφθεί η τελική κατάληξη των όπλων. Και είναι αισιόδοξοι ότι θα το πετύχουν, γιατί «όσο αυτά τα όπλα κυκλοφορούν στην πιάτσα, κανένας δεν μπορεί να είναι ήσυχος», μας λέει ανώτατος αξιωματικός του Π.Ν.

«Θα πέσουν κεφάλια»

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι αποφασισμένος να βάλει το «μαχαίρι στο κόκκαλο» και να αποδώσει ευθύνες όπου ανήκουν, όπως λένε συνομιλητές του, γιατί αυτό το περιστατικό έδειξε ότι τα αντανακλαστικά είναι πολύ προβληματικά, και μάλιστα σε μια περιοχή όπως η Λέρος. Για την ώρα έχει συστήσει σε όλους ψυχραιμία, μέχρι να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές της ιστορίας, και στη συνέχεια θα αναζητηθούν οι ευθύνες. Το ζητούμενο είναι ποια θα είναι η «οροφή» των ευθυνών. Εάν δηλαδή φτάσει μέχρι τον αρχηγό Νίκο Τσούνη ή αρκεστούν στην τιμωρία αξιωματικών που έχουν άμεση σχέση με τη φύλαξη των αποθηκών στη Λέρο.

 

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα