Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Σε μονοπάτι πολιτικής αστάθειας εισέρχεται η Μ. Βρετανία

Έκτακτη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ενόψει της αυριανής έναρξης των εργασιών της Βουλής, κατά την οποία αναμένεται να επιχειρηθεί από βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης να προωθήσουν νομοθεσία για να εμποδίσουν την εξέλιξη μίας εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Αμέσως μετά την συνάντηση με τους υπουργούς, ο Μπόρις Τζόνσον θα μιλήσει σε προγραμματισμένη συγκέντρωση με τους βουλευτές του κόμματος, στην Ντάουνιγκ Στριτ. Σύμφωνα με πηγές της Ντάουνιγκ Στριτ, οι συναντήσεις θα επικεντρωθούν γύρω από την απάντηση της κυβέρνησης στην περίπτωση που οι βουλευτές επιχειρήσουν να αναλάβουν τον έλεγχο της ατζέντας από την κυβέρνηση για να προωθήσουν την νομοθετική τους πρωτοβουλία, ενώ μία πιθανή τέτοια εξέλιξη αύριο θα θεωρηθεί ως «ψήφος εμπιστοσύνης» στην διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει μία συμφωνία με την ΕΕ.

Στο ενδεχόμενο που ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, δεχτεί την πρωτοβουλία των αντι-Brexiteers για άμεση συζήτηση στη Βουλή αύριο, θα επιχειρηθεί η ανάληψη του ελέγχου της ατζέντας του Κοινοβουλίου την Τετάρτη από την αντιπολίτευση, προκειμένου να εγκριθεί νομοσχέδιο που θα εμποδίζει ένα Brexit χωρίς συμφωνία ή θα ζητά από τον πρωθυπουργό να αιτηθεί μία παράταση των διαπραγματεύσεων πέρα από την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου.

Πηγές των Συντηρητικών δεν αποκλείουν μία πρόταση την Πέμπτη από την κυβέρνηση για πρόωρες εκλογές, η έγκριση της οποίας απαιτεί την υποστήριξη των δύο τρίτων της Βουλής, και σε μία τέτοια πρόκληση αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που αναμένεται να τηρήσει το κόμμα των Εργατικών.

«Ισχυρές φήμες» για προκήρυξη εκλογών αυτήν την εβδομάδα

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έχει συγκαλέσει το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο και είναι πιθανόν να ζητήσει από τους βουλευτές να ψηφίσουν για την προκήρυξη εκλογών, εάν ψηφίσουν κατά της κυβέρνησής του για το Brexit, σύμφωνα με την πολιτική ρεπόρτερ του BBC Laura Kuenssberg. «Υπάρχει πραγματική πιθανότητα τώρα ο Τζόνσον να υποβάλει ψήφισμα ζητώντας από τους βουλευτές να ψηφίσουν για εκλογές αυτήν την εβδομάδα».

«Αυτό θα συμβεί εάν οι αντικυβερνητικοί ψηφίσουν τον νόμο-όχι φυσικά αν χάσουν την ψηφοφορία!».

Παράλληλα, η επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας The Guardian Jessica Elgot έκανε λόγο για «πολύ ισχυρές φήμες» ότι εκλογές θα προκηρυχθούν αυτήν την εβδομάδα για να διεξαχθούν πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου.

«Πολύ ισχυρές φήμες στο Ουέστμινστερ σήμερα ότι εκλογές θα προκηρυχθούν αυτήν την εβδομάδα- με προφορική δέσμευση διεξαγωγής τους πριν από την 31η Οκτωβρίου», έγραψε στο Twitter.

Το Εργατικό Κόμμα θα κάνει «τα πάντα» για να αποφευχθεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία

Το Εργατικό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αποτρέψει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία όταν επαναληφθούν οι εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων αύριο Τρίτη, θα επαναλάβει ο αρχηγός του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, αργότερα σήμερα.

Κοινοβουλευτικοί που εναντιώνονται στο λεγόμενο no-deal Brexit, οι πιθανότητες του οποίου αυξάνονται ενόψει της 31ης Οκτωβρίου, καταρτίζουν σχέδια να νομοθετήσουν για να αναγκάσουν τον πρωθυπουργό και ηγέτη των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον να αποκλείσει αυτό το σενάριο.

Ο Τζόνσον αντιτείνει ότι οι προσπάθειές του να συνάψει νέα Συμφωνία Αποχώρησης με την ΕΕ θα παρεμποδιστούν εάν επιτύχουν οι προσπάθειες στο Ουέστμινστερ να αποτραπεί το διαζύγιο χωρίς συμφωνία.

Αποφάσισε να περιορίσει τα περιθώρια δράσης της Βουλής των Κοινοτήτων ανακοινώνοντας ότι οι εργασίες της θα ανασταλούν για περίπου έναν μήνα ενόψει της προθεσμίας του Μπρέξιτ. Ακόμη και εάν εγκριθεί σχέδιο νόμου για την αποτροπή του no-deal, ο Μάικλ Γκόουβ, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης του Τζόνσον, απέφυγε να δεσμευθεί χθες ότι θα εφαρμοστεί.

Ο Κόρμπιν θα πει σε ομιλία του στο Σάλφορντ, στη βόρεια Αγγλία, ότι η κίνηση του Τζόνσον να ανασταλούν οι εργασίες του κοινοβουλίου αποτελεί «επίθεση στη δημοκρατία στην οποία θα προβληθεί αντίσταση», σύμφωνα με αποσπάσματα του κειμένου που δημοσιοποιήθηκαν.
Αργότερα σήμερα, «θα συνεδριάσει η σκιώδης κυβέρνηση για να οριστικοποιήσει τους σχεδιασμούς μας για να σταματήσουμε την καταστροφή του no-deal ενόψει της επανόδου του κοινοβουλίου» αύριο Τρίτη, θα προσθέσει.

«Εργαζόμαστε μαζί με άλλα κόμματα για να κάνουμε τα πάντα, ότι χρειάζεται για να απομακρύνουμε τη χώρα από το χείλος του γκρεμού», θα διαβεβαιώσει ακόμη ο Κόρμπιν.

Ο Τζόνσον δήλωσε στην εφημερίδα The Sunday Times ότι η επιλογή που έχουν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων είναι είτε να συνταχθούν με τον Κόρμπιν, που κατ’ αυτόν θέλει «να ακυρώσει τη δημοκρατική λαϊκή ετυμηγορία και να βυθίσει τη χώρα στο χάος» ή με αυτούς που θέλουν «να προχωρήσουμε».

Ο Κόρμπιν θα τονίσει στην ομιλία του πως η μάχη για να αποτραπεί το Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία δεν θα δοθεί ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν το ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ και αυτούς που θέλουν να παραμείνει.

«Είναι μια μάχη των πολλών εναντίον των λίγων που έκαναν πειρατεία στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για να μεταφέρουν ακόμη περισσότερη εξουσία και πλούτο σε αυτούς στην κορυφή», θα επιχειρηματολογήσει.

Οι Εργατικοί λένε ότι η αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα προστεθεί στη ζημιά που λένε πως έχει ήδη κάνει η διακυβέρνηση της Βρετανίας από τους Συντηρητικούς τα τελευταία εννιά χρόνια.

Η κυβέρνηση των Τόρις από την πλευρά της απορρίπτει τα επιχειρήματα του Κόρμπιν και λέει πως το μόνο που προτείνει είναι «περισσότερη καθυστέρηση και αβεβαιότητα». «Μόνο ο Μπόρις Τζόνσον και οι Συντηρητικοί μπορούν να προσφέρουν την πολιτική ηγεσία που χρειάζεται η Βρετανία, ώστε να αποχωρήσει από την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου, όποιες κι αν είναι οι περιστάσεις, και να έρθει η αλλαγή υπέρ της οποίας ψήφισε ο βρετανικός λαός», επέμεινε ο αντιπρόεδρος των Συντηρητικών Πολ Σκάλι.

Σύμφωνα με τον σκιώδη υπουργό Μπρέξιτ των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα παρουσιαστεί αύριο, έχει έναν «πολύ απλό» σκοπό: να εμποδιστεί ο Τζόνσον να προχωρήσει στην αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, εάν απαιτείται αναγκάζοντάς τον να ζητήσει εκ νέου αναβολή της προθεσμίας.

Πάνω από δέκα βουλευτές των Τόρις ενδέχεται να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία των Εργατικών, τόνισε ο πρώην υπουργός Ρόρι Στούαρτ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News χθες.

Ο Τζόνσον θα συναντηθεί με κάποιους από τους αντάρτες σήμερα για να συζητήσουν τις προσπάθειές του με σκοπό να κλειστεί νέα Συμφωνία Αποχώρησης με τις Βρυξέλλες, είπε ο Ντέιβιντ Γκοκ, επίσης πρώην υπουργός. Ο Γκοκ τόνισε, και αυτός σε δηλώσεις του στο Σκάι Νιους, ότι είναι έτοιμος να παραβεί την κομματική πειθαρχία για να εξασφαλίσει ότι θα αποτραπεί η αποχώρηση άνευ συμφωνίας.

Το κυβερνών κόμμα προειδοποίησε τους αντάρτες ότι πρακτικά θα θέσουν εαυτούς εκτός κόμματος εάν ταχθούν υπέρ νομοσχεδίου για την αποτροπή του no-deal, ανέφερε το Σκάι Νιους επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στους Τόρις. Αυτό σημαίνει πως θα αποπεμφθούν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Συντηρητικών, θα γίνουν ανεξάρτητοι βουλευτές και δεν θα μπορούν να είναι υποψήφιοι του κόμματος σε περίπτωση εκλογών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε με τα στελέχη των Τόρις που είναι αρμόδια για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας στο κοινοβούλιο — τους λεγόμενους whips — στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός θα περιμένει πώς θα εξελιχθεί η «ασταθής» αυτή εβδομάδα στο βρετανικό κοινοβούλιο

Υπάρχει χρόνος για να κάνει η Βρετανία συγκεκριμένες προτάσεις για το ιρλανδικό σύνορο, αλλά το Δουβλίνο θα περιμένει πρώτα να δει πού θα καταλήξει η «ασταθής» αυτή εβδομάδα στο βρετανικό κοινοβούλιο, δήλωσε σήμερα ο Ιρλανδός πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ.

Οι εναλλακτικές στη δικλείδα ασφαλείας, το λεγόμενο backstop, που προτείνεται μέχρι στιγμής, θα διευκολύνουν διακριτικά τους ελέγχους στο σημερινό αθέατο σύνορο, και μολονότι αυτό είναι καλύτερο από το τίποτα, δεν είναι το αποτέλεσμα που επιθυμεί η Ιρλανδία, πρόσθεσε ο Βαράντκαρ.

«Ωστόσο έχω υπομονή και υπάρχει ακόμη χρόνος από σήμερα έως τις 31 Οκτωβρίου και, όπως λέω, θα κοιτάξουμε οποιεσδήποτε προτάσεις κάνει η βρετανική κυβέρνηση», σημείωσε ο Βαράντκαρ, προσθέτοντας ότι το γραφείο του εργάζεται πάνω σε δύο πιθανές ημερομηνίες για να συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον την ερχόμενη εβδομάδα.

«Είναι μια πολύ ασταθής και δυναμική κατάσταση. Αυτήν την εβδομάδα συμβαίνουν γεγονότα στην Βουλή των Κοινοτήτων και θα πρέπει να δούμε πού θα καταλήξουν. Θα μπορούσα εύκολα να πάρω μια πρωτοβουλία σήμερα και να δω σε 48 ώρες ότι είναι εντελώς παρωχημένη, επομένως θεωρώ ότι πρέπει να αφήσουμε να δούμε την εξέλιξη της κατάστασης στο Ουέστμινστερ», κατέληξε.

 

 

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα