Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Στις… φλόγες η κυβέρνηση – Στην πυρά υπουργοί και υφυπουργοί

 

Οι καταστροφικές φωτιές σε όλη την Ελλάδα φαίνεται πως δεν πρόκειται να σβήσουν πολύ σύντομα. Οι πολιτικές συνέπειες για την κυβέρνηση αποδεικνύεται πως θα είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι θα αναμενόταν σε ανάλογες περιπτώσεις. Ο κρατικός μηχανισμός, αλλά και η πολιτική αντιμετώπιση από πλευράς αρμοδίων υπουργών εξέθεσαν οχι μόνο το σύνολο της κυβέρνησης, αλλά κυρίως τους ανθρώπους που είχαν αναλάβει τις μεγάλες ευθύνες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν, με νόημα, πως «οι φωτιές “έκαψαν” υπουργούς και Μαξίμου».

Μερικές ημέρες μετά τις πυρκαγιές που έκαψαν όλη τη χώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να μετρήσει τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και πολιτικές συνέπειες. Ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε ανέτοιμος και, κυρίως, απροετοίμαστος για ένα καλοκαίρι που όλοι προμήνυαν πως θα είναι πολύ επικίνδυνο για καταστροφικές πυρκαγιές. Δεν είναι τυχαίο πως η αξιωματική αντιπολίτευση επεσήμανε την ανορθόδοξη πολιτική αντιμετώπιση της κυβέρνησης, καθώς την ώρα της κρίσιμης μάχης έψαχνε δικαιολογίες για εμπρησμούς, οι οποίες μέχρι ενός σημείου μπορεί να είναι δικαιολογημένες, αλλά, όπως επισημαίνουν κύκλοι της Ν.Δ., «χρησιμοποιήθηκαν μερικοί εμπρησμοί ως πανάκεια για την πλήρη απουσία του κράτους». Κάποιοι χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα έκαναν λόγο και για πλήρη απουσία του πρωθυπουργού, που δεν ανέβαλε τις διακοπές του, αλλά επικοινωνούσε απλώς τηλεφωνικώς με τους αρμόδιους παράγοντες και ανέβαζε επικοινωνιακά χτυπήματα στα κοινωνικά δίκτυα. Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη: «Δε με ενδιαφέρουν τα παιχνίδια εντυπώσεων και η επικοινωνιακή διαχείριση μιας οικολογικής καταστροφής. Την αφήνω εξ ολοκλήρου στους πολιτικούς που πολιτεύονται με όρους του χθες, και ας θέλουν να εμφανίζονται ότι κομίζουν το “νέο” στην πολιτική. Σε αυτούς που κοιτούν το δάχτυλο (εν προκειμένω την κάμερα), και όχι το δάσος που κάηκε, ενδεχομένως και από δικές τους ευθύνες. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να γίνει, επιτέλους, πράξη μια σειρά από προτάσεις που θα προστατεύσουν τα δάση μας και τις περιουσίες των πολιτών. Η δασική πολιτική δεν προσφέρεται για μικροκομματική αντιπαράθεση. Όπως και τα περισσότερα ζητήματα στην ταραγμένη εποχή που ζούμε, αποτελεί και αυτή εθνική υπόθεση», προσθέτει ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι φωτιές στη Νοτιοανατολική Αττική έχουν, πλέον, διαμορφώσει ένα νέο τοπίο. Και σε πολιτικό και σε οικονομικό και σε κοινωνικό – αλλά κυρίως και σε περιβαλλοντικό πεδίο. Στο πολιτικό πεδίο εντός της κυβέρνησης δεν ήταν λίγοι εκείνοι που άσκησαν κριτική για τον τρόπο που αντιμετώπισαν τις καταστροφικές πυρκαγιές συγκεκριμένοι υπουργοί και υφυπουργοί. Πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν πως οι «πυρκαγιές έκαψαν και το μέλλον υπουργών», υπονοώντας την αντικατάστασή τους στον αναμενόμενο ανασχηματισμό. Αρκετοί και εκτός κυβερνητικού σχεδιασμού επέκριναν την καθυστερημένη επίσκεψη και παρουσία του πρωθυπουργού στα μέτωπα της φωτιάς. Κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε και στο εσωκομματικό των ΑΝ.ΕΛ., στελέχη των οποίων ευρίσκονταν στα πύρινα μέτωπα.
Είναι γεγονός, όπως εκτιμάται από έμπειρους πολιτικούς παράγοντες, πως η κυβέρνηση δοκιμάστηκε και απέτυχε στην προετοιμασία, αλλά και στον τρόπο αντιμετώπισης. Στο πολιτικό σκέλος εμφανίστηκαν υπουργοί να ασκούν κριτική στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, που με τη σειρά της επιτέθηκε με σφοδρότητα, μη δεχόμενη «μύγα στο σπαθί της». Την ίδια στιγμή, παρατηρήθηκε το φαινόμενο το σύνολο των υπουργών να βρίσκεται σε διακοπές και να παρακολουθεί τις εξελίξεις από τους τηλεοπτικούς δέκτες, όπως το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.
Δεν είναι τυχαίο πως η κυβερνηση επεδίωξε τις τελευταίες ημέρες, όπως εκτιμούν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε με τις πυρκαγιές, αποδίδοντας ευθύνες στη Ν.Δ., στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και στο ευρύτερο πολιτικό σύστημα που οργάνωσε επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Παράπεσαν, μάλιστα, στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι φετινές πυρκαγιές ήταν πολύ μικρότερες από τις αντίστοιχες άλλων ετών! Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογο ήταν και το ύφος του πρωθυπουργού όταν ύστερα από τρεις ημέρες «κόλασης» επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές. Όπως, μάλιστα, σημείωναν στελέχη από την κυβέρνηση, μέχρι στιγμής φέτος, το σύνολο των περιοχών που έχουν πληγεί από πυρκαγιές στη χώρα δεν ξεπερνά τα 100.000 στρέμματα, νούμερο το οποίο είναι το μικρότερο τα τελευταία 15 χρόνια. Ενδεικτικό, όπως αναφέρουν, είναι ότι στη φωτιά του 2009 στην Ανατολική Αττική είχαν καεί περίπου 150.000 στρέμματα. Ως εκ τούτου, όπως υπογραμμίζουν, οι πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τείνουν να επιβεβαιώσουν πως μέχρι στιγμής πρόκειται για μία χρονιά καλύτερη από κάθε άλλη την τελευταία 15ετία στο μέτωπο των πυρκαγιών, καθώς και ότι η εικόνα καταστροφολογίας από τη Ν.Δ. και τα μιντιακά συμφέροντα που συστοιχίζονται πίσω της δεν βρίσκει καμία ανταπόκριση στην πραγματικότητα!

Στο οικονομικό επίπεδο η κυβέρνηση έχασε αρκετά δισ. ευρώ από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Όπως εκτιμούν ειδικοί επιστήμονες, αλλά και το σύνολο των οικολογικών κινήσεων της χώρας, η οικολογική καταστροφή είναι σχεδόν ανεκτίμητη. «Ποτέ το δάσος δε θα μπορέσει να έχει την αρχική του μορφή, ενώ η αντικατάστασή του, ακόμη και αν οι εργασίες αναδάσωσης ξεκινήσουν αύριο το πρωί, για να αποδώσει στο Περιβάλλον θα χρειαστούν δεκάδες χρόνια», σημείωνε, δηκτικά, επιστήμονας με ειδίκευση στα Οικονομικά του Περιβάλλοντος. Η οικονομική αιμορραγία είναι αδύνατον να εκτιμηθεί. Άλλοι κάνουν λόγο για δισ. ευρώ, ενώ θεωρείται πως στα επόμενα χρόνια η καταπάτηση δασικών εκτάσεων θα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς. Με άλλα λόγια, παράνομες βίλες εντός της χαράδρας, στην καρδιά του δάσους, βορά των εργολαβικών συμφερόντων.

Στον κοινωνικό τομέα η κυβέρνηση εμφανίζεται να χάνει μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης. Οι πολίτες που παρακολουθούσαν με αγωνία τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών ασκούσαν δριμύτατη κριτική στις συμπεριφορές υπουργών και προωθυπουργού, ενώ η παρουσία του εκ των υστέρων στις πληγείσες περιοχές, εκτιμάται πως προκάλεσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που κλήθηκε να καλύψει.

«Καρφιά» Χρυσόγονου

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο ήταν η κριτική με νόημα που άσκησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, που θεώρησε πως στις συγκεκριμένες υπουργικές θέσεις έπρεπε να κάθονται πρόσωπα που έχουν εκλεγεί απευθείας από το λαό.
«Δε θα είχε γίνει τίποτα στην πράξη αν ο πρωθυπουργός είχε πάει νωρίτερα στο μέτωπο και αν είχε πάρει μια μάνικα να σβήσει τις φλόγες», είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Χρυσόγονος, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως εάν είχαν γίνει περισσότερα πράγματα και ήταν πιο σύγχρονος ο στόλος των πτητικών μέσων πυρόσβεσης θα ήταν καλύτερα τα πράγματα με τις πυρκαγιές. «Αλλά αυτό απαιτεί τεράστια ποσά, που η χώρα δεν μπορεί να τα διαθέσει» είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε την εκπόνηση και εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου πυροπροστασίας που να εφαρμοστεί για μία δεκαετία. Ο κ. Χρυσόγονος χαρακτήρισε «ευκταίο» το να αμειφθούν καλύτερα οι πυροσβέστες, και τόνισε ότι «θα ήταν προτιμότερο στις υπουργικές θέσεις να επιλέγονται πολιτικά πρόσωπα και όχι τεχνοκράτες, άτομα που έχουν υποστεί τη βάσανο της ψήφου».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα