Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Αλέξης Γεωργούλης: «∆εν ανήκω στο ΣΥΡΙΖΑ, είµαι Προοδευτική Συµµαχία»

Είμαι ένας άνθρωπος που ποτέ δεν ανήκα σε πολιτικό κόμμα, αλλά έδειχ να και δείχ νω ενδιαφέρον για τα κοινά. Αυτό σημαίνει πως συζητήσεις είχα με πολιτικούς από διάφορους χώρους και θα συνεχίσω να έχω, γιατί είμαι υπέρ του διαλόγου», εξηγεί στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ», ο γνωστός ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης, ο οποίος είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, και δέχτηκε αρκετά επικριτικά σχόλια γιατί ήταν σε συζητήσεις και με τη Ν.Δ. Ο Αλέξης ή Αλέξανδρος Γεωργούλης όπως αναγράφεται στο ευρωψηφοδέλτιο, σημειώνει, επίσης, ότι «ο χώρος που αγαπώ, γνωρίζω και μπορώ να προσφέρω είναι αυτός του Πολιτισμού»

Ποια είναι η μάχη που θέλετε να δώσετε στην Ε.Ε., αν εκλεγείτε, προς όφελος των Ελλήνων πολιτών;

«Ο χώρος που αγαπώ, γνωρίζω και μπορώ να προσφέρω είναι αυτός του Πολιτισμού. Πιστεύω ότι μέσω των εμπειριών μου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μπορώ να βάλω το λιθαράκι μου στην προσπάθεια εξωστρέφειας της χώρας και διάδοσης του πολιτισμού μας. Πιστεύω ότι μια Ευρώπη με περισσότερο Πολιτισμό είναι μια Ευρώπη με λιγότερο μίσος, ξενοφοβία και διχασμό».

Συναντηθήκατε με τον Αλέξη Τσίπρα και σας έκανε την πρόταση;

«Η πρόταση προέκυψε μετά από συναντήσεις που είχα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και μέσα από τις συζητήσεις που κάναμε, διαπιστώσαμε πως οι προβληματισμοί και οι θέσεις μας συνέπιπταν. Η συνάντηση μου με τον πρωθυπουργό ήταν καταλυτική».

Γιατί ήταν καταλυτική;

«Με τον πρωθυπουργό έχουμε περάσει από τους ίδιους χώρους. Έχουμε μόνο λίγους μήνες ηλικιακή διαφορά και βρεθήκαμε στο Πολυτεχνείο την ίδια εποχή. Ήμουν στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών όπως κι εκείνος, ωστόσο εγώ συνέχισα αλλιώς. Στη μεταξύ μας συνάντηση μου ήταν ιδιαίτερα συμπαθής και είχαμε έναν ωραίο κώδικα επικοινωνίας. Μιλάει σταθερά και στοχοπροσηλωμένα. Δεν αερολογεί, δεν χάνεται. Τον θεωρώ ιδιαίτερα συγκροτημένο και θαυμάζω το γεγονός ότι ενώ είναι τόσο νέος, πατά στα πόδια του με σιγουριά».

Αισθάνεστε ότι ανήκετε στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ιδεολογικά;

«Δεν ανήκω στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είμαι κομμάτι της Προοδευτικής Συμμαχίας, αλλά δεν θα ήμουν στα ψηφοδέλτιά του αν δεν συμφωνούσα σε πολλές πρωτοβουλίες από αυτές που πήρε το προηγούμενο διάστημα. Αυτό που μου άρεσε, όμως, περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι βάζει μπροστά από το Εγώ το Εμείς. Νομίζω ότι στις εποχές που ζούμε η έννοια της αλληλεγγύης, του διαλόγου και της κοινής προσπάθειας ήταν ανέκαθεν αναγκαία».

Έχετε πει ότι ήσασταν σε συζητήσεις και με τη Ν.Δ. για να είστε υποψήφιος. Τι πραγματικά συνέβη;

«Είμαι ένας άνθρωπος που ποτέ δεν ανήκα σε πολιτικό κόμμα, αλλά έδειχνα και δείχνω ενδιαφέρον για τα κοινά. Αυτό σημαίνει πως συζητήσεις είχα με πολιτικούς από διάφορους χώρους και θα συνεχίσω να έχω, γιατί είμαι υπέρ του διαλόγου. Είναι άλλο πράγμα όμως ο διάλογος και άλλο πράγμα η υποστήριξη ενός κόμματος ή απόφαση να κατέβω υποψήφιος. Η επιλογή μου να κατέβω με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν συνειδητή και σχετίζεται με το γεγονός πως εκεί βρήκα ανθρώπους με προβληματισμούς, σχέδιο και όρεξη για δουλειά, ανθρώπους οι οποίοι δεν ενδιαφέρονταν για την υπόθεση του κομματικού ανταγωνισμού, αλλά για να καταφέρουμε κάτι καλό για τη χώρα μας».

Μπορεί κάποιος να πατά σε δύο… κομματικές βάρκες;

«Να πατά σε δύο κομματικές βάρκες όχι, αλλά να συζητάει ανοιχτά και χωρίς προκαταλήψεις με όλα τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα είναι καλό και απαραίτητο. Είμαι απέναντι στην ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής και στον πολιτικό διάλογο που αποζητά σύγκρουση και ένταση. Αν κάτι χρειαζόμαστε, είναι ένας νέος τρόπος να συζητάμε πέρα και έξω από τον κοµµατικό ανταγωνισµό µε όρους οπαδισµού».

«Δε θα γίνω επαγγελματίας πολιτικός»

Σας εκφράζει η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτή αποτυπώνεται στα τεσσεράμιση χρόνια διακυβέρνησής του;

«Έχω μάθει να εκτιμώ στη ζωή μου αυτόν που «σηκώνεται» ακόμα και αν «πέσει». Ο ΣΥΡΙΖΑ, το καλοκαίρι του 2015 έπεσε, αλλά εν τέλει κατάφερε να σηκωθεί. Μέσα σε αυτά τα 4,5 χρόνια πήρε κάποιες σημαντικές πρωτοβουλίες σε διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων αντιρατσιστικός νόμος, ιθαγένεια μεταναστών, αύξηση κατώτατου μισθού, και άλλα. Για εμένα ως άνθρωπο όμως του Πολιτισμού, η πιο σημαντική πολιτική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ίδρυση του ΕΚΟΜΕ και η εφαρμογή του cashrebate. Το ΕΚΟΜΕ είναι μια επανάσταση για τα ελληνικά δεδομένα που πρέπει να συνεχιστεί. Το ΕΚΟΜΕ συνετέλεσε σε σημαντικές αλλαγές στην εκκολαπτόμενη, πια, κινηματογραφική βιομηχανία της Ελλάδας. Για το ευρύ κοινό αυτές οι πρωτοβουλίες μπορεί να μοιάζουν μικρές, αλλά ισχύει το αντίθετο. Με την προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα, επενδύουμε στον Τουρισμό, αναβαθµίζουμε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, παράγουμε θέσεις εργασίας όχι μόνο για τους Έλληνες ηθοποιούς, σκηνοθέτες, τεχνικούς, αλλά και για άλλα 150 επαγγέλματα. Να σημειώσω εδώ ότι η κινηματογραφική βιομηχανία είναι από τις πιο πράσινες βιομηχανίες δεν αλλάζει το γεωφυσικό της χώρας, αντιθέτως το διατηρεί στην καλύτερη μορφή του. Κατά συνέπεια είναι σημαντική η συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας και τις τοπικές Οικονομίες».

Τι θεωρείτε ότι απαιτείται για να είναι κάποιος πολιτικός; Εσείς αισθάνεστε επαγγελματίας πολιτικός;

«Δεν είμαι και δε θα γίνω επαγγελματίας πολιτικός με τους όρους που έχουμε συνηθίσει. Βάζω σε προτεραιότητα το Εμείς και όχι το Εγώ. Το επάγγελμά μου είναι και θα παραμείνει ηθοποιός. Η πολιτική ήρθε στη ζωή μου γιατί πιστεύω ότι τη συγκεκριμένη στιγμή μπορώ και θέλω να προσφέρω»

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα